Foto: ERR
Tele
14. november 2018, 20:25

Türil elav Süüria pagulasperekond tunneb end väikelinnas suurepäraselt: perepoeg õpib kohalikus koolis viitele ning räägib heal tasemel eesti keelt (61)

“Ringvaade” käis külas pagulasperel, kes juba mõned aastad Türil on elanud. Selgub, et Süüriast pärit pere on end kenasti suutnud väikelinnas sisse elada: pereema Asmaa käib Tallinnas tööl, poeg ja tütar on selgeks saanud eesti keele ning suhtlevadki omavahel ka kodus ainult riigikeeles.

Seitsmeaastane Wisam Zaabout õpib Laupa põhikooli esimeses klassis. Klassijuhatajal Heili Männilaanel on poisi kohta vaid head öelda. “Ta on hästi elav, teinekord peab natukene vaigistama, temperament on teine. Kõike teeb hea meelega kaasa, säravsilmne laps,” ütleb ta.

Wisami pere jõudis Järvamaale paar aastat tagasi Süüriast. Nagu pagulaslugude puhul ikka, ei olnud elu alustamine uues kohas lihtne. 

“Alguses olime Kreekas. Umbes poolteist aastat. Siis avati Euroopa piirid ja põgenikud saadeti üle Euroopa laiali. Minu saatus tõi mu Eestisse. Otse lennujaamast toodi meid Türile. Siin maakohas ei tunne me kedagi. Araabia inimesi ümber ei ole. Elad kohas, kus ei oska keelt. Ma ei osanud sõnagi. Minu toetusisik on pooleldi eestlane ja pooleldi sakslane ja temagi ei osanud eesti keelt. Ta on mind palju aidanud, nüüd on ta mulle nagu õde. Ja muidugi siin on külm. Alguses elasin teises kohas, aga see maja polnud nii hea ja soe. Lapsega oli alguses muresid selle reisimise järel. Kõik oli raske, aga eks igal pool on alguses keeruline. Nüüd läheb juma paremaks, mul on töö, aga Tallinnas. On keeruline iga päev Tallinnas käia, aga parem, kui üldse mitte midagi teha,” räägib Wisami ema Asmaa Alawad.

Eesti lapsed pagulaspere lapsi ei võõrasta

Wisamil läheb koolis väga hästi: ta on alati tunnis aktiivne ning ka tema õpiedukus on väga hea. Ka klassikaaslastega ei ole Süüriast pärit poisil probleeme ning ta suhtleb paljude lastega. Poiss kavatseb lisaks hakata käima ka muusikakoolis ning õppida kitarri.

“Esimesed paar nädalat oli teistmoodi ja tüdrukud esialgu hoidsid eemale. Aga praegu kõik mängivad koos ja ei ole seda, et ta on teistsugusest kultuuriruumist ja teistsugune laps. Kõik ühesugused armsad!” kinnitab klassijuhataja.

“Eile ta saatis mulle esimese kirja eesti keeles. Kooli alguses lubasin, et kui ta on koolis hea poiss, saab iga koolipäeva eest ühe euro. Ta oli nõus ja hakaks päevi loendama ja kirjutas, et “Ema, äkki annad nüüd mu raha? Tahan 92 eurot.”,” naerab poisi ema, lisades, et annab raha siiski hiljem, et Wisam kohe raha ära ei kulutaks. 

“Arvan, et olime olnud siin kaks kuud, kui ta läks lasteada. Araabia keel on hoopis teistsugune. Kui araabia keeles tahad öelda “jah”, siis ütled “ei”. Ja eesti keeles on vastupidi. Wisam vist jooksis trepil ja õpetaja hüüdis: “Ei, ei!” Ja Wisam oli nii rahul. Õpetaja oli väga pahane, ütles mulle, et poiss ei saanud aru, kuigi ta ju ütles ei,” meenutab poisi ema naljakat juhtumit. 

Wisam, kes on suur eesti keele fänn, ei saa aga aru sellest, miks osad inimesed Eestis hoopis vene keelt räägivad. “Käisime lastega Elistvere loomapargis ja meil tuli vastu teise kooli grupp. Lapsed rääkisid vene keeles. Kuna meie enda lapsed ei pannud seda tähele, tuli Wisam minu juurde hiljem ja küsis, mis keelt nemad räägivad ja miks nad siin riigis räägivad selles keeles? Ma ütlesin, et ju on venekeelne kool ja lapsed räägivad omavahel vene keeles. See tekitas vahva sooja tunde,” räägib klassijuhataja.

Wisam tunneb Türilt lahkumise ees hirmu

Ka Wisami kodus kõlab eesti keel üsna tihti, tema väike õde Gala valdab seda suurepäraselt ja omavahel suhtlevadki nad ainult eesti keeles. “Vahel saab teda eesti keelga šokeerida. Keelasin teda esmalt araabia keeles ja ta ei kuulanud. Ja siis ütlesin eesti keeles: “Wisam, aitab!” Mõjus!” naerab poisi ema. Naise sõnul ei ole Wisamil eesti keelest aru saamisega probleeme, kuid tunnistab, et tema enda aktsent on väga tugev, kuna õpib alles keelt. “Hakkasin lugema ja ta ütles mulle: “Ema, mitte nii. Su eesti keel on väga halb, pead rohkem õppima!” Nojah, mis teha, Wisam!” tõdeb pereema.

Eestis, eriti Türil, Wisamile meeldib. Kui tuleb jutuks väljasõit mõnda teise linna, ei taha poiss väga minna. Ema sõnul peitub selle taga hirm, et ehk ei tulegi pere enam koju tagasi. “Kui sain töö Tallinnas, rääkisime, et ehk saaks sinna kolida, see oleks lihtsam. Wisam oli väga vihane ja ütles, et tema sõbrad on siin, õpetajad on siin. Ta hakkas lausa nutma. Talle meeldib Türil nii väga,” kinnitab pereema, et nad jäävad siiski Türile elama.