TULI VÕTTIS KÕIK: abielupaar embab oma kodu söestunud varemete ääresFoto: AFP/Scanpix
Maailm
14. november 2018, 18:50

„KUI SURED, SURE VÄHEMALT VÕIDELDES!“ California hiigelpõlengutes on hukkunud 50 inimest

Kolmapäeva varahommikuse seisuga on tuhandetel hirmväsinud tuletõrjujatel viimaks õnnestunud California metsatulekahjusid mõnedes piirkondades ohjata. Kaks hiiglaslikku põlengut osariigi kummaski otsas on aga võtnud vähemalt 50 inimese elu, kirjutab ABC News.

Pritsumehed võitlevad Camp Fire tulekahjuga Põhja-Californias ja Woolsey tulekahjuga Lõuna-Californias. Praeguseks on piir peale pandud umbes kolmandikule tulelõõmast, kuid ülejäänud tuli levib ikka edasi, ööpäevaringselt rügavate tuletõrjujate kiuste.

Päästja otsib mahapõlenud linnakeses ellujääjaid ja hukkunuid Foto: Zuma Press

Söestunud majadest ja teedelt on leitud 50 hukkunut, hävinud on üle 8000 hoone, põlenud umbes 900 ruutkilomeetrit maad ja metsa. Tulekahjude piirimail heljub paks toss, mille California võimud üleosariigiliseks terviseriskiks kuulutasid. Saastunud õhk võib inimeste tervist mõjutada enam kui 150 km kaugusel leekidest endist.

Paks toss ohustab ka nende inimeste tervist, kes tule teele ette ei jää Foto: AFP/Scanpix

Praeguseks on kindel, et Camp Fire, kahest põlengust suurem, on osariigi ajaloo kõige jubedam metsatulekahju, seda nii hukkunute arvu (42) kui tule põhjustatud hävingu poolest. 1933. aasta Griffith Parki tulekahju tappis 29 inimest.

Camp Fire on California osariigi ajaloo kõige hullem metsatulekahju Foto: AFP/Scanpix

Inimesed hukkuvad kodudes, millest pole nõustunud lahkuma, ehkki paljud naabrid abistavad neid, kelle jaoks on evakueerimine keerulisem - lastega pered, eakad inimesed - aga peamiselt autodes, kui on liiga hilja põgenema asunud ning sõidavad läbi tossu täis teede, kus midagi näha pole ja leegid lõpuks auto ümber piiravad.

Paljud hukkunud leitakse tule teele ette jäänud autodest Foto: Zuma Press

Üks naine rääkis CNNile, et sattus täpselt sellisesse olukorda: ei näinud enam läbi suitsu, autos valitses põrgukuumus ning ta haaras telefoni, et abikaasaga hüvasti jätta. Mees aga karjus telefoni: „Kui sured, sure vähemalt võideldes!“ Naine roniski autost välja ja hakkas pimesi jooksma, jõudes imekombel lähedalseisva tuletõrjeautoni. Päästjad tirisid ta autosse, kuid olid ise samamoodi tulelõksu jäänud. Autosse varjunud seltskonna päästis buldooserijuht, kes sõidukile ohutu tee lahti lükkas.

Kodust põgenema sunnitud paar evakueeritute varjupaigas Foto: AP/Scanpix

Paraku ei ole kõik inimesed valmis naabreid evakueerimisel aitama. Tuletõrjujatele on mahajäetud linnades ja külades vahele jäänud mitu kahtlast isikut, kes on ohust hoolimata tulnud tühjadesse majadesse kolama ja väärisesemeid näppama. Saagiks kõlbavad nii kodutehnika, ehted, aga ka suurem kraam: teisipäeval kutsusid päästjad politsei arreteerima abielupaari, kes olid enda auto külge haakinud kellegi vagunelamu.