Charles koos oma vanema poja prints Williamiga 2004. aastal. Foto: PA Wire/PA Images
Inimesed
14. november 2018, 14:08

Veiniküttega Aston Martin! Esiisaks Dracula! Põnevaid fakte täna 70 aasta juubelit tähistavast prints Charlesist

Elizabeth II korraldab oma vanima lapse Charlesi 70. sünnipäeva puhul täna õhtul Buckinghami palees uhke vastuvõtu, millele järgneb dinee. Õhtuleht sõelus Daily Mirrorist ning veebikülgedelt Strawberrytours ja Royalcentral põnevaid fakte Ühendkuningriigi eakaimast troonipärijast.

1. Tema auto sõidab Inglise veini jõul

Prints Charles tuli ilmale 14. novembril 1948 kell 21.14 Buckinghami lossis. 21. sünnipäevaks kinkis ema oma esmasündinule koobaltsinise Aston Martini, mis väidetavalt sõidab kohaliku veini väel. Just-just, kirgliku keskkonnakaitsjana tuntud prints kasutab väidetavalt biokütust, mis on valminud Inglise veini ülejääkidest. Sellesama Aston Martiniga sõitsid oma esimeselt pulmapeolt minema prints William ja Kate Middleton.

Printsi garaaži kuulub ka Jaguare, Audisid ja Range Roverid, mis sõidavad pruugitud toiduõlist valmistatud 100% biodiislil. 

Kaheksakuune prints Charles 1949. aasta juulis koos ema Elizabethi ja isa Philipiga. Foto: AP/Scanpix

2. Ta on esimene Briti troonipärija, kel on ülikoolikraad

Charles sai 1971. aastal Cambridge'i ülikooli Trinity kolledžist bakalaureusekraadi ning neli aastat hiljem sealtsamast magistrikraadi. Algselt õppis prints arheoloogiat ja antropoloogiat, kuid kraadid on tal ajaloos. 

 
 
 
View this post on Instagram

Happy 70th birthday to HRH The Prince of Wales. 🎈

A post shared by Clarence House (@clarencehouse) on

3. Ta on Dracula kauge sugulane

No mitte päris Dracula kauge sugulane, vaid Bram Stokeri õudusloo prototüübi, XV sajandi Rumeenia aadliku Vlad Tepesi kauge sugulane. 

4. Ta paneb kingitustega puusse

Kuulu järgi saatis prints 2003. aastal Ozzy Osbourne'ile tervenemiskingiks pudeli šoti viskit. Ainus häda oli selles, et Osbourne oli alkohoolik. Mõistagi polnud rokkari abikaasa Sharonile selline kink meeltmööda. 

Charlesi lemmikviski olla muuseas Laphroaig.

5. Ta on oma isale vaid korra vastu hakanud

97aastane prints Philip on tuntud kangekaelse loomu poolest. Väidetavalt on Charles isale vaid korra vastu hakanud. See juhtus aastatetaguse tüli käigus, kui poeg olevat prahvatanud: "Pea meeles, kellega sa räägid - tulevase kuningaga!"

6. Ta on lastekirjanik

Uskuge või mitte, kuid 1980 kirjutas ja avaldas Charles lasteraamatu "The Old Man of Lochnagar" pahurast vanamehest, kes ihkab rahu ja vaikust ja sooja vanni. Ta oli selle algselt kirjutanud oma nooremale vennale Edwardile. Charlesi ja Diana pojad William ja Harry sündisid vastavalt 1982 ja 1984. 

7. Ta on kapriisne sööja

Prints Charlesi keedumune tuleb keeta täpselt seitse minutit. Lisaks peab kokk aurutama Charlesi köögivilju kindlat tüüpi mineraalveega.

8. Ta ei sõida pojaga ühes lennukis

Prints Charles ja tema vanem poeg prints William ei sõida iialgi üheskoos lennukiga. Muidu jääks Ühendkuningriik lennuõnnetuse korral ilma nii nüüdsest kui ka tulevasest troonipärijast. 

9. Ta on toiduainetööstur

Charles asutas 1992 oma toidufirma Duchy Originals, mis sai nime Cornwalli hertsogkonna järgi. Kõige esimeseks tooteks olid küpsised printsi Highgrove'i farmis kasvanud nisust ja kaerast.

10. Tema moto räägib teenimisest

Walesi printsi moto on saksakeelne "Ich dien" - tõlkes "Ma teenin". 

11. Ta ei salli kasse

Prints on suur loomasõber, kuid väidetavalt ei armasta ta kasse.

12. Ta armastab maalida

Prints on tubli hobikunstnik ja tema vesivärvimaalid on Walesi printsi nimelisele heategevusfondile sisse toonud üle kahe miljoni naelsterlingi.

13. Ta käis enne Dianatki kosjas

 
 
 
View this post on Instagram

#princecharles #amandaknatchbull

A post shared by Jennifer (@ladydianafan) on

1979. aastal tegi Charles abieluettepaneku oma vanaonu lord Louis Mountbatteni lapselapsele Amanda Knatchbullile, kuid sai korvi. 

14. Tal on 32 ristilast

15. Ta mängib kolme muusikainstrumenti

Charles mängib klaverit, trompetit ja tšellot. 

16. Tema nime kannab konnaliik

Printsi järgi on nimetatud konnaliik Hyloscirtus Princecharlesi ehk prints Charlesi ojapuukonn. 

17. Ta magab alasti

18. Ta oli armunud Barbra Streisandisse

Biograaf Christopher Andersoni kinnitusel oli noor Charles kolledžiaastail sisse võetud Barbra Streisandist ning hiljem olnud neil koguni väike armulooke.

19. Ta on mänginud seebiooperis

Prints Charles astus 2000. aastal üles armastatud Briti seebiooperis "Coronation Street" - ühes stseenis oli teleekraanil näha uudistesaatelõiku troonipärija väidetavast kohalikust visiidist. Kuid külalisrollist "Doktor Who's" prints keeldus.

20. Temast ei pruugi saada kuningas Charlesi

Kui Charles viimaks troonile tõuseb, saab ta valida endale nime. Kuna kuningas Charles tekitab brittidele ebameeldivaid seoseid, usutakse, et Walesi printsist saab mitte Charles III, vaid George VII.