Foto: Tiina Kõrtsini
Poliitika
14. november 2018, 12:27

Täiendatud!

GALERII | Korobeinik ja Sooäär tahavad sotsiaalmaksulage ja maleõpet koolides (71)

Endised reformierakondlased Andrei Korobeinik ja Imre Sooäär kutsusid täna ennelõunaks kokku pressikonverentsi, kus teatasid, et kandideerivad riigikokku "Eesti kõige progressiivsema partei" - Keskerakonna - nimekirjas, kuid ei liitu sellega. Ühtlasi tutvustasid mehed oma programmilisi eesmärke, mille hulka kuulus nii sotsiaalmaksulae kehtestamine, mitmikkodakondsus kui maleõpe algklassides. 

Korobeiniku ja Sooääre sõnul on nad pikalt mõelnud selle üle, mida nad saaksid Eesti innovaatilisemaks, turvalisemaks ja edukamaks muutmisel ära teha ning selllest eri parteidega vestelnud. Üksmeel osutus suurimaks Keskerakonna juures, kes oli võrreldes teiste parteidega nõus nende eesmärke enim oma programmi kaasama. 

Korobeiniku lisas, et valimistel on Keskerakonna platvorm Eesti kõige progressiivsem ning avaldas veendumust, et Keskpartei võit on kasulik kõigile. 

Mõned Korobeiniku ja Sooääre programmi eesmärgid: 

  • Eesti peab tagama kaasaegse ettevõtluskeskkonna, stabiilse maksusüsteemi ja paindliku tööturu. Ei toeta ettevõtete tulumaksu ja majutusasutuste käibemaksu tõstmist.
  • Tuleb kehtestada sotsiaalmaksu lagi, mis on esimene samm kõrgepalgaliste töökohtade loomise võimaldamiseks. 
  • Inimkeskne ja märkav Eesti: kaalutletumad otsused ja enam mõjuhinnanguid seaduste loomisel. 
  • Muuta pensionivarade süsteemi ning tuua rohkem pensioniraha Eestisse ja töötada välja meetmed fondide jaoks. 
  • Sünnijärgsetel Eesti kodanikel õigus topeltkodakondsusele. Lisaks võimaldada mitmikkodakondsust kõikide Euroopa Liidu ja suurimate Eesti kogukondadega riikidega. 
  • Hallide passide väljastamine tuleb lõpetada. 
  • Luua ülemaailme vabatahtlike tugivõrgustik Eesti kogukonna aktiviseerimiseks. 
  • Eesti toidu ja kohaliku tooraine propageerimine nii kodu- kui välisturgudel. 
  • Maleõpe teises klassis kohustuslikuks, et soodustada laste loovust. 
  • Luua riiklik veebirakendus tasuta eesti keele õppeks

Keskerakonna esimees ja peaminister Jüri Ratas avaldas Korobeiniku ja Sooääre ideedele omapoolset toetust ja rõhutas eraldi sotsiaalmaksulae kehtestamist. Peaministri ütles, et Keskerakond  on kõvasti muutunud ja neli aastat tagasi ei oleks sotsiaalmaksu lae kehtestamisest rääkimine Keskerakonnas olnud isegi mõeldav.

Samuti tervitas ta meeste otsust poliitikas jätkata. "Andrei ja Imre on suure potentsiaaliga poliitikud, kes on saavutanud märkimisväärset edu ka riigikogust väljaspool. Mul on hea meel, et nad valisid poliitikas jätkamiseks just Keskerakonna."

Nende kandideerimine riigikogu valimistel ja sisukas panus valimisplatvormi uute ja edasiviivate ideede näol tugevdab Ratta sõnul erakonda eelseisvatel riigikogu valimistel. 

Mõlemad poliitikud lahkusid sügisel Reformierakonnast, Keskerakonda ei ole nad astunud. Andrei Korobeinik kandideerib Tallinnas esimeses valimisringkonnas (Haabersti, Põhja-Tallinn, Kristiine), Imre Sooäär kandideerib teises valimisringkonnas (Kesklinn, Lasnamägi, Pirita).