Debüütfilmide žürii liige Blerta Zeqiri võitis eelmisel PÖFFil kaks auhinda.Foto: Erlend Štaub
Inimesed
13. november 2018, 10:06

PÖFFi žüriidesse kuulub ka Oscari võitja

Pimedate Ööde filmifestival kuulutas välja tänavuste žüriide liikmed, kelle seast leiab ka Oscari võitnud linateose „Karakter” režissööri Mike van Diemi ja Aki Kaurismäki filmide operaatori Timo Salmineni.

Soome kuulsaim filmioperaator, kes on üles võtnud kõik Aki Kaurismäki tööd, võitnud nende eest viis Soome filmiauhinda Jussi ja kandideerinud kahel korral ka Euroopa parima kaameramehe auhinnale, hakkab filme hindama PÖFFi põhivõistlusprogrammi žüriis.

Peale tema kuuluvad sinna Islandi režissöör Guðrún Ragnarsdóttir, Belgia näitleja ja produtsent Gilles de Schryver ja Leedu helilooja Martynas Bialobžeskis. Žürii tööd juhib Itaalia režissöör Andrea Pallaoro.

Kokku on põhivõistlusprogrammis 19 filmi ja peaauhinna suuruseks 10 000 eurot.

Debüütfilmide võistlusprogrammi žüriis on eelmisel PÖFFil kaks auhinda võitnud Kosovo linateose „Abielu” režissöör Blerta Zeqiri, Portugali režissöör João Pedro Rodrigues, Ukraina produtsent Igor Savõtšenko ja Eesti näitleja Karin Rask. Žürii esimees on hollandlane Mike van Diem, kelle film „Karakter” võitis 1998. aastal mitteingliskeelse filmi Oscari.  

Eesti ja üle mitme aasta taas kavas olevat Balti filmi võistlusprogrammi hindavad USA operaator ja režissöör Steven Bernstein (esimees), Türgi režissöör Pelin Esmer ja Vene filmikriitik ja teleajakirjanik Sergei Šolohhov.

Võistlusprogrammi „Põhjusega mässajad” žürii on kokku pannud Eesti Filmiajakirjanike Ühing ja sinna kuuluvad Andrei Liimets, Tõnu Karjatse ja Joonas Kiik.

NETPACi ehk Aasia filmikunsti edendamise võrgustiku žüriis on Malaisia monteerija Wong Tuck Cheong, Kasahstani kriitik ja produtsent Olga Hlaštševa ja Eesti kriitik Maarja Hindoalla.

Rahvusvahelise filmikriitikute ühingu FIPRESCI žürii moodustavad Alexandra Pütter (Saksamaa), Suncica Unevska (Makedoonia) ja Annika Koppel (Eesti).

Oikumeenilise žürii töös osalevad Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduse Liidu president pastor Erki Tamm, Eesti Rooma-Katoliku Kiriku pressiesindaja Marge-Marie Paas, ajakirja Teater. Muusika. Kino peatoimetaja Madis Kolk, EELK konsistooriumi avalike suhete spetsialist Regina Hansen ja filmirežissöör Rainer Sarnet. Oikumeeniline žürii tõstab esile neid filme, mis esindavad olulisel määral kristlikke või lihtsalt üldinimlikke põhimõtteid, empaatilist ja üksteisega arvestavat elukorraldust, traditsioonilisi eluväärtusi ja elu pühadust.

PÖFF leiab tänavu aset 16. novembrist 2. detsembrini.

PÕHIVÕISTLUSPROGRAMMI ŽÜRII

Andrea Pallaoro

Itaalia režissöör, kelle mõlemad filmid, „Medeas” ja „Hannah”, linastusid Veneetsia festivalil, kus „Hannah” peaosatäitja Charlotte Rampling võitis ka parima naisnäitleja auhinna.

Martynas Bialobžeskis

Leedu helilooja, kes võitis Sulev Keeduse filmi „Mehetapja / Süütu / Vari” eest eelmisel PÖFFil parima filmimuusika auhinna.

Timo Salminen

Soome nimekaim filmioperaator, kelle filmograafiasse kuulub ligemale 50 linateost, sh kõik Aki Kaurismäki filmid. Kandideerinud kaks korda Euroopa filmiauhinnale („Mees ilma minevikuta” ja „Äärelinna tuled”). Võtnud üles ka Andres Puustusmaa filmi „Rotilõks”.

Guðrún Ragnarsdóttir

Islandi režissöör, kelle debüütfilm „Suve lapsed” esilinastus eelmisel PÖFFil ja sai siit tuule tiibadesse, võites auhinna ka Montreali lastefilmide festivalil.

Gilles de Schryver

Belgia näitleja ja produtsent, keda siinne vaataja peaks mäletama Kristof Hoornaerti eelmisel aastal PÖFFil esilinastunud filmist „Ülestõusmine”. Mänginud ka sellistes populaarsetes Belgia filmides nagu „Tule nagu oled” ja „Ben X”.


DEBÜÜTFILMIDE VÕISTLUSPROGRAMMI ŽÜRII

Mike van Diem

Hollandi režissöör, võitnud lühifilmi „Alaska” eest tudengi-Oscari ja filmi „Karakter” eest mitteingliskeelse filmi Oscari. Tema viimase filmi „Tulbid, armastus, au ja jalgratas” nimetas PÖFFi publik mullu oma lemmikuks.

Igor Savõtšenko

Ukraina produtsent, kelle siinseteski kinodes linastunud film „Teejuht” purustas Ukrainas publikurekordeid ja esitati ka Oscarile. Filmide „Vennad” ja „Värav” tootja. Tema värskeimat filmi „Kui puud langevad” saab näha tänavusel PÖFFil.

Blerta Zeqiri

Kosovo režissöör, kelle debüütfilm „Abielu” võitis mullu PÖFFil eriauhinna ja rahvusvahelise filmiajakirjanike ühingu FIPRESCI auhinna. Pärast PÖFFi osales film rohkem kui 20 festivalil ja võitis mitu auhinda.

João Pedro Rodrigues

Portugali režissöör ja kunstnik, kelle filmid on võitnud tunnustust kõige nimekamatel festivalidel. „Odete – kaks heidikut”, „Surra nagu mees” ja „Linnuvaatleja” on tuttavad ka PÖFFi vaatajatele.

Karin Rask

Eesti näitleja, mänginud peaosi teleseriaalides („Nukumaja”, „Nurjatud tüdrukud”), enim tuntud Rita rolliga sarjas „Varjudemaa”.


BALTI JA EESTI FILMI VÕISTLUSPOGRAMMIDE ŽÜRII

Steven Bernstein

USA operaator ja režissöör, tuntuim kaameratöö on Patty Jenkinsi filmis „Koletis”, mille peaosaline Charlize Theron võitis parima naispeaosatäitja Oscari. Režissööritöö „Ja enam surm ei valitse siis” esilinastus eelmisel PÖFFil.

Pelin Esmer

Türgi režissöör, kelle film „Midagi kasulikku” võitis eelmisel PÖFFil parima stsenaariumi auhinna.

Sergei Šolohhov

Vene filmikriitik ja saatejuht, teinud dokumentaalfilme Aleksei Germanist, Nikita Mihhalkovist, Aleksei Balabanovist jt.