Stan Lee 2002. aastal. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
13. november 2018, 10:26

Hüvasti, koomiksigeenius! Põnevaid fakte eile surnud Stan Lee'st

"Mu isa armastas kõiki oma fänne. Ta oli ülitore mees, väärt mees," kinnitab eile 95 aasta vanuses surnud koomiksilooja Stan Lee tütar J. C. Lee.

1. Stanley Martin Lieber sündis 28. detsembril 1922 Manhattanil oma isakodus. Tema vanemad Celia ja Jack Lieber olid Rumeeniast pärit juudid. Pere oli vaene, juurdelõikajast isa oli tihti tööta.

2. Stan vaimustus lapsepõlves raamatutest ja filmidest - iseäranis Errol Flynni kassatükkidest. Koolipoisina unistas ta võimsa Ameerika romaani kirjutamisest.

3. Stan oli 1939. aastal keskkooli lõpetades vaid 16 ja poole aastane. Nooruse juhutööd: surmakuulutuste kirjutamine uudisteagentuurile, USA riikliku tuberkuloosikeskuse pressiteated, võileivakuller, püksivabriku jooksupoiss, teatri kohanäitaja, ajalehetellimuste müüja.

4. 1941 sai Stanist tänu oma onu Robbie Solomoni abile Timely Comicsi toimetaja. Järgmisel kümnendil sai ajakirja nimeks Atlas Comics, 1961 Marvel Comics, mis Stan Lee juhtimisel kujunes kirjastuse väikesest harust hiiglaslikuks multimeediakorporatsiooniks. 

5. Lieber klopsis 20 aastat kokku krimi- ja õuduslugusid, vesterneid - kõike, mis pidi noore lugeja huvi köitma. Ta tundis oma kätetöö üle niivõrd suurt häbi, et keeldus sellele oma nime alla panemast. Pseudonüümina kasutas ta Stan Leed, mille hiljem võttis oma ametlikuks nimeks. 

Stan koos abikaasa Joaniga 2012. aastal. Foto: Reuters/Scanpix

6. 40aastasena tundis Lee, et ta on koomiksite kirjutamise jaoks liiga vana. Briti päritolu abikaasa Joan sisendas oma mehele, et tol pole midagi kaotada ning et Stan peaks lõpetuseks looma mõne sellise tegelaskuju, kes talle endalegi meeldiks. Kuna rivaalfirmas DC Comics oli sündinud Batmanist, Supermanist ja Wonder Womanist supertiim, lõi Lee vastukaaluks Fantastilise Neliku - astronautide rühma, kes kosmilise kiirguse mõjul saab supervõimed. 

Koostöös mitme kunstnikuga - eesotsas Jack Kirby ja Steven Ditkoga - sündisid koomiksikangelased Ämblikmees, Hulk (kes oli algul hall, mitte roheline), Doctor Strange,  Raudmees, Daredevil, Thor, X-mehed jt. Stani sai tuntuks esimese koomiksiloojana, kelle superkangelastel olid omad vead ja põdemised - ning kes varustas kurjamid keeruka hingeeluga, mis hägustas hea ja kurja piire. 

7. 1950 sündis Stanile ja Joanil tütar Joan Celia, keda tuntakse J. C-na. Teine tütar Jan tuli ilmale 1953, kuid suri vaid kolm päeva pärast sündi. Stani ja Joani pika abielu katkestas mullu abikaasa surm, mis oli koomiksiloojale korvamatu kaotus. 

8. Stan Lee nimetas oma lemmikautoriteks Stephen Kingi, H. G. Wellsi, Mark Twaini, Arthur Conan Doyle'i, William Shakespeare'i, Charles Dickensit ja Harlan Ellisoni.

9. Stan lõi kaasa peaegu kõigis Marveli superkangelastefilmides - nii kõrvaltegelastena kui ka iseendana. 

Stan Lee memuaarid ilmusid koomiksi kujul. Foto: Amazon

10. Mõistagi olid ka koomiksilooja memuaarid koomiksikujulised. Raamatu "Amazing Fantastic Incredible: A Marvelous Memoir" illustraator on tuntud kunstnik Colleen Doran.