Foto: TV3
Tele
12. november 2018, 21:00

Ligi 80aastane vanahärra peab talvele vastu minema puukuuris elades (103)

Eino Pastak ehk Pootsmann elas oma parima sõbraga korralikus majas, kuid pärast sõbra surma jäi Pootsmann arvete maksmisel hätta ning oli sunnitud majast välja kolima. Nüüd elab ligi 80aastane mees maja taga asuvas puukuuris.

Kui varem hoidis Pastak kuuris oma küttepuid, peab ta nüüd kogu oma eluaseme sinna ära mahutama. Külmkapp on väljas ning kuigi see on süüa täis, lubab ta sealt toitu võtta ka teistel Elva kodututel. Elektrit annab Pootsmannile endine naaber Enn.

Kuuris elada ei ole aga turvaline. Kuigi mees paneb ukse seest lukku, pääsevad sinna võhrud ehk suured ja agressiivsed rändrotid, kes teda isegi hammustanud on.

"Muretsen ta pärast, sest tal on tervisega probleeme, ta on peaaegu 80aastane. Ta on kõige töökam mees, kes siin majas elanud on. Teised piiluvad kardinate tagant, kui meie Pootsmanniga tööd teeme," räägib naabrimees Enn, et Pootsmann roogib lund, riisub lehti ning tuleb alati kõigile appi.

Sotsiaalmajja minna ei taha

Enn on endal sõnul proovinud kõike, et Pastak korraliku elamise saaks, kuid vald ei taha appi tulla, öeldes, et Pootsmann pole Elva elanik. "Kui kuskilt abi ei tule, siis küll ma selle korteri talle muretsen, aga miks kõik pealt vaatavad," kurdab ta.

"Probleem on selles, et meie sotsiaaltöötaja on temaga suhelnud ning Pootsmann väidab, et saab ise korteri. Kui ta korterit ei saa, siis meil lõppeb sotsiaalmajas kohe remont ning kui ta ei ole ise suuteline korterit hankima, paigutame ta sotsiaalmajja, kus on kõik tingimused elamiseks olemas," sõnab Elva vallavanem Toomas Järveoja.

"Sotsiaalmajas on igal inimesel oma tuba. Neil on küll ühisköök, aga neil on ka inimene, kes neile isegi kolm korda päevas süüa valmistab," lisab Elva valla sotsiaalnõunik Alo Rebane. Sellegipoolest ei ole Pootsmann nõus sinna elama minema. Õnneks sai vanahärra Jõe tänavale siiski korteri.