Artjom VoznjukFoto: Kuvatõmmis/"Kuuuurija"
Tele
12. november 2018, 21:00

Mart Tomsoni äripartner jäi ilma nii oma säästudest kui restoranist (49)

Esmaspäevases "Kuuuurijas" rääkis Artjom Voznjuk, et sattus ärimehe Mart Tomsoni pettuse ohvriks. Voznjuk panustas kõik oma säästud ning vanematelt laenatud raha, et koos Tomsoniga restoran avada, kuid viimane jättis Artjomi pika ninaga.

Artjom töötas Kanada uhkes restoranis, kus oli alguses peakoka abi ning hiljem juba peakokk. Mees tuli aga Eestisse tagasi sooviga avada päris enda restoran. Kodus jäi Voznjuk oma kogemusega silma paljudele restoraniomanikele, samuti Mart Tomsonile, kellele kuulus kolm aastat tagasi Tabasalus asuv restoran Lucca, mille ta on nüüdseks müünud Gerli Rosenfeld-Aavikule.

Artjom oli Luccas peakokk aasta ja seitse kuud, kuni Tomson tegi talle ettepaneku koos restoran avada. "Ta küsis mu käest alguses, mis sa kunagi teha tahaksid. Vastasin, et tahaksin avada 30 istekohaga restorani. Pärast aastat Luccas töötamist pakkus ta mulle, et teeksime midagi koos," räägib Voznjuk.

Asukohaks valiti ETV peamaja taga asuv Faehlmanni ja Terase tänava nurk, kus asus juba eelnevalt Tomsoni veinipood. "Ta tegi pakkumise, et seina taga on väike ruum, äkki teeks seal midagi. Seal oleks hea inimestele veini kõrvale ka süüa pakkuda," sõnab Artjom.

Mees pidi edasi töötama Tabasalu restoranis, sest oma firmast ta tulu ei saanud

Voznjuk andis Mardile enda sõnul 25 000 eurot, mille hulka kuulusid nii tema enda säästud kui vanematelt laenatud raha. Sama palju panustas ettevõttesse ka Tomson. 2016. aastal asutasid nad koos ettevõtte Penne OÜ ning restorani nimeks sai Enoteca Lucca. 

Alguses sujus kõik. Restoran oli rahvast tulvil ja Artjom uskus, et tema unistus saabki teoks. Küll aga nii asi ei lõppenud - Voznjuk ei saanud restoranist ühtegi senti. "Tomsonil oli jutt, et läheb aega. Mina töötasin veel selle kõrvalt Tabasalu Luccas peakokana edasi. Ma ei saanud sealt kohe töölt ära minna, sest mul oli vaja mingit sissetulekut, kuna andsin kõik oma raha uue restorani avamiseks."

Oma restorani sai Artjom tööle minna siis, kui Tomson mehe Tabasalu Luccast lahti lasi. "Minu andmete järgi oli põhjuseks, et ma ei sobinud tiimi. Pidin oma restorani end jõuga tööle sundima, sest ta ei tahtnud mind ka sinna lasta. Ta ütles, käed ristis, et ei taha, et ma sinna tuleks. Ütlesin, et tundub, et ta tahab ise restoraniga tegeleda ning hakaku mu laenu tagasi maksma." Esialgu lubaski Tomson talle raha tagasi maksta, kuid siiski ei teinud seda. "16. juunil tuli mulle kõne, kus Mart ütles, et rendileping on üle antud ja show on läbi," sõnab Artjom. 

Voznjuk läks koos ema ja võttegrupiga Terase 16 asuvasse Enoteca Luccasse, kus oli kohal ka Tomson isiklikult. Mees midagi rääkima ei soostunud ning soovitas küsimuste korral kirjutada.

Endine äripartner: ärge laske Tomsonil mõelda, et ta on nutikas

Tomsoni kaheldava väärtusega töövõtteid on tunda saanud ka iirlane Michael Bhoola, kes tutvus Mardiga 20 aastat tagasi, kui tuli Schlössle'i hotelli tööle- "Mart toodi sinna restorani mänedžeriks ning ta tegi mulle ettepaneku, miks me ei võiks midagi koos teha. Ütlesin, et mul pole raha, seega peame leidma investori. Mart ütles kohe, et teab õigeid inimesi." Nii sai nende restorani Pegasus üheks omanikuks pankur Rain Lõhmus, kellega koos pandi alus ka Tabasalus asuvale Luccale.

Ühel hetkel ütles Tomson Bhoolale aga, et nende äri pole heas seisus, kuigi neil on palju kliente ja hea käive. "Mart vastas, et oleme rendi maksmisega hilinenud, meil on maksuvõlad ja oleme veel nii mõnegi asjaga hilinenud. Seda nii Luccas kui Pegasuses. Ütlesin, et peame ühendust võtma osanik Lõhmusega, kes ütles, et ei toeta meid, kui me ei oska äri õigesti ajada," meenutab ta.

"Kui sattusime Luccaga raskustesse, ütles Mart mulle, et laseme firma põhja, teeme uue ettevõtte ja jätame maksud riigile ja tarnijatele tasumata. Ütlesin, et me ei saa nii teha. Eestis võib nii teha, aga sealt, kus mina pärit olen, on see illegaalne," räägib Michael. Ühel päeval sai ta teada, et Tomson lasi siiski äril pankrotti minna.

"Igaüks võib tema ohver olla. Ta on sarmikas, viisakas, sõbralik ja ta tundub usutav. Ärge laske tal mõelda, et ta on nutikas. Äris ei ole tema käekiri tark ja ilus. See tõmbab ka teie riigi mainet alla," hoiatab Bhoola.