Duo RuutFoto: Erlend Staub
Noortebänd
10. november 2018, 09:30

Noortebänd 2018 võitja Duo Ruut: me ei ole suured peopanijad, aga kama tahaks küll! (2)

9. novembri õhtul kuulutati Rock Cafes välja Noortebänd 2018 võitja, kelleks pärimusmuusikat viljelev kollektiiv Duo Ruut. Lisaks peaauhinnale noppis duo neli eriauhinda, mille olid välja pannud festivalid Jazzkaar, Intsikurmu, Tallinn Music Week ja Võnge. 

"Eks see ole uskumatu tunne," lausus Duo Ruut liige Ann-Lisett Rebane vahetult pärast auhinna kättesaamist. "Ega me tegelikult seda nii osanud oodata." Bändi teine liige Katariina Kivi sõnas, et parajalt ootamatud on ka eriauhinnad - neli esinemiskutset Eesti suurimatele muusikafestivalidele.

"Me ei välistanud midagi, aga ei lootnud ega oodanud," jäävad tüdrukud tagasihoidlikuks. "Lasime asjadel minna nii nagu nad on."

Suuremat tähistamist võidu puhul ei ole plaanis. Küll aga avaldasid tüdrukud soovi osta kama ja minna stuudiosse vaikselt tähistama. "Kas mõni pood on veel lahti? Tahaks kama osta! See oleks esimene asi. Me ei ole suured peopanijad, aga omavahel ikka," rääkisid noored. 

Kui küsida, kas nüüd peab vaikselt hakkama ette valmistuma eelseisvaks intensiivsemaks perioodiks, lausuvad neiud, et loomingu osas käib pidev mõtlemine. Ka harjutamine on igapäevane. "Aga kindlasti peab nüüd rohkem planeerima," lausus Ann-Lisett.

Duo Ruut Foto: Erlend Staub

Pärimusmuusika radadel liikuv Duo Ruut sai kokku 2015. aastal ja koosneb kahest heast sõbrast ja klassiõest. Vanalinna hariduskolleegiumis sattusid tüdrukud esimest korda koos musitseerima viiendas klassis. "Hakkasime põhikoolis suhtlema ja koos muusikat tegema," rääkis Katariina suvel Õhtulehele antud videointervjuus.

 "See oli esimene õhtu, kui me istusime ühise laua taga ja rääkisime juttu. Mõtlesime, et kui me koos muusikat teeme, peaks meil ka nimi olema," meenutasid tüdrukud ühist seljakotimatka ja bänd ametlikku algust. "Ruut jäi sõelale seetõttu, et meile meeldis selle nime kõla."

Noortebändis osalemine jõudis noorte muusikuteni Pärimusbändide konkursi võidu kaudu ning läbi demovoorusõela ei pidanud Duo Ruut minema. "Võistlusel osalemine tuli ka meile üllatusena. Osalesime pärimusbändide konkursil aprillis ja selle peapreemia üks osa oli Noortebändil osalemine ning poolfinaali saamine," selgitas Katariina. 

Mõlemad neiud õpivad koolis heliloomingut. Lisaks põhiinstrumendile klaverile mängib Ann-Lisett ka trumme ning Katariina õpib lisaks tšellomängule ka torupilli.