Parima peakoka tiitel kuulus Margo Paluojale restoranist Parrot MiniBar. Foto: Stanislav Moshkov
Inimesed
16. november 2018, 19:53

GALERII | Kuhu minna sööma: selgusid Eesti parimad restoranid (14)

Kes tahab tõelist toiduelamust saada, võib kindlasti usaldada gastronoomiakonkursi Silverspoon źüriid. Hõbelusikaid on jagatud juba aastast  2004. ja algul kandis ka konkurss Hõbelusika nime. Tänavu valiti parimad välja ligi 150 toidukoha hulgast ning võitjad selgusid üheksas kategoorias.

Fine dining ehk peenetest restoranidest tunnistati parimaks Horisont, kolme parema hulka jõudsid ka Art Priori ja Mon Repos. Swissotel Tallina 30. korrusel asuv restoran tunnistati parimaks fine dining toidukohaks ka kaks aastat tagasi, lisaks läks Horisondile toona nii parima taimetoidu pakkuja kui ka teeninduse tiitel. Fine dining restoranide esikolmikusse jõudis Horisont ka eelmisel aastal, kuid siis tuli alla vanduda restoranile Ö.

Lisaks Swissotel Tallinna 30. korruselt avanevatele lummavatele vaadetele ootab seal Eesti parim fine dining restoran Horisont, kus vägesid juhib peakokk Marko Sõmer. Foto: Martin Ahven
Peente restoranide ehk fine dining kategoorias jõudis finaali ka restoran Art Priori. Pildil peakokk Alexander Kolomar. Foto: Tiina Kõrtsini
Kolmas nominent parima peene restorani tiitlile oli Kadrioru veerel kunagises kasiinos asuv Mon Repos. Foto: Tiina Kõrtsini

Casual dining ehk vähe lihtsamate toidukohtade kategoorias pälvis žüriilt enim poolehoidu Parrot MiniBar, kuid Silverspooni źüriid uskudes on kindel valik ka restoranid  Dominic, Gloria Veinikelder ja Monaco.

2007. aastast Tallinna vanalinnas väärika minevikuga majas tegutsev Dominic jõudis finaali casual dining restoranide kategoorias. Pildil peakokk Allar Oeselg. Foto: Tiina Kõrtsini
Casual dining kategoorias võitis Parrot Minibar. Foto: Stanislav Moshkov

Peresõbralikkusega paistis teistest enam silma Ida-Virumaal asuv restoran Tulivee, kuid mudilastega võib end turvaliselt tunda kindlasti ka restoranides GOSPA ja Rucola. GOSPA tunnistati kõige peresõbralikumaks restoraniks eelmisel aastal.

Kohvikutest tunnistati parimaks Otepääl asuv Ugandi, kolme parema hulka jõudisd ka Hapsal Dietrich ja mullune võitja Gianni Cafe. 

Parimat rahvusvahelist kööki pakub Gianni. Kolme parema hulka jõudis ka Gianni Cafe. .. Foto: Tiina Kõrtsini

Kui parim rahvusvaheline köök ootab restoranis Gianni, siis Eesti kööki soovides oleks kindel valik restoran Ö. Rahvusvaheliste roogadega pakuvad Giannile pea võrdväärset konkurentsi restoranid Anno ja Moon ning suurepärane Eesti köök ootab kindlasti ka restoranides Juur ja Wicca.

Parimad Aasia maitsed aga ootavad restoranis Chedi, finaali jõudsid ka Haku ja Villa Thai.

Parimat eesti kööki pakub restoran Ö. Foto: Teet Malsroos

Gastropubidest tunnistati parimaks Tabac, kolme parema hulgas jäid sõelale ka Kolm Sibulat ja Koma. Parimat tänavatoitu pakub Burger Kitchen Tänavagurmee, sama tiitel kuulus Viimsis asuvale toidukohale ka eelmisel aastal. Aga küllap lööb kõht nurru ka siis, kui põikate Kaja Pizza Kööki või Baojaama.

Üks kolmest parimast tänavatoidu pakkujast on Kaja Pizza Köök. Foto: Tiina Kõrtsini

Parima peakoka tiitli nimel võistlesid viimase hetkeni Martin Meikas ja Ranno Paukson restoranist Ö, Vladislav Djatšuk restoranist Mon Repos ning Margo Paluoja restoranist Parrot MiniBar. Kõige ainulaadsemaks köögis tunnistati siiski Margo Paluoja kunst.

Parima peakoka tiitli nimel võistlesid viimase hetkeni Martin Meikas ja Ranno Paukson restoranist Ö. Foto: Teet Malsroos
Parima peakoka tiitel kuulus Margo Paluojale restoranist Parrot MiniBar. Foto: Stanislav Moshkov

Parim teenindus ootab teid Mon Reposes ja parim taimetoit Von Krahli Aias. Suurepärase teenindusega jõudsid finaali ka restoranid Anno ja Parrot MiniBar ning taimetoitlastel tasuks lisaks võitjale kindlasti kõrva taha panna restoranid Kolm Sibulat ja Parrot MiniBar.

Koduresto & veininurk Anno jõudis finaali parima teeninduse ja parima rahvusvahelise köögi kategoorias. Pildil peakokk Anna ja sommeljee Erno. Foto: Tiina Kõrtsini

“Meie toidukultuur on kõrgel tasemel, pakkudes elamusi nii kohalikele kui ka Eestit külastavatele inimestele ning seda tuleb hoida,” ütles Silverspooni tegevjuht Kristel Pentus.

Esmakordselt anti välja ka meediaauhind, see kuulus Heidi Vihmale, kes on alates 2003. aastast kirjutanud Äripäevas toidukohtade arvustusi. Kusjuures igal aastal tuleb külastada 50 toidukohta. Parima noorkoka preemia läks Sander Kuldsaarele, teda ootab kuu aega koolitust Helsingis Michelini tärniga restoranis Olo.

2018 võitjad kuulutati välja pidulikul auhinnagalal Lennusadamas. Külalisi ootas 4käiguline hõrk Jaapanipärane menüü, kust ei puudunud nii šampanja kui ka spetsiaalselt roogade kõrvale sobitatud veinivalik. Õhtusöögi pani kokku Silverspoon 2017 konkursi parim peakokk Shuichi Shiraichi, Jaapani restoranist Haku. Meelelahutust pakkus alati särtsakas Daniel Levi Viinalass ja piduliku autasustamise tseremoonia viis läbi Andres Dvinjaninov.

Silvespoon 2017 konkursil Eesti parimaks peakokaks tunnistatud Shuichi Shiraichi Jaapani restoranist Haku hoolitses tänavu auhinnagala menüü eest. Foto: Tiina Kõrtsini