Henri LaumetsFoto: Teet Malsroos
Tele
8. november 2018, 20:40

VIDEO | Endine ilmapoiss Henri Laumets elust Uus-Meremaal: elu on kallim, aga kütus odavam

"Üks mu unistusi on maavärinat kogeda, kuid siiani pole seda kahjuks juhtunud," rääkis Uus-Meremaal elav endine ilmateadustaja Henri Laumets "Ringvaates".

"Elan Vaikse ookeani rannikul, ookean on minust 200 meetri kaugusel. Siinne linnaosa on kuulutatud tsunami ohualaks. Igal pool on sildid, mis näitavad, kus suunas tuleb joosta, kui tsunamihoiatus antakse," selgitab Laumets, et taolist ohtu võetakse väga tõsiselt.

Henri otsustas Uus-Meremaale minna, sest leidis, et elus on viimane aeg vaba aasta võtta. "Plaanisin küll tulla siia lennutööd tegema, kuid kevadel korraks Uus-Meremaad külastades sain aru, et siin riigis olles ei tohi ennast tööga üle koormata. Siin on nii palju teha ja näha," räägib ta ja lisab, et naudib eriti kohalikku loodust, mis on justkui muinasjutus.

Hindadest rääkides ütleb Henri kindlalt, et Uus-Meremaa on kallim kui Eesti. "Miinimumpalk on siin 1800 eurot ja selle eest saab juba täiesti normaalset elu lubada, kuid kolmetoalise korteri hind on 1300 eurot. Väljas söömas käies on tavaline eine kuskil 20 eurot. Kütus on odavam, muide." Laumets üüribki korterit koos teistega, sest üksinda käiks see tal üle jõu.

"Eestlasele meeldib olla rohkem omaette, aga Uus-Meremaa ühiskond on väga avatud. Näiteks poes järjekorras olles hakkavad võõrad inimesed omavahel täiesti vabalt rääkima. Käin jõusaalis - inimesed tulevad ligi ja hakkavad rääkima. Inimesed on siin väga avatud ja kohe leitakse mingi jututeema," selgitab Henri, et sõpru pole seal raske leida.

Laumets hoiab end ka Eesti ilmaga kursis ning on näinud ka uusi ilmateadustajaid. "Oma järglastel tuleb silma peal hoida. Minu üllatuseks on tehtud väga hea valik. Mitte, et ma oleksin midagi halba oodanud, aga nad on väga soravad ja julged."