VANA KUNINGA SOHITÜTAR? Delphine Boël kinnitab, et tema emal oli toona veel printsi tiitlit kandnud Albert'iga 18 aastat salasuhe. Albert II möönis 1999. aastal vaid seda, et tema ja kuninganna Paola abielu elas 30 aasta eest üle kriisi. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
8. november 2018, 16:56

Belgia kuningalt nõutakse isaduse tõestamiseks DNA-analüüsi

Kas troonilt taandunud Belgia kuningal Albert II-l on sohitütar? Aristokraadiperest pärit kunstnik Delphine Boël on juba aastaid püüdnud tõestada, et vana kuningas on tema isa. „Haav, mille kuningas Albert Delphine'i endast ära tõugates lõi, pole paranenud,“ kuulutavad Boëli advokaadid.

Delphine Boëli isa isik on kohalikku ajakirjandust erutanud 1999. aastast saadik, kirjutab Daily Telegraph. Just sel aastal ilmus kuningas Albert II abikaasa, itaalia päritolu kuninganna Paola biograafia, kus väideti, et kuningal oli pikk salasuhe Delphine'i ema, paruness Sybille de Selys Longchamps'iga. Multimeediakunstnikuna tuntud Delphine olevat kuninga järeltulija. Armulugu lõppenud alles 1976. aastal, kui kolme lapse isast Albert otsustas seadusliku naise juurde naasta. Delphine on hiljem väitnud, et tema ema suhe printsiga kestis 18 aastat, 1966–1984. Kuningas Albert II ei kinnitanud sohitütre olemasolu, kuid tunnistas 1999. aasta jõulupöördumises, et tema abielu elas 30 aastat tagasi üle kriisi.

Endine Belgia kuningas Albert koos abikaasa Paolaga.  Foto: Reuters/Scanpix

Viis aastat tagasi taandus Albert II troonilt. Nüüd andis Brüsseli kohus endisele monarhile käsu loovutada DNA-analüüs. Kui aga vana kuningas ei anna seda seda kolme kuu jooksul, kinnitab kohus ta kunstniku seaduslikuks isaks.

2013. aastal kohtu käsul tehtud DNA-test tõestas, et Delphine'i bioloogiline isa pole Jacques Boël, Belgia ühe rikkama tööstusdünastia võsu. Sestsaadik on Delphine püüdnud tõestada, et tema tegelik isa on kuningas. Kui Albert II poeg Philippe'i kasuks troonist loobus, jäi ta ilma kohtuimmuniteedist. Nii võib endist monarhi kohustada ka süljeproovi andma. Briti lehe teatel viiakse see täide ühes Brüsseli haiglas. Analüüs võetakse mõistagi ka Delphine'ilt ja tema emalt.

Kuningas Albert on Leopold III ja Rootsi printsessi Astridi noorem poeg. Kaks poega ja tütre ilmale toonud Astrid hukkus 30aastaselt autoõnnetuses, kui Albert oli vaid aastane. Tema isa abiellus uuesti ning sai veel kolm last. 1951 loovutas monarh trooni vanemale pojale Baudouinile. Kui 62aastane Baudouin 1993. aastal lastetuna suri, tõusis troonile tema noorem vend Albert.

Viis aastat tagasi raputas samasugune sohilapseskandaal Hispaania kuningakoda. Belglanna Ingrid Sartiau ja kataloonlane Albert Sola Jiménez väitsid, et naistemurdjamainega kuningas Juan Carlos on nende isa. Kumbki pole aga suutnud Hispaania kohtusüsteemi veenda nüüdseks juba ekskuningalt DNA-analüüsi nõudma.