Ostukorv. Foto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
8. november 2018, 13:07

GRAAFIK | Vaata, kui palju on aastaga tõusnud oluliste kaupade ja teenuste hinnad! (19)

Tänavu oktoobris tõusid kaupade ja teenuste hinnad võrreldes eelmise aasta oktoobriga 4,4 protsenti. Hinnatõusu mõjutas enim transport, mis andis kogutõusust ligi kolmandiku.

Eelmise aastaga võrreldes olid kaubad 3,7 protsenti ja teenused 5,7 protsenti kallimaks muutunud. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes tõusnud 9,1 protsenti  ja mittereguleeritavad hinnad 3,1 protsenti. 

Möödunud aastaga võrreldes mõjutas hinnatõusu enim transport, mis andis kogutõusust ligi kolmandiku. Kolmveerandi sellest andsid 20,1 protsenti kallinenud bensiin ning 20,4 protsenti kallinenud diislikütus.

Elekter, soojusenergia ja küte moodustasid hinnatõusust ligi viiendiku. Eelmise aasta oktoobriga võrreldes on kodudesse jõudnud elekter kallinenud 11,7 protsenti, tahkekütused 24,5 protsenti, soojusenergia 3,4 protsenti ja gaas 8,9 protsenti.

Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust seitsmendiku. Toidukaupadest on mulluse oktoobriga võrreldes enim kallinenud külmutatud puuvili ja marjad (26 protsenti), värske köögivili (21 protsenti), munad (19 protsenti) ning odavnenud suhkur (21 protsenti).

Viimati oli hinnatõus 4,4 protsenti või suurem elmise aasta sama kuuga võrreldes 2012. aasta märtsis.