Academic Food Lab.; Kriss Soonik; Anu Saagim; "Hommikusöök staariga"Video: Tatjana Iljina
Inimesed
8. november 2018, 12:58

HOMMIKUSÖÖK KRISS SOONIK-KÄÄRMANNIGA | Tippkokkade Andrus Laaniste ja Priit Toomitsa arvates on meie tulevikutoit vaglad (12)

Palusin hommikusöögile privaatrestorani Academic Food Lab end Londonis üles töötanud ja täna seal koos kaasa, Eesti ühe edukaima ettevõtte Transferwise looja Kristo Käärmanniga, resideeruva pesudisaineri Kriss Soonik-Käärmanni (35).  

Kriss Soonik, tuntud spordimanageri Riho Sooniku tütar, on suutnud ennast Londoni moe- ja riideäris suurepäraselt üles töötada. Blond, kahekümnendates eestlanna kolis Londonisse õppima ja töötama juba aastal 2005. Alguses tuli jala moemaja ukse vahele saamiseks tööd teha tasuta. Terane naine õppis aga  sellest, mida nägi. Oma ettevõtmisele pani Kris Soonik aluse kõige rängemal masu ajal ja seda kõikidest hoiatustest hoolimata. Näiteks käis toona veel naiivse näoga neiu poodidesse ise oma asju pakkumas. Vahel uuriti tema rõivatükke pikalt, teinekord saadeti juba ukselt tagasi.

Academic Food Lab.; Kriss Soonik; Anu Saagim; "Hommikusöök staariga" Foto: Martin Ahven

Kriss: "Üks kõige põnevamaid ja minu jaoks kasulikumaid kohtumisi oli ühes peenes prantslanna pesupoes. Daam uuris minu püksikuid ja rinnahoidjaid pikalt ja teatas, et võtaks need küll oma butiiki müüki, kui ma odava pitsi kenama ja kallima vastu vahetaksin. Paar päeva hiljem väisasingi üht rõiva- ja kangamessi ning leidsin sealt udupeene pitsi, mis sobis minu pesudisainiga, kui valatult. Vahetasin odava pitsi kalli vastu ja sealt algas ka minu pesubrändi võidukäik. Tänud nipsakale prantslannale, kelle nime ma kahjuks ei mäleta. Ta ei võtnud hiljem küll minu tooteid müüki, kuid tänaseks on ta ka oma äritegevuse sellel kallil Londoni moetänaval lõpetanud."

Kriss on pesudisainer, kelle seksikad ja naiselikud rõivad sobivad nii argiriietuseks kui ka intiimseks pesuks. Peamiselt resideerub ta Londonis, kuid kogu tootmine käib Tallinnas, Paavli tänaval. Tänaseks on Kriss Soonik Loungerie pesu võimalik osta viieteistkümnest erinevast riigist, tema riietust on kandnud James Bondi filmi tüdruk Bérénice Marlohe, poplauljatar Miley Cyrus, Spice Girlsi Mel C, jpt. Pesu on kasutatud ka moepiiblite Vogue ja Elle fotosessioonidel. Kriss on olnud nii Hõbenõela, kui ka Kuldnõela nominent.

Disainerile on alati olnud oluline, et tema loodud pesu tekitaks emotsioone ja kõneleks oma lugu, paneks vaatama ja mõtlema. Ilmselgelt on tema valitud tee olnud õige. Muuseas, aastatel 2013/2014 valiti Kriss Sooniku pesubränd Suurbritannia kõige lahedamete brändide sekka. See oli naise sõnul uskumatu. "Me olime kõige väiksem bränd, kes sinna nimekirja kunagi sattunud. Kuna tavaliselt on selles tabelis suured tegijad nagu Apple ja Skype või La Perla,  Agent Provocateur ja Stella McCartney," rõõmustas Soonik.

Suurest edust ja pea kümne aastasest karjäärist moevaldkonnas hoolimata on Kriss mõelnud kohvrite kokkupakkimisest moemekas üsnagi tihti. Sellest ja paljust muust põnevast vaata ja loe juba lähipäevil ÕL-is ilmuvast pikast intervjuust. 

Academic Food Lab.; Kriss Soonik; Anu Saagim; "Hommikusöök staariga"; peakokad Andrus Laaniste ja Priit Toomits Foto: Martin Ahven

Hommikusöögiks valisin Academic Food Lab`i, mis on nii koolituskeskus, kui ka kliendi soovidele kohanduv privaatrestoran Tallinna kesklinnas.

See on koht, mis peidab endas täiuslikku kööki, kus professionaalsed kokad saavad harjutada suurekaliibrilisteks rahvusvahelisteks võistlusteks, ning kus hobikokad saavad lihvida oma oskused tasemele, millega rabada oma sõpru ja tuttavaid.

Maitsekalt sisustatud avar saal pakub lõputult võimalusi erineva iseloomuga ürituste ja ettevõtmiste korraldamiseks.

Ettevõte on loodud kolme Eesti tippkoka ja Eesti Peakokkade Ühenduse koostöös.

Foto: "Meie tulevikutoit on vaglad," kinnitavad toiduspetsid Andrus Laaniste ja Priit Toomits (Martin Ahven)

Peakokk Andrus Laaniste arvates on meie tulevikutoit vaglad, sest liha tootmine ja tarbimine vähenevad drastiliselt.  

Andrusel on äratuntava käekirjaga autoriköök, mis kasutab julgelt kõiki põnevaid tehnoloogiaid ja parimaid tooraineid. Pidevalt millegi uue ja ennenägematu otsingul, mis saab Eestis üldkasutatavaks alles aastate pärast. Katsetada, riskida, eksperimenteerida. Olla liidrirollis, mitte järelejooksja. Andrus on tõepoolest mees, kes ei paku kunagi igavat toitu.
Väga mitmete toitude ideed tulevad tal aga lapsepõlvemälestustest, nii positiivsetest, kui negatiivsetest, aga juba palju huvitavamas ja kaasaegsemas kuues.

Ta leiab tee, et anda ka kõige lihtsamale roale oma „kiiks“ või siduda see hoopiski mõne muu maa köögiga. Alustanud on ta Kungla Hotellis ja edasi töötanud Tallinki laevadel, Reval Hotel Centralis ja Tallink Spa&Conference Hotellis. Andrus on ennast korduvalt erialaselt täiendanud Californias Culinary Institute of Americas. Lisaks on ta Eesti Peakokkade Ühenduse asutaja ja juhatuse liige ning peab kohtunikuametit mitmesugustel kodumaistel ja rahvusvahelistel võistlustel. Värske kodumaise tooraine kasutamine on tema jaoks elementaarne, aga sellega enda loomingut ta piirata ei lase.
Kõik peab olema perfektne. Ja uskuge või mitte, aga meie tulevikutoit on vaglad. 

Academic Food Lab.; Kriss Soonik; peakokk Priit Toomits; "Hommikusöök staariga" Foto: Martin Ahven

Peakokk Priit Toomitsa sõnul tuleb iga toorainet austada.

Priit Toomits, suur ja tõsine mees, kelle käe all on töötanud restoran Atlantis Tartus, Ammende Villa Pärnus, Karl Friedrich, Novell Tallinnas ja kamandanud Põhja-Euroopa kõrgeima restorani Teletorn fantastilise vaatega kööki. Lisaks karjäärile Eestis, on Priit jõudnud omandada kogemusi Saksamaa, Londoni, Norra, Islandi ja Venemaa erinevates restoranides.

Toomitsal on ette näidata muljetavaldav tiitlitekomplekt BBQ ja lihateemalistelt võistlustelt. Ta on neljakordne Eesti meister ja ühekordne Euroopa meister, samuti on ta saavutanud märkimisväärsed 8. ja 16. koha maailmameistrivõistlustel. Maailma kõige raskemaks peetaval Jack Daniels Invitational World BBQ Championchip võistlusel õnnestus Priidul samuti pjedestaalil käia võita teine koht Chef Choice kategoorias. Toomitsale on omistatud kokkade kõrgeim Cordon Bleu auraha ning ta on Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liige. Aastal 1998 oli ta Eesti Aasta Kokk võistluse võitja.

Toomits peab peakokana oluliseks olla pidevalt kursis uute maitsetega ning tema hinnangul tuleb õige ja originaalse maitse tabamiseks minna selle maitse juurte juurde. Seejärel leida kooslusi, millega isikupärastada oma menüü. Ta kasutab kodumaist ja ka välismaist toorainet, olulisim on tooraine kvaliteet.
Liha on Priidule kõige südamelähedasem. Tema käe all valmivad eeskätt tipptasemel liharoad veise-, lamba ja ulukilihast.

Priidu köögis on au sees klassikalised parantsuse tehnikad, millele lisaks praktiseeritakse veidike molekulaargastronoomia võtteid.
Samuti peab Priit Aasia kööki heaks inspratsiooniallikaks oma menüüde koostamisel.

Aga seda, mida tippkokad meile hommikusöögiks valmistasid, vaata täpsemalt meeleolukast videost!

Pikka intervjuud Kriss Soonikuga vaata ja loe ÕList juba sel nädalal.

Academic Food Lab.; Kriss Soonik; Anu Saagim; "Hommikusöök staariga"