Kohtuistung Rein Kilgi üle seoses firma vara kantimistega.Foto: Stanislav Moshkov
Krimi
7. november 2018, 21:10

Ringkonnakohus mõistis ärimees Rein Kilgi majanduskuriteos õigeks (18)

Tallinna ringkonnakohus tühistas täna Harju maakohtu kevadise otsuse, millega ettevõtja Rein Kilk ja veel kolm inimest mõisteti süüdi pagaritööstuse AS Pere maksejõuetuse põhjustamises.

Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistas AS Pere – uue nimega AS Lõuna Toiduainetetööstus – nõukogu liikmeid Rein Kilki, Neeme Raigi ja Kaie Raigi ettevõtte maksevõime olulises vähendamises ning Kristjan Oolot sellele kaasaaitamises.

Süüdistuse kohaselt otsustas AS Pere nõukogu 2012. aasta veebruaris pärast majandusraskuste ilmnemist asutada tütarettevõtte Pere Pagar OÜ ja tõsta sinna üle firmale kuuluva kinnisvara koos tehase sisseseadega ning kaubamärgid. Tütarettevõttega sõlmiti vara müügileping alla turuhinna ja tegelikult selle eest emafirmale raha ei laekunud. Kuna kogu majandustegevuseks vajalik vara oli võõrandatud, läks ettevõte pankrotti. Väidetavalt tekitati Perele vara kantimisega kahju üle kahe miljoni euro.

Kui Harju maakohus mõistis neliku 28. mail kuriteos süüdi ja määras neile rahalised karistused, siis Tallinna ringkonnakohus jõudis täna vastupidisele otsusele. Ringkonnakohtu hinnangul jättis maakohus ühele olulisele kaitseväitele vastamata. Nimelt leidsid advokaadid, et tegemist polnud mitte kuritahtliku ettevõttest vara väljakantimise, vaid kontsernisiseste tehingutega, mille käigus emaühing andis oma vara üle 100%-lise osalusega äsja asutatud tütarühingule.

“See ei saanud mõjutada emaühingu varalist seisu, kuna emaühingule jäi kuuluma tütarühingu osalus, mille väärtus kasvas emaühingu poolt üleantava vara võrra. Maakohus selle väite osas aga seisukohta ei võtnud,” märkis ringkonnakohus ja mõistis süüdistatavad õigeks. Seetõttu ei pea nad tasuma ka 200 000 euro suurust tsiviilhagi, mille pankrotihaldur esitas.

Ühtlasi mõistis ringkonnakohus riigilt õigeksmõistetute kasuks välja 100 000 eurot õigusabikulusid. Rein Kilgi, Neeme Raigi ja Kristjan Oolo kaitsjate kulusid pidas kohus põhjendatuks siiski vaid osaliselt ja hüvitas neist vähem kui ühe kolmandiku. Oportuniteediga kohtu alt pääsenud Karl Liivapuu esindaja arvetest hindas kohus mõistlikuks 80%.

Tallinna ringkonnakohtu otsust on võimalik vaidlustada riigikohtus 30 päeva jooksul.