Dokfilmi "Lageda laulud. Tõnu Kõrvits" esilinastusFoto: Heiko Kruusi
Inimesed
6. november 2018, 21:20

Esilinastus muusikadokumentaal Eesti heliloojast

Helilooja Tõnu Kõrvits: ma ei saaks muusikat teha, kui ma oleks alati õnnelik

Täna õhtul esilinastus kinos Sõprus muusikadokumentaal helilooja Tõnu Kõrvitsast. Film tutvustab helilooja olemust ja loomingut läbi talle lähedaste inimeste iseloomustuste. "Mul on hea meel, et selles filmis on lisaks mulle nii palju teisi," rõõmustab helilooja talle omase tagasihoidlikkusega.

Tõnu Kõrvits on üks mängitumaid Eesti heliloojaid, kes ei ava end just sageli, inimesena eelistab ta alati jääda pigem varju. Tema isikut ja muusikat kannab saladus, millest osasaamine on mõeldud neile, kes vaatavad sõnade taha, unustavad end kuulama ning lasevad Tõnu loodud helidel end kaasa viia müstilisele ja poeetilisele teekonnale, mille lõppedes on kõigis midagi muutunud.

Filmis tunnistab Tõnu Kõrvits, et ei saaks muusikat luua, kui ta oleks koguaeg õnnelik. Samas tunneb, et kirjutamiseks vajalik melanhoolia asendub loomise protsessis rõõmutundega. "Aga kauaks seda rõõmu ikka on," möönab ta siiski.

Tõnu Kõrvits isa Tõnis Kõrvitsaga Foto: Heiko Kruusi

Dokumentaalfilm "Tõnu Kõrvits. Lageda laulud" on oma nime saanud helilooja samanimelisest kooritsüklist, mille aluseks on Emily Brontë pea gootilikult tume poeesia, mis kannab endas õrnu looduskujunditesse tõlgitud hingeseisundeid. Tõnu "Lageda laulud" on olnud Amazoni edetabelis enimmüüdud klassikaplaat.

Tõnu Kõrvitsat iseloomustavad sõbrad ja tuttavad nagu Doris Kareva, Tõnis Kõrvits, Mark Raidpere, Kersti Kaljulaid, Gunnar Männik, Rein Ränk, Tiit Käit, Virve Liitvee.

Režissöör Marianne Kõver Foto: Heiko Kruusi

Režissöör on Marianne Kõrver, operaatorid Marianne Kõrver ja Margus Sikk, helirežissöör Lauri-Dag Tüür, stsenaariumi konsultant Ülo Krigul. Filmi on tootnud Klaasmeri. See on valminud Eesti Filmi Instituudi ja Kultuurkapitali toel ERRi portreefilmide sarjas.