"Kättemaksukontor"Foto: TV3
Tele
7. november 2018, 09:54

TOP 5 | Uudised juhivad! Millised saated ja sarjad on meie telekanalite ekraanidel kõige kauem jooksnud?

Televiisorist näeb iga päev sadu saateid. Mõned neist tulevad vaid üheks hooajaks, kuid teised kestavad aastaid ja aastakümneid. Kogusime kokku saated, mis on TV3, Kanal 2 ja ETV ekraanidel kõige pikemalt jooksnud. Osa neist on tänaseks ka lõpu saanud.

Kanal 2

1. "Reporter" - 14 aastat

"Reporter" Foto: Kanal 2

Vaieldamatult kõige kauem on Kanal 2 eetris olnud uudistesaade "Reporter", mis sai alguse 30. augustil 2004. Suviti kannab saade nime "Suvereporter". "Reporteri" meeskonda kuuluvad teiste seas reporterid Elo Mõttus-Leppik, Jaanus Koort, Hetlin Villak, Ingrid Sembach-Hõbemägi, Raivo Rimm, Eda-Liis Kann ja Imre Kaas, assistent Margit Lepla, operaatorid Ülo Lipp, Janar Volmer ja Raivo Teeäär ning Tartu osakonnas Martin Mae, Jürgen Puistaja ja veebireporter Sander Valge.

2. "Krimi" - 13 aastat

"Krimi" saatejuht Robert Rool Foto: Konstantin Sednev/Kanal 2

Politseisaade "Krimi" jõudis ekraanile 30. augustil aastal 2005. See toob vaatajani olulisemad uudised Eesti elu pahupoolelt. "Krimi" esimene saatejuht oli Rando Tooming, aastatel 2006-2013 juhtis seda Imre Kaas, aastast 2013 on saatejuhiks Robert Rool. 

3. "Pilvede all" - 10 aastat

"Pilvede all" Foto: Madis Sinivee

Kolme õe elust rääkiv sari "Pilvede all" jõudis esmakordselt ekraanile 2010. aasta 8. septembril. Kertu, Mari ja Pireti tegemistest rääkiv sari on eestlaste seas ülimalt populaarne, see on pidevalt teletopis ning on kolmel korral valitud Eesti meelelahutusauhindade jagamisel parimaks teleseriaaliks. Sarja nimilugu "Väike valge vale" esitab Mariliis Jõgeva. Laulu muusika autor on Hendrik Sal-Saller ning teksti on kirjutanud Berit Sal-Saller. Sarja produtsent on Toomas Kirss, stsenarist Eleonora Berg. Sel hooajal jõuab "Pilvede all" 250. episoodini.

4. "Kodutunne" - 10 aastat

"Kodutunde" meeskond lahkunud Signe Lahteiniga Foto: Erlend Štaub

Heategevuslik saade "Kodutunne" käib juba 16. hooaega ning selle aja jooksul on aidatud üle 200 perekonna. 26. detsembril 2010 alustas "Kodutunne" tegelikult Kanal 11 ekraanil, Kanal 2 ekraanile koliti 2011. aasta märtsis. Esimene saatejuht oli Kirsti Timmer, 2012. aastal vahetas Timmeri välja Anneli Lahe. Aastal 2015 hakkas saadet juhtima Signe Lahtein, kes tänavu 2. aprillil raske liiklusavarii tagajärjel Tartu ülikooli kliinikumis suri. Praegu on saatejuhiks taas Anneli Lahe. 

5. "Kelgukoerad" - 7 aastat

"Kelgukoerad" Foto: Kanal 2

22. septembrist 2016 kuni 31. mai 2013 oli Kanal 2 ekraanil krimisari "Kelgukoerad", mis oli jätk samanimelisele telefilmile. Sarja režissööriks oli Raivo Maripuu, produtsendiks Toomas Kirss ning stsenaristideks Eleonora Berg ja Laura Vilson. "Kelgukoerad" läks hingusele pärast 14. hooaega. "See oli meie endas otsus hakata koomale tõmbama," selgitas Maripuu. 

ETV

1. "Aktuaalne kaamera" - 62 aastat

Aktuaalse kaamera 1500. saade. Foto: Anton Mutt/ERR

Ka ETV-s on pikima ajalooga just uudistesaade. "Aktuaalse kaamera" esimene saade oli eetris 11. märts 1956. AK uudistesaated on põhiliselt eesti keeles, üks saade päevas läheb eetrisse vene keeles ja üks eesti keeles viipekeelse tõlkega. Saate nimi laenati Saksa DV TV-st "Aktuelle Kamera").

Hooajal 2017/2018 toodab uudistetoimetus argipäeviti uudiseid "Terevisiooni", ning õhtul kell 17.00, 18.30, 19.20 (viipekeeles) ja päeva kokkuvõttena "Aktuaalne kaamera" kell 21.00. Nädalavahetusel on eetris 3 uudistesaadet. Õhtuti on kaks uudistesaadet vene keeles.

Saate algusaastatel esitasid uudiseid kaamera ees diktorid Ruth Peramets-Püss, Kalmer Tennosaar, Ivi Kreen, Endel Sõerde jt. Läbi aegade on AK uudiseid vahendanud veel näiteks teadustajad Urmas Ott, Urmas Liiv, Marite Kallasma, Eero Raun, Urve Tiidus, Helene Tedre, Sirje Eesmaa, Enn Eesmaa, Kalev Vapper, Mare Taimre, Harri Kingo, Urmas Reitelmann, Tõnis Tirel, Indrek Treufeldt, Aarne Rannamäe, Meelis Kompus, Kerli Dello, Neeme Raud ja Kadri Hinrikus.

2. "TV 10 olümpiastarti" - 47 aastat

"TV 10 olümpiastarti" Foto: Ülo Josing/ERR

Noortesporti propageeriv võistlussari "TV 10 olümpiastarti" sünnib Eesti kergejõustikuliidu ja Eesti rahvusringhäälingu koostöös ning vältab juba 47. hooaega. Esimene saade jõudis ekraanile 12. oktoobril 1971. 

Võistlussari on olnud avastardiks olümpiavõitja Gerd Kanteri ja paljude teiste Eesti kergejõustikutippude karjäärile (Andrus Värnik, Ksenija Balta, Marek Niit, Grit Šadeiko jpt).

"TV 10 olümpiastarti" on kaheastmeline võistlussari, mis katab ära terve Eesti: eelvõistlused maakondades ja viis üle-eestilist võistlust (ühel hooajal) - neli üksikalade etappi ning üks mitmevõistluse finaaletapp.

Võisteldakse võistkondlikus ja individuaalarvestuses. Võistlused toimuvad kahes vanuseklassis: vanem grupp on 13-14-aastased poisid ja tüdrukud ning nooremasse gruppi kuuluvad 12-aastased ning nooremad poisid ja tüdrukud. Võistkondlikus arvestuses võistlevad koolide võistkonnad. Ühel üleriiklikul etapil oli esindatud keskmiselt 62 kooli ja võistles 325 last üle Eesti (2015. a. statistika).

3. "Prillitoos" - 35 aastat

"Prillitoos" aastal 1988 Foto: Peeter Sirge/ERR

"Prillitoos" on Eesti Televisiooni saade eakatele inimestele ja ka eakatest inimestest. Sel aastal tähistas "Prillitoos" 35. sünnipäeva, esimene osa oli ETV eetris 1983. aasta 30. oktoobril. 

"Prillitoosi" looja ja kauaaegne saatejuht oli Hagi Šein, Seejärel on saatejuhid olnud Hille Tarto, Kadri Pihelo, Heiki Meeri ja Ela Tomson. Alates 2009. aasta jaanuarist võeti kasutusele uus saateformaat ja saadet hakkas tootma Haridusmeedia OÜ. Autor Anne Lill, saatejuhid Ewe Kaselaan ja Hans Kaldoja. Praegu juhib "Prillitoosi" Reet Linna.

4. "Osoon" - 25 aastat

"Osooni" meeskond aastal 2016. Saate tegijad: režissöör Mihkel Ulk, autor Sander Loite, toimetaja-produtsent Õie Arusoo, saatejuht Vladislav Koržets, autor Kristo Elias, helirežissöörid Jüri Vaher. Foto: Ülo Josing/ERR

25. oktoobril aastal 1993 alustas ETV ekraanil loodus- ja keskkonnasaade "Osoon", mis eetris tänaseni. Saatesarja algataja ning esimesi toimetajaid ja saatejuhte oli Tiina Kangro. "Osooni" staažikaim toimetaja on Õie Arusoo, mitu aastat juhtis saadet Vladislav Koržets. Praegu on saatejuhtideks Kristo Elias ja Sander Loite. 

5. "Õnne 13" - 25 aastat

"Õnne 13" 45. osa Foto: Ülo Josing/ERR

Vaid viie päevaga jääb ETV tabeli viiendale kohale armastatud teleseriaal "Õnne 13", mille esimene episood oli eetris 30. oktoobril aastal 1993. Kokku on valminud üle 740 osa, sarjas on kaasa löönud üle 200 näitleja. 

Sarja idee autor ja esimene stsenarist oli Astrid Reinla, seejärel Kati Murutar. Alates 1996. aastast kirjutas käsikirja Teet Kallas, 2011. aasta esimesel poolel ja 2013. aastast 2014. aasta sügiseni Urmas Lennuk. Alates 2014. aasta sügisest on sarja stsenaristiks Andra Teede.

TV3

1. "Seitsmesed uudised" - 20 aastat

"Seitsmesed uudised algusaastatel" Foto: TV3

Ka TV3 kõige pikema ajalooga saade on uudistesaade. "Seitsmesed uudised" alustas 1998. aasta septembris. Vahepeal kandis saade ka nime "TV3 uudised", kuid kuna rahvas tundis seda siiski "Seitsmeste uudiste" nime all, vahetati nimi tagasi. Uudistesaate juhid on Sirje Eesmaa ja Marek Lindmaa. Peatoimetaja on Mart Mardisalu.

Aegade jooksul on uudisteankrutena saates tegevad olnud veel ka Enn Eesmaa, Ene Veiksaar, Mari Torga, Annely Adermann, Irmeli Karja, Hanno Tomberg, Andres Kuusk, Kalev Kruus ja Urmas Liiv.

2. "Kaua võib!" - 10 aastat

Ain Allas, "Kaua võib!" Foto: TV3

"Kaua võib!" oli TV3 probleemisaade, kus saatejuht käis erinevates Eesti paigus inimeste probleeme lahendamas. Esimeseks saatejuhiks oli Aivar Riisalu (2007-2009), vahepeal Madis Milling (2007. aasta märtsist aprillini), 2009. aastast juhtis saadet Ain Allas.

Möödunud aastal teatas TV3, et "Kaua võib!" enam sügisest ekraanile ei naase. Sel aastal jõudis TV3 ekraanile aga saade "Sotid selgeks!", mis oma olemuselt Allase 16 aastat kestnud saatega väga sarnaselt. Seda juhib aga Marek Lindmaa. "Legendaarne saatejuht Ain Allas on elama asunud vanematekodus Kose alevikus, naudib auga väljateenitud pensionäripõlve, on eluga väga rahul, käib kalal, osaleb kohalikus poliitikas ja aitab kohalikku hariduselu korraldada," kommenteeris TV3 programmijuht Raimo Kummer.

3. "Kättemaksukontor" - 9 aastat

"Kättemaksukontor" Foto: TV3

Krimikomöödiasarja "Kättemaksukontor" esimene osa jõudis ekraanile 2009. aasta 30. aprillil. Praegu jookseb sarjal 20. hooaeg. Peategelasteks on endine mõrvagrupi uurija Frida Arrak (kuni 9. hooajani; praegu Indias budistlikus kloostris mediteerimas ja elu üle järele mõtlemas), teda ootamatult asendama ilmunud venemteadurist noorem õde Freya Narvik (alates 10. hooajast), endine sekretär Marion Pärn ( alates 1. hooajast) ja Häidi Õigepaulus (kuni 10. hooajani).

Häidit tuli asendama Kirke Klein, kes töötas enne politseis uurijana ja teda omakorda endine tänavalaps Luna Haab, kes on tõeline võrukael. Naised on iseloomult ja maailmavaatelt täielikud vastandid, kuid nad tahavad, et ühtegi kurjategijat enam ei tänavatel ei oleks.

Sarja stsenarist on Mihkel Ulman, tunnuslaulu "Saatanlik naine" esitab Uku Suviste. Sarja formaadiõigused müüdi 2013. aastal rahvusvahelisele teletootjale FremantleMedia Ltd.

4. "Kodu keset linna" - 8 aastat

"Kodu keset linna" Foto: TV3

"Kodu keset linna" jõudis esmakordselt ekraanile 2003. aasta septembris. See oli telesari, mis keerles Tallinna perekonna Uuspere ümber. Sarja kirjutasid Kerttu Rakke, Mihkel Ulman ja Livia Ulman ning Andris Feldmanis.

2006. aastal sarja näitamine lõpetati ning see tuli tagasi aastal 2007, siis toimus tegevus viis aastat hiljem. Aastal 2011 sarja tootmine lõpetati ning "Kodu keset linnast" kasvas välja "Elu keset linna". Siis lisandus stsenaristide ridadesse Birk Rohelend. Vana nime ja sisuga tehti kokku 1082 osa. Uue sarja tegevus toimus peamisel naisteajakirja Juno toimetuses ning peategelased vahetusid. "Elu keset linna" lõpetas aasta hiljem. 

5. "Suletud uste taga" - 6 aastat

"Suletud uste taga" Foto: TV3

Saade "Suletud uste taga" läks esmakordselt eetrisse 2012. aasta 17. aprillil. Igas saates on kindel näideldud probleem, millest saab 60-minutiline film. Vahepeal räägivad osalised kaamera ees, mida olukorrast arvavad. Aastani 2015 jõudis uus hooaeg ekraanile igal kevadel ja sügisel, alates 2016. aastast aga ainult sügiseti. Ühel hooajal jõuab ekraanile 12 saadet, esimeses hooajas oli neid vähem.