Kirjanik Indrek Hargla arvab, et kirjanik peab suutma kirjutada ka ilma imelise inspiratsioonipuhanguta. Foto: Martin Ahven
Raamat
6. november 2018, 08:57

INDREK HARGLA: „Ma oleksin võinud kirjutada palju rohkem, aga olen lihtsalt laisk.“

Pikk palav suvi on seljataga ja kõige pimedamad sügisõhtud käes. Kui enamik meist nutab möödunud suve taga, siis Indrek Hargla rõõmustab: temale sobib jahedam ilm hästi.

“Suvi ei ole töötamiseks kõige parem aeg, sest siis on lisaks palavusele ka nii palju muud tegemist, et kirjutamisest ei tule suurt midagi välja,” tõdeb Indrek Hargla värskes ajakirjas Kodutohter.

Kirjanik räägib, kuidas vabakutselisena tuleb ennast pidevalt sundida ja distsiplineerida. Professionaal ei saa Indrek Hargla sõnul elada ja loota, et töötan siis, kui vaim peale tuleb. “Sa pead suutma viia end ise sellisesse seisundisse, et saad kirjutada ka ilma imelise inspiratsioonipuhangu või spetsiaalsete rituaalideta.” 

Paljude raamatute autor arvab, et ta oleks võinud kirjutada veelgi rohkem. “Ma oleksin võinud kirjutada palju rohkem, aga olen lihtsalt laisk. Kusjuures kirjanik peabki laisk olema, ei tohi olla liiga usin, sest siis sa kipud kirjutama kiiresti ja lohakalt.”