AsfalditehasFoto: Kuvatõmmis/"Kuuuurija"
Tele
5. november 2018, 21:03

Asfalditehase haisuga hädas olevad lasnamäelased: inimesed on nagu mingi praht! (5)

Kõigest mõned kuud tagasi avati Lasnamäel Peterburi maantee ääres Väo karjääris asfalditehas ja sealt hakkas levima tugev hais, mis pani ümbruskaudsete majade elanikel pead valutama. Inimesed kaebasid keskkonnainspektsiooni ja esitasid enda sõnul sadu kaebusi.

Tehas tekkis elanike sõnul karjääri põhimõtteliselt üleöö, hais tekitab inimestel peavalu ega lase kodus aknaid lahti hoida. Sotsiaalmeediasse on tekkinud ka Raadikul elavate inimeste grupp, et haisu vastu võidelda.

“Mina arvasin alguses, et keegi põletab tühermaal rehve, aga siis hakkas see hais tulema esmaspäevast reedeni,” sõnab üks Raadiku elanikest. “Ma olen siin elanud seitse aastat. Olen invaliid ja mul on astma. Ja ma ei saa selles korteris elada. Mul on iga 20 minuti tagant astmahoog. Kas nii on võimalik elada?” küsib teine elanik.

Elanike sõnul ei piisa enam isegi akende sulgemist, sest ventilatsiooni kaudu tuleb siiski hais tuppa.

Kohalike sõnul on nad sellega hädas olnud juba kaks kuud ning nende arvates ei tule linn ega keskkonnainspektsioon neil appi vaid seetõttu, et nad elavad munitsipaalmajades.

Keskkonnainspektsiooni Harju büroo juhataja Neeme Kassi sõnul on kõnesid ja kirjalikke kaebusi tulnud hulgi. “See lõhnahäiring sai ka meie inspektorite poolt tuvastatud. Võib-olla ebasoodsate ilmastikuolude, tuule suuna või madalrõhkkonna mõjul koondub hais sinna ühte väga konkreetsesse kanti,” sõnab Kass.

Kassi sõnul saavad nad elanike murest aru, kuid tema sõnul inimestele ohtlikke aineid õhus pole ja mingeid rikkumisi ei tuvastatud. Ometi tõdeb mees, et lõhn võib tõesti ebameeldiv olla. Siiski kinnitab ta, et inspektsioon on lõhnahäiringu tuvastamisel tehase kinni pannud.

“Olukord, kus meil tuleb nii palju lõhnahäiringuid, annab meile aluse nõuda ettevõttelt oma tegevuse muutust,” sõnab Kass.