Lembit SaarsaluFoto: Teet Malsroos
Inimesed
5. november 2018, 18:32

Lembit Saarsalu ansambel on viietärnitiim, kellega on ka välismaa muusikutel suur rõõm koostööd teha

IV Viimsi Happy Jazz Festivalil musitseerib koos juubilari Lembit Saarsaluga 10. novembri kontserdil Eestis elav Brasiilia päritolu lauljatar Denise Fontoura.

Denise Fontoura, palun kirjeldage oma esimesi muljeid, kui te kümne aasta eest otsustasite elada ja töötada Eestis. Tulite siia oma muusikalise partneri, Eesti-Ameerika muusiku Jei Virunurme kutsel, kellega kohtusite Rio de Janeiros elades.

See oli väga üllatav kogemus, täiesti uus keskkond. Lahkusin Riost veebruaris, seal oli siis 30 soojakraadi, ja saabusin Eesti talve, kus oli parasjagu miinus kolmkümmend. Pakane, pimedus, teistsugused värvid… tundsin end nagu oleksin mingis filmis. Sama üllatav oli näha, kui soojalt võttis siinne publik omaks minu muusika, vaatamata võõrale keelele ja rütmile. Muusika sulatas ühte erineva taustaga inimesed ja ma olin nii õnnelik.

Kuidas olete Eestis, Tallinnas kohanenud?

Võin kindlalt öelda, et olen praegu väga rahul. See kümme aastat on toonud muusikalise edu, samas on kohanemine olnud paras väljakutse. Olen rõõmus oma teise kodu ja siinse kultuuriruumi üle. Olen siin arenenud isiksusena ja naisena, see on olnud rahuldustpakkuv teekond.

Olav Ehala Lembit Saarsalu Foto: Teet Malsroos

Millal te kohtusite esimest korda meie saksofonikuninga Lembit Saarsaluga, kuidas on kulgenud teie koostöö?

Esimest korda kohtusimegi kümne aasta eest, kui ta ühines minu tollase ansambliga ühel festivalikontserdil, et koos laval improviseerida. Teist korda kohtusime tänavu Õisu mõisas festivalil, kus olime mõlemad esinemas. Mina laulsin koos Brasiilia kitarrimängija Braz Limaga, kellega meil on ansambel Obi Trio, ja Raul Söödiga. Seal ma Lembit Saarsalule silma jäin ja sündis mõte teha koostööd. Sain kutse Viimsi festivalile, kus laulan Brasiilia muusikastiili bossanovat Eesti sugemetega.
Mulle on see suur au esineda koos Eesti muusika suurkuju Lembit Saarsaluga, samuti teiste siinsete muusikutega – see on viietärnitiim. Mul on väga vedanud.

Lembit Saarsalu Foto: Teet Malsroos