NÕUAB RAHA: advokaat Maksim Greinoman nõuab Lustilt ligi 400 eurot, kuna väidab, et "sarvede" tegemine, mida antud pildilt näete, on tegelikkuses tema välja mõeldud pantomiimetenduse osa. Foto: TV3
Tele
8. november 2018, 15:20

Advokaat nõuab Lustile sarvede tegemise eest 370 eurot: saates osalejal on samuti omad õigused (74)

Skandaalid ja intriigid "Kuuuurija" ümber ei vaibu. Enne sügisese telehooaja algust lahvatas uudispomm: Katrin Lusti autorisaate "Kuuuurija" kaubamärki himustab endale advokaat Maksim Greinoman. Lust kajastas kaubamärkide kaaperdamise teemat ka oma saates ning käis kaameraga Greinomani kontoris, et temalt kaubamärgi selja taga registreerimise kohta aru pärida. Nüüd aga saatis Greinoman Lustile prokuratuuri kaudu kuriteoteate ning nõuab saates osalemise eest raha.

Lust kirjutab juhtumist "Kuuuurija" veebilehel. "Greinoman, kes himustab "Kuuuurija" kaubamärki, süüdistas mind selles, et olin kasutanud ilma tema kui autori loata oma saates tema isiklikult välja mõeldud tummnäidendit ehk pantomiimi. Pantomiimi all pidas Maksim Greinoman silmas mulle sarvede tegemist või õieti mulle tundus, et ta tegi mulle sarvi," kirjutab Lust.

"Kui me loeme prokuratuuri tehtud kuriteoavaldust, siis saame me teada, et tegu ei olnud siiski sarvede tegemisega, vaid see oli "kõrge kunstilise väärtusega pantomiim", millele laienevad kõik autoriõigused. Advokaat Greinoman hindas oma pantomiimi esituse hinnaks 370 eurot ja seda tõsi küll juhul, kui see oleks olnud privaatne meelelahutus. Televisioonis esitatuna ta leidis, et tema pantomiim võib maksta kümneid kordi rohkem," selgub Lusti artiklist. 

Loe lähemalt "Kuuuurija" kodulehelt!

Maksim Greinoman: minu isiklik eelistus on asju ajada tsiviliseeritult ja viisakalt läbi rääkides

"Katrin Lusti probleemide ajendiks on Katrin Lusti isiklikuks visiitkaardiks kujunenud tööstiil võimalikke allikaid ootamatult ja ette teatamata kaamera ja mikrofoniga rünnata. Iga jõud tekitab vastujõu, see on loodusseadus, mida preili Lust järjekindlalt eirata püüab. Minu isiklik eelistus on asju ajada tsiviliseeritult ja viisakalt läbi rääkides. See annab reeglina palju paremaid tulemusi. Aga kui isiku tegevuses esinevad kuriteo tunnused, siis sellele järgneb seadusega ette nähtud tagajärg," selgitab Maksim Greinoman Õhtulehele, miks otsustas esitada kuriteokaebuse kriminaalmenetluse alustamiseks.

Greinoman nõuab Lustilt ligi 400 eurot selle eest, et tema saates osales. "Ma võtsin aluseks ühe esinejaid pakkuva firma minimaalse töötasu hinnakirja, kus on eraldi välja toodud episoodilise kõrvalosatäitja tasu. Korrutasin selle ajaga, mis mul on kulunud Katrin Lusti külvatud segaduse klaarimiseks ja saingi kokku 370 eurot," selgitab ta summat. "Kui Katrin Lust õpiks võimalike allikatega intervjuusid eelnevalt kenasti kokku leppima, siis ei oleks vaja pärast sel teemal vaielda. Saates osaleja ei ole objekt, vaid subjekt, kellel on samuti omad õigused. Näiteks õigus soovi korral mitte saates osaleda või näiteks osalemise eest tasu küsida."

Advokaat üritab ka "Kuuuurija" kaubamärki patenteerida ning selle kasutamise eest Katrin Lustilt raha küsida. Mehe sõnul nad selles osas üksmeelele veel jõudnud ei ole. "Seni pole olnud näha ühtegi märki, et Katrin Lust sellele üksmeelele jõuda sooviks. Seega pole meil muud võimalust, kui liikuda edasi süstemaatiliselt, seaduse etteantud raamides ning kaitsta igal sammul klientide ärihuve. See on, kuidas me oma tööd teeme ja meie kliendid oskavad põhjalikkust hinnata," sõnab ta.

Õhtuleht on kommentaari saamiseks pöördunud ka Katrin Lusti poole.

Advokaat nimetas saates "sarvede" tegemist naljaks

Kõnealune "Kuuuurija" saade oli eetris 1. oktoobril. Seal sai näha, kuidas Lust läks saate nime kaaperdanud Maksim Greinomani tema advokaadibüroosse otsima. Mees uuris Lustiga kohtudes: "Kes te, proua, olete? Esimest korda kuulen!"

Lustiga kaamera ees rääkimisest Greinoman huvitatud ei olnud. "Saatke päring, saate vastuse ühe kuu jooksul!" vastas mees tema küsimustele. "Mis "Kuuuurija" teil on?" päris mees saatejuhilt takkapihta. "Mul on saade, mis on kestnud kaks aastat!" vastas Lust, mille peale Greinoman ütles, et tema ei vaata telekat ning korrutas nagu katki läinud lint, et Lust saadaks päringu ja siis ta saab vastuse ühe kuu jooksul. 

Kui Lust kaamerasse ütles, et niimoodi siis käitutaksegi, hüppas advokaat Lusti selja taha ning tegi talle "sarvi". "See oli nali, ärge pange pahaks!" naeris Greinoman. 

Lust küsis kurval toonil, kas Greinoman üldse teab, kui palju tema tegevus TV3-le ja Lustile maksma läheb. Mees vaid naeratas ja vastas, et ei tea. Kui Lust päris, miks ta niimoodi käitub, vastas mees: "Mul on hea tuju!"

"Ma olen sõnatu. Mul ei ole rohkem midagi öelda. Teil ei ole rohkem midagi öelda. Te võtate minu kaubamärgi, mis on Eestis üldlevinud…," ei jõudnud Lust oma lausetki lõpetada, kui Greinoman taas vahele hõikas: "Saatke päring, saate vastuse ühe kuu jooksul!"