NO99 teatrimaja jääb järgmisest aastast vabaksFoto: ARNO SAAR
Teater
5. november 2018, 09:37

NO99 ruumide vastu tuntakse juba huvi

Kuna teater NO99 lõpetab uuest aastast tegevuse, jäävad nende ruumid Sakala tänaval tühjaks. Juba on ilmunud esimesed huvilised, kes tahaksid teatritegevust majas jätkata.

Kultuuriministeeriumile saatsid pöördumise kolme teatri esindajad: Tamur Tohver (Polygon Teater ja Polygoni Teatrikool), Aarne Valmis (Vana Baskini Teater) ja Karl Koppelmaa (teater Kelm). Kirjas tehti ettepanek luua Sakala tänava 3 majja uus etenduskunstide ja teatrihariduse avatud keskus Sakala Skene. Teatrite esindajad edastasid oma visiooni hoone uuest kasutusest.

"Meie nägemuses tegutseb seal rahvusvaheline uuriv esituskunstide ja teatrihariduse keskus, mis looks sünergia ühiskonna eri huvi- ja vanusegruppide vahel ning väärtustaks Eestit rahvusvaheliselt. Sellist, ennekõike ka õppe- ja uurimissuunalist keskust, praegu Eestis ei ole.
Kooslusel on kolm väljundit: iganädalane püsirepertuaar, teatrikool kõigile vanuseastmetele, uuriv teatriinstituut ja avatud lühiajalised isikuarengu kursused kõigile soovijatele."

Ettepanekus selgitati, et maja oleks avatud kõigile, võõrustades peamiselt majata Eesti ja välismaa väiketeatreid, aga ka kõrgkoolide teatri- ja filmikunsti tudengeid ning Polygoni Teatrikooli (tegutseb Tallinnas, Tartus,
Haapsalus, Antslas ja Põlvas, 270 õpilast) ja teisigi kooliteatrite truppe Eestist.
Väljaehitatud teatrimajana on allakirjutanute sõnul Sakala saalil suur potensiaal: asukoht, tehniline valmisolek, publiku teatriharjumus nii vanema kui noorema generatsiooni seas.

Nii Polygoni teatri, Vana Baskini teatri kui ka teater Kelmi esindajad tõid välja, et nende teatrite põhiline probleem on praegu ruumipuudus. Sakala tänava majja kolimine lahendaks selle probleemi.