JÄTKAVAD: Kosmikud on otsustanud vaatamata juba teise bändiliikme surmale ansambliga jätkata.Foto: Martin Ahven
Inimesed
2. november 2018, 16:21

Meelis Hainsoo: Kosmikutel oli hea hoog sees, kui see lahmakas päris jõuetuks võttis

Kosmikute solist Meelis Hainsoo alias Hainz kinnitab kolm ja pool kuud pärast bassimehe Raivo Rätte alias Kõmmari surma, et kuigi ansamblikaaslase ootamatu minek tõi bänditegemise kohale musta murepilve, on neil nüüd kindel plaan jätkata.

Otsus jätkata on Hainzi sõnul üksmeelne. „Kui kõige hullem aeg mööda sai, tulime jälle kokku ja arutasime asja. Poolelijätmise mõtteid ei tulnud kelleltki,“ kinnitab Hainz. „Just see, et Kõmmari oleks seda ise ka tahtnud, oli üks argumentidest. Muidu veel pahandab, kui asi pooleli jääb,“ usub ta.

Olgugi et üksmeelselt, ei tulnud otsus ansambliga jätkata kergelt. „Alguses oli suur masendus ja paus igas mõttes. Meil oli päris hea hoog sees. See lahmakas võttis algul ikka päris jõuetuks,“ nendib solist. „Aga kui igaüks oma kodus nukrutseb, siis pole ka see edasiviiv jõud,“ leiab ta. „Leidsime energia, et alles jäänud liikmetega – kui veidralt see ka ei kõlaks – kokku saada,“ selgitab Hainz laupäevase Kõmmarile pühendatud mälestuskontserdi eel.

KOLM JÄI ILMA NELJANDAST: 1999. aastast tegutsemist alustanud neljaliikmeline ansambel Kosmikud jäi 19. juulil pärast traagilist õnnetust ilma bassimehest Raivo Rättest ehk Kõmmarist, kui viimasele sõitis autoga otsa eksabikaasa uus silmarõõm. Vasakult Meelis Hainsoo, Andres Vana ja Kristo Rajasaare, keskel Raivo Rätte basskitarr. Foto: Teet Malsroos

19. juulil bassimehe kaotanud bändi solist on kindel, et bändi on vaja edasi teha. „Hoolimata kõigest, mis juhtunud on, ei tahaks me asja katki jätta,“ sõnab ta. „Et mitte jätta väga pikka pausi sisse ja hoida masinavärk töös, tundus mälestuskontserdi formaat praegu kõige õigem,“ lausub Hainz, kes mängib kontserdil Kõmmari asemel bassi. „Ega see ole üldsegi lihtne. Olen nüüd kõvasti harjutanud, kuidas laulda ja mängida,“ tunnistab muusik.

„Iga kontserti tuleb võtta nagu viimast, siis on keskendumise võime ja tase haripunktis. Olen ennegi öelnud, et iga kontsert võib olla viimane ja nüüd jäigi paraku Hard Rock laagrisse selle koosseisu viimane kontsert,“ ohkab ta. „Sellest saab igas mõttes erakordne kontsert. Õnneks on sõbrad ja toetajad abiks ning ma loodan, et nii saab sellest sündmus, mis ei ole negatiivse fooniga. Pisarais hüvastijätt on juba matustel ära olnud. Edaspidine peaks olema helgemates toonides, sest elu läheb edasi.“

Peagi 20 aasta juubel

Kõmmari mälestuskontserdil tuleb esitusele läbilõikeline kava, kus esitatakse erinevate koosluste ja Kosmikute sõpradega nii uusimaid lugusid kui ka neid, mis on harva esitusele tulnud. „Läbilõige meie loomingust, sest me oleks nüüd ju saanud... või mis oleks! Me saamegi järgmisel aastal 20aastaseks,“ selgitab solist. „Selle aja jooksul on üht-teist talletatud ja kontserdiks on küllaga repertuaari.“

Kõmmarit asendavad bassil Hainzi kõrval Kosmikute sõbrad, kelle seast ta avalikustab kaks nime. „Vana kaardivägi Elmo Värk ja Mati Vaarmann on nõus peale oma pillide meidki bassil toetama. Rohkem ei paljastakski. Nii on ehk huvitavam. Lavalt käib läbi kümmekond ansambli sõpra, kellele oleme väga tänulikud, et nad on võtnud vaevaks lugu või paar ära õppida,“ rõõmustab Hainz.

Meelis Hainsoo ja Raivo Rätte Arvo Kukumägi ärasaatmiskontserdil Rock Cafes. Foto: Martin Ahven

„Väga raske oleks praegu ühte inimest bassi mängima panna,“ möönab ta. „Kõikide pilgud oleks tema peal, nagu ikka selliste asjade puhul juhtub,“ leiab solist. Ta usub, et kergem on tühja koha täitmise koormus mitme inimese vahel ära jagada. „Eks näis, mis tulevik toob, aga praegu pean seda kõige paremaks lahenduseks.“

Kõmmari mälestuseks korraldatavale kontserdile Rock Cafes ootavad Kosmikud nii ammuseid fänne kui ka neid, kes pole varem käinud. „Kvoote meil pole. Päris väikesed sisse ei saa, aga 18–108aastased on oodatud. Kuidas kellelgi tervist on,“ muheleb Hainz. „Praegu näib nii, et rahvas on ilmutanud selle vastu huvi. Õnneks on Rock Cafe piisavalt suur, et kõik ära mahutada. Kes Tallinna ei jõua, võib meiega liituda Tartus või Pärnus, aga võimalusel soovitan suurt ruumi nautida. Tartus on juhtunud, et rahvas ei mahu enam sisse,“ meenutab bändimees.