Näitlejannad (paremalt) Natalie Portman, Constance Wu ja Eva Longoria tänavu jaanuaris Los Angeleses naiste meeleavaldusel. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
3. november 2018, 13:00

Portmanil polnud enne #MeToo'd naiskolleegide seas ühtki sõbrannat

Natalie Portman on lapsest peale näidelnud, kuid ametiõdede seas tekkisid tal sõprussuhted alles hiljaaegu.

37aastane näitlejanna peab muutuse põhjuseks liikumisi #MeToo ja Time's Up, mis on tõstnud esiplaanile naiste seksuaalse kuritarvitamise ja tagakiusamise ning ühtlasi kõigutanud meesnäitlejate ülemvõimu. 

Kõik sai alguse Hollywoodi mogulit Harvey Weinsteini tabanud süüdistusterahest. Natalie on mänginud filmides koos mitme staarsüüdistajaga, näiteks Ashley Juddi, Mira Sorvino ja Uma Thurmaniga. Weinsteinist oli ta ise eemale hoidnud, kuna oli aastate jooksul kuulnud kõlakaid ja pidas neid tõeks.

"Elame kultuuris, kus on tavaline, et mehed käituvad halvasti ja naised saavad haiget," ütles Portman Vanity Fairi intervjuus, lisades, et ka mehed võivad olla ohvrid. "Aga nüüd on toimunud suur nihe. Enne ütlesime: "Oh issand, ta on nõme mees." Aga nüüd ütleme: "Ei, see on vägivaldne käitumine - ei ole tegu vaid nõmeda mehega."

Portman oli enda sõnul varem tihtipeale ainus naine filmitrupis. Time's Up on Hollywoodi naised kokku toonud. "Meile annab jõudu, et õpime tundma filmitööstuse teisi naisi ja jagame infot, mis võib aidata meil olla kindlamas kohas, produktiivsemad, edukamad."