EKA moeosakonna näitus "Illuminatisoon" Telliskivis
Inimesed
2. november 2018, 13:33

EKA moeosakonna näitus "Illuminatsioon" Telliskivis

PILDID JA VIDEO | Ulmadest, valgusest ja virvatuledest inspireeritud EKA moetudengite vapustav looming

Ulmadest, valgusest ja virvatuledest Eesti Kunstiakadeemia moeosakonna näitus "Illuminatsioon" juhatab viirastuslikku varjude maailma.

Ladinakeelsel sõnal illuminatio on mitmeid tähendusi: valgustatus, mõistatusliku elamusena kogetav sisemine selginemine, lõuendi täitumine värvidega või valgusega kaunistamine. Sõna kõikides konnotatsioonides on see aga valguse paistmine, tuues nägemisvälja uued objektid, tajud ja aistingud. 

Liisi Eesmaa juhendatud eksperimentaalvormide meistriklassis osalenud tudengite ülesandeks oli helkurite tootmise ülejääkidest luua ainulaadset, silmapaistvat ja müstiliste vormidega moodi. Illumineerival `inivalgusel on maaväline ja vorme kompav võime.

Tudengid ammutasid inspiratsiooni helkurvestidest, korallimaailmast ja religioonist kuni Jeanne d`Arc`ini välja. Kursuse käigus valminud helkurmaskid ja aksessuaarid paljastavad pühalikud miraažid, orbiteerivad futu-nunnad ja illumineeritud aborigeenid.

Valgusega küllastunud vormidesse on pea igaühesse kulunud üle 150 töötunni ja nii võib objekte lähemalt uurides avastada 600 ahvikesest moodustatud korallid. 2000 nahkhiirest koosneva peaehte või 6000 helkurikillust laotud mosaiikse õie.  

EKA moeosakonna näitus "Illuminatisoon" Telliskivis. Vaata videot!

Valgustatus on oluline ka meie pimedas sügiskaamoses. Koostöös Maanteeametiga osalevad eksperimentaalvormi tudengite tööd sotsiaalkampaanias "Olen silmapaistev!", mis juhib tähelepanu helkurite olulisusele pimedal ajal. Paista silma, helenda, saavalgustatud ja jõua tervelt koju!

EKA tudengite loovjuht antud projektis oli Liisi Eesmaa, produtsent Piret Puppart ja fotograafiks Riina Varol. 

Noored EKA kunstnikud: Anneliis Reili; Anne Liis Puhk, Karl-Christoph Rebane, Susanna Belinda Kõgel, Karl Martin Kelder, Mairo Seire, Eva Linda Sammelselg, Karin Kreek, Karolin Kärm, Kairi Getman, Carla Herring (Saksamaa), Maria Silenzi (Itaalia), Alina Itztel Rivera De Luna (Mehhiko).

Näitus "Illuminatsioon" on avatud Telliskivi Loomelinnakus, Telliskivi 60, kohe rattapoe Jooks kõrval.

Vaata videosid ja pildigaleriid!