BÄNDI ALGUSAEGADEL: Filmikaadris (vasakult) John Deacon (Joe Mazzello), Roger Taylor (Ben Hardy), Freddie Mercury (Rami Malek) ja Brian May (Gwilym Lee).Foto: Outnow.ch
Film
3. november 2018, 01:00

Valehambad, kunstnina ja arvutihääl ehk Kuidas „Mr Roboti“ tähest sai Freddie Mercury (2)

Kui Queeni eduloost jutustava filmi „Bohemian Rhapsody“ grimmikunstnik Freddie Mercury ülahammaste täpse koopia kätte sai ning proteesi Rami Malekil suhu palus panna, oli vaatepilt hirmus. Hiiglaslikud laiali turritavad valehambad varjutasid „Mr Roboti“ staari näo.

Mercury ülahuul oli nelja üleliigse lõikehamba tõttu õieli ning emalt päritud halb hambumus oleks äärepealt tema karjäärile hukatuslikuks saanud. „Bohemian Rhapsody“ alguses põlgavad tulevased Queeni kolleegid Brian May ja Roger Taylor noore Freddie sääraste kihvade tõttu ära. Lauljal oli kombeks suud käega varjata, ent ta keeldus isegi superstaariks saanult hambaid korrigeerimast, kartes, et protseduur võib tema hääleulatust kahandada.

Kuid Freddie hammaste koopia oli filmi tegijatele liig mis liig. „Kui me tõesti oleksime võtnud täpselt sama mõõtu hambad nagu Freddie'l, oleksid nad liiga palju tähelepanu tõmmanud,“ seletas Rami Malekile rokiebajumala välimuse andnud meigi-, soengu- ja proteesikunstnik Jan Sewell („Taani tüdruk“) ajakirja Variety intervjuus. Nii tehti mitmeid katseid ning viimaks leiti vähendatud versioon, mis sobis näitleja näoga.

Kristliku lauljaga kokku miksitud hääl

Kunstnik nendib, et Ramil on samasugune tugev lõuajoon nagu Queeni liidril. „Aga tema näo ülaosa pole väga freddielik. Rami silmad on palju suuremad, natuke suurema vahega, ja ka nina pole sama kujuga.“ Nii tuli tellida ka kunstnina. „See tõmbas õigupoolest Rami silmi rohkem ligistikku,“ seletab Jan, kes meikis pilgu toonitamiseks tugevalt ka näitleja silmanurki.

FREDDIE OMA HIILGEHETKEL: Freddie Mercury kandis juulis 1985 Live Aidil ette Queeni hittide popurrii ning tõstis oma karismaatilise sõuga bändi taas edetabelitesse. Foto: Vida Press

Iga võttepäeva hommikul kulus Rami grimmi tegemisele ning kunstnina ja parukate paigaldamisele oma kaks tundi. „Isegi kui tegelaskujul on parajasti lühikesed juuksed, oli see ikkagi parukas,“ seletab Jan, kelle sõnul visati neid juba esimesel võttepäeval sügavasse vette. Esimesena asuti filmima Queeni legendaarset etteastet 1985. aasta heategevuskontserdil Live Aid, kus Freddie andis vapustava sõu. Kuidas peavad Rami laulmisele, ringirabelemisele ja higistamisele vastu valevuntsid? „Iga kord, kui režissöör võtte katkestas, jooksin vuntse kontrollima. Need ju venivad.“ Õnneks pidasid vurrud – kunstnik oli neid tellinud terve hunniku ning puhastas ja toonis neid igal õhtul –kenasti vastu.

Valehambad, kunstnina, parukad ja arvutiga sulandatud vokaal – enamjaolt kõlab filmis Freddie lauluhääl, kuid mõnes kohas on Rami hääl miksitud Kanada kristliku laulja Marc Marteliga – oleksid aga tühi vaev, kui ümberkehastumine poleks veenev. Kriitikud pole „Bohemian Rhapsodyt“ hellitanud, kuid enamik nõustub: Rami on biseksuaalse Freddie'na vägev.

Näitleja pühendumises pole kahtlust. Ta sai laulu-, kõne- ja klaverikoolitust ning uuris tundide kaupa videoid, et diivaliku Freddie manerisme ja lavarepliike tundma õppida. Koreograaf Polly Bennett soovitas Ramil vaadata Freddie't inspireerinud artiste – Jimi Hendrixit, David Bowiet... Ja iseäranis Liza Minnellit filmis „Kabaree“.

HÄMMASTAV ÜMBERKEHASTUMINE: Rami Maleki tuleproov saabus juba „Bohemian Rhapsody“ esimesel võttepäeval, kui hakati filmima Live Aidi kuulsat etteastet. Foto: Outnow.ch

Rami on 37aastane, kuid näeb nii poisilik välja, et napsi ostmisel nõuti temalt alles hiljaaegu isikut tõendavat dokumenti. Egiptuse päritolu staar viitab headele geenidele. „Mu õde on kiirabiarst ja patsiendid arvavad alatasa, et ta on selleks ametiks liiga noor,“ naeris näitleja hiljutises The Guardiani usutluses.

Pakkumist kehastada Queeni staari võrdleb Rami hetkega, kui sulle surutakse püstol vastu oimukohta. „Usun, et olukorras, kus tuleb kas võidelda või põgeneda, võtan ma nõuks võidelda. Kõige hirmuäratavamad ettevõtmised, mis ma olen oma elus otsustanud vastu võtta, on olnud kõige rahuldustpakkuvamad.“

„See ei ole dokfilm. Võtsime endale vabadusi.“

Näitleja toonitab: „See ei ole dokfilm. Võtsime kronoloogilisi vabadusi, sest meil on Queeni loo rääkimiseks ainult kaks tundi.“ Tõepoolest: „Bohemian Rhapsodys“ teatab Freddie bändikaaslastele oma aidsidiagnoosist enne Live Aidi, mis on filmi kulminatsioon. Tegelikult tegi ta neile oma surmahaiguse avalikuks alles neli aastat hiljem. Avalikkusele tunnistas laulja oma tõbe vaid päev enne surma.

Veel pole tõsi, et Queeni esinemise heategevussõul seadis ohtu Freddie soolokarjäär. Queeni liikmed olid ennegi eraprojektidega tegelnud. Ei vasta tõele seegi, et bänd polnud enne vastutusrikast heategevusgalat aastaid koos musitseerinud. Tegelikult naasid nad alles paar kuud varem maailmaturneelt, mille tipphetk oli olnud öine sõu ligi poole miljoni inimese ees festivalil „Rock in Rio“. 

Teismelisena Indiast Inglismaale elama tulnud Farrokh Bulsara loobus oma nimest, et saada elavhõbedana säravaks Freddie Mercuryks. Kuid sõumees oli ta ennekõike laval, väidab Rami BBC Newsi intervjuus. „Temas on nii palju osavõtlikkust ja ta igatseb sõprust ja armastust ja seltsi... aga on ka mingi distants.“

BÄNDI ALGUSAEGADEL: Filmikaadris (vasakult) John Deacon (Joe Mazzello), Roger Taylor (Ben Hardy), Freddie Mercury (Rami Malek) ja Brian May (Gwilym Lee). Foto: Outnow.ch

Tõelist Freddie't paljastada polnud kerge. Laulja suri vaid 45aastasena, kuid poleks ilmselt hiljemgi hakanud memuaare kirjutama. Intervjuudes oli Freddie terav. Ta pidas küsimustele vastamist tüütuks ning bravuuritses nii, et oli Briti jutusaadetes persona non grata. „Mu sugutung on tohutu,“ kuulutas rokkstaar ühes usutluses. „Ma magan meeste, naiste, kassidega – mida aga soovite. Ma lähen voodisse ükskõik millega. Mu voodi on nii suur, et sinna mahub vabalt kuus inimest magama. Eelistan seksi vähimagi hingesidemeta.“

Rami tunnistab, et otsis aina võimalust oma tegelaskujule ligi pääseda, kuid mõistis siis: „ Freddie jättis meile päeviku – kõik on tema lauludes sees.“

Filmi sünniks kulus kaheksa aastat 

Idee vändata Queenist film käidi avalikult välja juba 2010. aastal, kuid sellest sai Hollywoodi probleemsemaid ettevõtmisi. Esmalt valiti 1991. aastal aidsi surnud Freddie Mercury rolli „Borati“ koomik Sacha Baron Cohen. Kuid 2013 levisid kuuldused, et viimane on minema marssinud, põhjuseks erimeelsused Queeni elusolevate liikmetega, kes tegutsesid filmi produtsentidena. Koos Sachaga tegi minekut ka mainekas stsenarist Peter Morgan („Kuninganna“).

Näitleja väitis 2013. aastal USA raadiointervjuus, et tema oli tahtnud Mercury elupõletajalikkust ilustamatult kujutada, kuid teised ansambliliikmed soovisid oma pärandit ja mainet kaitsta. „Üks liige – ma ei ütle, kes – ütles: „Tead, see on nii kihvt film, sest selle keskpaigas juhtub midagi hämmastavat“,“ rääkis näitleja. „Küsisin, mis seal siis juhtub.“ Ta vastas: „Noh, Freddie sureb ära...“ Mina vastu: „Mis siis filmi teises pooles juhtub?“ Tema: „Me näeme, kuidas bänd järjest edukamaks läheb.““

Bassimees John Deacon on Queeni tegemistest ammu distantseerunud. Eluloofilmi mootorid olid kitarrist Brian May ja trummar Roger Taylor. Viimane väitis, et Baron Cohen polnud rolli piisava tõsidusega võtnud. May heitis Baron Cohenile ette valetamist ning eitas süüdistusi tõe moonutamises. Ta avaldas lootust, et Mercuryt hakkab mängima Ben Whishaw, kes on tuntud Bondi-filmide varustusülema Q'na, kuna ta on „vapustav, tõeline näitleja“.

ESILINASTUSEL: Rami Malek koos Queeni liikmete Brian May (vasakul) ja Roger Tayloriga. Foto: EPA/Scanpix

Kaks aastat tagasi kinnitati Mercury rolli viimaks Ameerika draamasarjast „Mr Robot“ tuntud Rami Malek ning lavastajaks sai Bryan Singer („X-mehed“). Ent keset võtteid kostis kõmu, et Singeril on Malekiga hirmsad tülid. Kümmekond päeva enne võtteperioodi lõppu juhtus midagi skandaalset: 20th Century Fox pistis lavastajale sule sappa, sest too polevat oma töökohuseid täitnud. Filmimise viis lõpule Briti režissöör ja näitleja Dexter Fletcher („Kotkas Eddie“). Päev pärast seda, kui Fox oli Fletcheri nime välja hõiganud, teatati, et Singerit süüdistatakse teismelise poisi vägistamises.

Malek tunnistab loomingulisi erimeelsusi Singeriga ning väidab, et režissööri vahetamine ei olnud tema jaoks suur tagasilöök – ta on „Mr Roboti“ võtetel eri lavastajatega harjunud.