Loodava Elurikkuse erakonna üks algatajaid ja eestvedajaid on Artur Talvik.Foto: Martin Ahven
Poliitika
2. november 2018, 10:17

Elurikkuse erakond peab võidujooksu ajaga (11)

Kevadel riigikokku pääseda lootev Elurikkuse erakond jookseb partei moodustamiseks vajalike liikmete kogumisel ajaga võidu. Enne kuu lõppu tuleb oma ridadesse leida veel umbes 250 mõttekaaslast, muidu pole Elurikkuse erakonnal valimistele asja.

Elurikkuse erakonna üks eestvedaja Artur Talviku sõnul on novembri alguseks loodava parteiga ühinenud veidi üle 250 inimese. "Me ei ole teinud suvalisi kampaaniaid ja kusagilt laatadelt inimesi kokku korjamas käinud," põhjendas ta erakonna loomiseks vajalike liikmete kogumise protsessi. 

Seaduse järgi peab valimistel osalev erakond olema mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrisse kantud hiljemalt 90 päeva enne valimispäeva. Viimane päev on seega 3. detsember. 

Kuna erakonna registreerimine võtab samuti umbes viis tööpäeva, tuleb Elurikkusel erakonna moodustamiseks vajalikud 500 liiget kokku saada ja partei asutada hiljemalt 25. novembriks. 

Ent Talvik on optimistlik. "Nüüd läheme natuke jõulisema kutse juurde," lubas ta. See tähendab, et igale liikmele antakse ülesanne üks inimene erakonda juurde kutsuda. "Arvestame, et kõik sellega ei tegele, aga kui vähemalt pooledki neist kutsuvad kaks inimest juurde, siis me oleme juba võidus," rääkis Talvik. 

Eelmisel nädalal kirjutas ERRi uudisteportaal, et Elurikkusel tuli oktoobri lõpuks plaanitud asutamiskoosolek 10. novembrile edasi lükata. Kuigi praeguses olukorras on erakonna asutamisest asi kaugel, koosolek Talviku sõnul ära ei jää. "Asutamise teeme ilmselt teistmoodi, kui seda tavaliselt on tehtud, Sellega võidame endale aega juurde". Plaani üksikasjadest ta rääkima ei soostunud. 

Juhuks, kui erakonda õigeaegselt asutada ei õnnestu, on Talviku sõnul küpsemas ka plaan B. Ka selle olemust ei soostunud Talvik avalikkusega praegu jagama põhjendades seda sellega, et asja omakeskis alles arutatakse. 

Uuesti Vabaerakonna ridades kandideerimise võimaluse Talvik välistas. "See saadaks valijale ja Elurikkuse liikmetele väga segase sõnumi." 

Septembri algul andsid Talvik ja tema mõttekaaslased avalikkusele teada, et lõid Elurikkuse erakonna ning plaanivad sellega osaleda riigikogu valimistel. Erakonna eesmärgiks on kujundada Eestist maailmas ainulaadne öko- ja digiriiki. 

Erakonna asutajate ringi kuuluvad kultuuriantropoloog ja haridusjuht Anzori Barkalaja, loodushoidja ja Gaia Akadeemia eestvedaja Toomas Trapido, võrokesest metsamees ja maastikuökoloog Rainer Kuuba, ökoloog ja jätkusuutliku arengu dotsent Mihkel Kangur, kogukonnategevuse eestvedaja ja riigikogu liige Artur Talvik, loodusturismi eestvedaja Aivar Ruukel, kogukonnaaktivist Airi-Hallik-Konnula, koolijuht Heli Piisang, loodusteadlane Mati Kose jt.