"Hommikusöök staariga"; Anu Saagim; Marek SadamVideo: Tatjana Iljina
Inimesed
31. oktoober 2018, 23:14

Videointervjuud Marekiga vaata ja loe  reedesest ÕLi veebist ja paberist 

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA | Marek Sadamaga hubases gurmaanide kohtumispaigas pitsa ja hommikuse õllega (4)

Kutsusin hilisele hommikusöögile Gourmet Club`i Arsenali keskusesse hiljuti oma 40. sünnipäeva tähistanud Marek Sadama.
Marek Sadam aka N-Euro

Mareki puhul tuleb esimese asjana meelde neurootiline melelahutusansambel N-Euro. Ansambel, mille sünniajaks loetakse aasta 1999 jaanuari. Viljandi Kultuurikolledžis said siis kokku Marek ja kaks Pärnu poissi, Sander Udikas ning Kalev Tilk. Nende esimene lugu olevat olnud Koit Toome eurolaul “Mere lapsed”. 

“Mulle meeldib Tallinnast väljas esineda. Siiras publik kuskil Puhjas võib mingist Tallinna rikkast ja enda arvates intelligentsest seltskonnast mulle palju rohkem meeldida,” rõhutas Marek nii N-Euro aegadel, kui ka täna. 

Marek Sadam on kogunud kuulsust nii Euroopas, kui ka Ameerikas

2006. aasta alguses kõlas uudis - üsna pea võib Saksamaa muusikakanalitelt lisaks Vanilla Ninja videotele näha veel üht kodumaist artisti. Läbi asus toona murdma end kollektiiv N-Euro. 6. jaanuaril 2006 ilmuski Saksamaal Bros Music alt maxisingel ”Noise”. Ja tõepoolest, Euroopas läbilööki üritanud N-Eurot kroonis edu. Kui esimene üleeuroopaline singel ”Noise” jõudis näiteks Saksamaal saja läbimüüduima seas 66. kohale, siis tema uusversioon kunagisest Bad Boys Blue menulaulust ”Lover On The Line” platseerus 35ndal nädalal kohale number 31. Vähe sellest, kolm nädalat juhtis menuk telekanali Viva edetabelit Club Rotation. 

Seejärel rändas N-Euro mööda ilma ning jõudis otsapidi ka Ameerikasse. Mehe enda sõnul läks tal ookeani taga päris hästi. N-eurot ketrasid nii raadiojaamad ning kontserdidki müüsid hästi. N-Euro hittlooks oli "Love On The Line".

2011. aastal oli Marek taas Eestis

Alates novembrist 2011 alustas N-Euro taas esinemistega Eesti klubides. Bänd oli kokku pannud programmi vanadest hittlugudest ning uutest lauludest.
Mis aga kõige toredam, 2012. juunis käis Marek Sadam moosekandinda mööda Eestimaad ringi, laulis ja jutustas lugusid ning seda kõike publikule suisa tasuta. 

2013. aasta novembris teatas Marek Sadam, et osaleb uue bändiga Jesus Nevada Šveitsi eurolaulu eelvoorus iroonilise ja sarkastilise looga "Drug Queen". Jesus Nevadaga eelvoorust edasi kahjuks ei pääsetud.

2014 augustis esines Marek Sadam Käsmus Viru Folgi Kirikus ning ning siis kõlasid esmakordselt ka Sadamasild laulud. Ansamblil Sadamasild tuli välja plaat "Siis tulen, Siis jään". 

Marek on Viljandimaa poiss, pärit Suure-Jaanist, sündinud 20. oktoobril, 1978. Elanud väiksemas kohas nimega Kolga-Jaani ja gümnaasiumisse läks Viljandisse. “Seal õppisin elama üksinda. Gümnaasiumi ajal olin ma rohkem sissepoole pööratud inimene.” Aasta käis ta ka sealses kultuurikolledžis, siis aga tuli ära Tallinnasse. “Ma olen rahutu loomuga inimene, Viljandi ei olnud enam minu jaoks õige koht. Ehk jääb ka Tallinn mingil ajal kitsaks,” ütles ta toona.

Marek usub, et on elus palju muutunud, et ta oskab oma elu paremini seada. “Ma hoian eraelus madalat profiili. Jalutan linnas, sõidan takso või trammiga. Ma jälgin küll palju inimesi, nende reageeringuid, sealt ma oma esinemiseks materjali, tüüpe ammutan. Ma võin ka seltskonnas tekitada ebameeldiva olukorra, mitte pahatahtlikult, tahan näha, kuidas reageeritakse. Väljas käin väga kindlate inimestega, kellega tunnen ennast hästi. Mulle ei meeldi suur seltskond.”

Oma 40. sünnipäevaks sai muusik valmis ka raamatu "Tulbid ja bonsai"

Raamatus on tema laulude sõnad ja mõtted ning mälestused, mis teda nende konkreetsete lauludega seovad. “Seda raamatut ei saa ahmida. Need lood on ühekaupa lugemiseks. Need peatavad su rutu. Mareki päriselt juhtunud hetkedes, kohtumistes ja lahkumistes, unistustes ja mälupiltides on kahtlematult palju siirust, mis nüüdsel ajal ehk ootamatu ja haavatav. Eks turritavad okkadki on aastatega üha enam leebelt pea ligi, kuklasse kinni köidetud. Värvikas ja tähelepanelik jutustamisviis on läägeks muutumise eest kaitstud paraja peotäie eneseirooniaga. Võiks ju öelda, et Marek laseb vaadata enda sisse, aga ei, lugeja lahkab oma elu,” võib raamatu tagakaanelt leida näiteks Margus Saare kommentaari loetu kohta. 

"Hommikusöök staariga"; Anu Saagim; Marek Sadam
"Hommikusöök staariga"; Gourmet Club; Imre Kose Foto: Tatjana Iljina

Meie einestasime Marekiga imearmsas Arsenali keskuse kohvik-poekeses Gourmet Club 

“Meie kohvik-poed on hubasest atmosfäärist lugupidava foodie kohtumispaik, kus on sõpradega hea maha istuda ja nautida mõnda meie küpsetist või kooki värskelt valmistatud kohvi saatel,” pajatas üks koha omanikest Imre Kose. 

"Pakume läbilõiget pea kogu meie ahvatlevast valikust. Lisaks täiendame jätkuvalt oma sortimenti, vaid ekstra meie kohvik-poodide jaoks valmistatud hooajaliste hõrgutistega. Oleme lisanud samuti oma valikusse põnevate Itaalia väiketootjate hõrgutised, oliivõlid ja veinid," lisas ta. 

Muuseas, tänavu mais avas Courmet Club Arsenalis Gourmet Pizza, kust tasub kõigil pitsasõpradel kindlasti läbi astuda.

Vaata täpsemalt videost!

Pikka videointervjuud Marekiga vaata ja loe juba sel nädalal ÕLi veebist ja paberist. 

"Hommikusöök staariga"; Gourmet Club; Anu Saagim; Imre Kose Foto: Tatjana Iljina