Kristiina OjulandFoto: ARNO SAAR
Tele
31. oktoober 2018, 21:41

Kristiina Ojuland: kui surrogaatemadus oleks Eestis lubatud, oleksin isegi võinud lapsi saada (46)

Kolmapäevases "Pealtnägijas" andis intervjuu ekspoliitik Kristiina Ojuland. Naine on viimasel ajal ühiskonnas ja meedias silma jäänud oma videoblogi OKTV loomisega, mis oli vahendiks Ojulandi järjekordse comeback'i teekonnal. Naise loodud Rahva Ühtsuse erakond on veel hingitsemas, kuid oma vaadetelt sobiks Ojuland suurepäraselt ka EKRE ridadesse. Kuid siiski on EKRE ja Ojulandi põhimõtetes üks suur erinevus ning see on surrogaatemadus.

EKRE poliitikud peavad teise ema üsa laenamist lapse saamiseks inimkaubanduseks, kuid Ojulandil, kel endal lapsi pole, on see teema pikalt südamel. 

"Ma olen selle teemaga tegelenud ja öelnud, et kui Eestis oleks olnud surrogaatemadus lubatud, oleksin võinud surrogaatema abil lapsi saada. Meil on isegi RÜE programmis see sees, et surrogaatemadus on kindlasti üks lahendusi Eestis demograafiaprobleemi lahendamiseks. Mina ja mu erakond näeb seda täna nii, et surrogaatemadus peaks olema lausa riiklikult toetatud. Mitte, et see oleks inimkaubandus, nagu praegu seda deklareeritakse, vaid vastupidi, seda tuleb näha positiivse võimalusena Eesti kodanike arvu kasvatamiseks," räägib Ojuland. 

Olenemata lahkarvamusest surrogaatemaduse koha pealt, peab Ojuland siiski EKRE-t suurimaks uute ideede toojateks poliitmaastikule. "Helmed on toonud siia poliitikasse hoopis teise dimensiooni, värsket õhku, mis on paljusid mürgitanud. Paljudele pole kohale jõudnud, et Euroopas on asjad muutunud, see millest ka mina neli aastat tagasi hakkasin rääkima," nendib ta. 

Ojuland tõdeb, et EKRE on neli aastat tagasi, valimiste eel, teda jutuajamisele kutsunud, kuid praeguste valimiste eel ühendust võetud ei ole. 

Otsustas poliitikast tagasi tõmmata, kuid täiesti ära ei ole läinud

Ojuland otsustas poliitikast eemalduda aasta tagasi. "See otsus sai tehtud juba mõnda aega tagasi, et ma tõmban suurest poliitikast tagasi mingiks ajaks, ma pole kunagi öelnud, et ma täiesti ära olen läinud. Mis puudutab riigikogu valimisi, siis jah, nendel valmistel ma ei kandideeri," kinnitab naine.

Siiski üritas naine end taas pilti tagasi tuua oma videoblogi OKTV alustamisega. "Selle mõte oli iseenesest kevadel see, et ma kaalusin võimalust minna Riigikogu valimistele, seetõttu ma ka siis mõtlesin, et ma proovin kätt selles maailmas, mida ma varem polnud teinud. Esialgu ma valisin pehmeid teemasid, poliitika juttu seal ei olnud," räägib ta. 

51-aastane Ojuland on poliitikas figureerinud enam kui 20 aastat. Ta oli välisminister ajal, mil Eesti liitus Euroopa liidu ja NATOga. Ta esindas Eestit europarlamendis ja oli Reformierakonna üks juhtiv tegelane. Kuid 2013. aastal visati ta toonasest võimuparteist suure tüliga välja. Teda süüdistati erakonna sisevalimistel elektrooniliste häälte enda kasuks kantimises. Ehkki tema kaasosaline, piirkonna arendusjuht, tunnistas teo üles, siis Ojuland ise eitas, ning eitab siiani, sihilikku häältepettust.

“Ma võtsin seda ülimalt rahulikult, kõik, kes mu ümber olid, ei suutnud seda uskuda. Ma isegi ei valanud ühtegi pisarat selle tõttu, ma sain aru, et see on poliitika. Poliitika on üks karm värk,” sõnab Ojuland.

Asja iva oli, et toona Lääne-Virumaa piirkonda juhtinud Ojuland tasus enne valimisi 39 inimese eest erakonna liikmemaksu. Kusjuures, need inimesed, enamuses pensionärid, ei teadnud sellest midagi. Seejärel tekkis neil inimestel õigus anda hääl erakonna sisevalimistel. Mida piirkondlik arendusjuht, väidetavasti nende selja taga ning Ojulandi kasuks, ka tegi. Kui süüdistajate sõnul läksid need hääled Ojulandile, siis ta ise väidab, et ei dikteerinud midagi ette ja samahästi sai sealt hääli ka esimees Andrus Ansip.

“Mingit sisulist uurimist ei toiminud, Ansip ütles, et olen süüdi ja kõik. Kas see oli kättemaks, pigem oli see ennetav ettemaks. Ma kindlasti kaalusin seda, et erakonna esimeheks kandideerida," tunnistab Ojuland.

Kaja Kallast tugevaks Reformierakonna juhiks ei pea

Ojuland oli toona hambus ka oma kalliste kottide ja aksessuuaaride eest, kuid tiksus siiski veel aastakese parteituna europarlamendis. Paljude hinnangul oli see Ojulandi karjääri lõpu algus. Inimene, kellest võinuks saada erakonna esimene naisjuht, vaatab endise kodupartei tegemisi juba viis aastat kõrvalt. Tema asemel teeb ajalugu Kaja Kallas.

“Tipp-poliitikas peab olema väga kõva karisma. Ja väga terav mõistus. Eks elu näitab, kas Kaja Kallasel need on. Ma arvan, et kui karisma oleks olemas, oleks tal toetus suurem. Mina seda karismat näen vähevõitu," ütleb ta. "Kui oled poliitikas ja ütled inimestele midagi, mis neile ei meeldi, aga mis jääb meelde, siis on juba pool võitu."

Ojuland proovis teha tagasituleku poliitikasse enda ja elukaaslase Raimo Käguga loodud Rahva Ühtsuse erakonnas. Partei põrus nelja aasta tagustel valimistel, kui erakond sai kokku 2300 häält. Ojuland oma 270 häälega ei saanud Toompeale. Eile tuligi suure tähelepanuta jäänud uudis, et Rahva Ühtuse erakond riigikogu valimistel ei osale.

"Kui vaadata nelja aasta tagust plaani, mis RÜE-l oli, võtame kasvõi riigireformi, toona olimegi meie ainukene erakond, kes julges välja öelda, et omavalitsused tulebki kinni panna ja koondada. Teised erakonnad seda ei julgenud öelda. Paljud asjad on ka tänaseks tehtud, kahjuks mitte RÜE abil, aga siiski on asjad tehtud," räägib Ojuland. "RÜE ei saanud tookord valitud erinevatel põhjustel ja halbade asjade kokkusattumise tõttu. Elame-näeme, eks näeme. RÜE pole surnud."

Samal ajal on üles kerkinud aga väga palju teisi poliithakatisi nagu Eesti 200 ja elurikkuse erakond, kes üritavad järgmistel valimistel olla edukad. "Eesti 200-l on väga suured sõnad, ehkki ma ei näe seal konkreetsust. Kuna seal on ettevõtjad ja Alamäe, kes ettevõtjana peaks olema väga konkreetne inimene, ei kajastu see nende programmis," analüüsib Ojuland. "Raha on alati poliitikas väga tähtis, see erakond, kellel on kõige rohkem raha, on ka kõige suurem šanss võita. Muidugi loevad ka ideed, aga need kaks asja käivad alati koos."

Praegu on RÜE juht kunagine suusalootus Paavo Raudsepp. Ojuland ütleb, et tema poliitkarjäär on praegu pausil, mitte lõppenud. On pakutud, et RÜE võiks liituda EKREga, sest vaated paljuski kattuvad. Näiteks võttis Ojuland kõvasti sõna massiimmigratsiooni teemal, soovis keelustada koraani õpetust ning kutsus üles lõpetama homopropagandat. Endine liberaal ja europarlamendisaadik tõdeb, et EKRE on talle väga sümpaatne. 

Endist välisministrit ei kutsutud isegi Eesti 100 peole

Ojulandi elukaaslane Raimo Kägu lahkus poliitikast poolteist aastat tagasi ning elab juba mõnda aega Itaalias. See tähendab visiitsuhet, mis sisaldab endas palju edasi tagasi lendamist. Ojuland ise teatas aasta eest, et keskendub edaspidi ärile ning hakkab edaspidi ärikonsultatsioone pakkuma. Paraku ei ole praeguseks tulemusi ette näidata ja ekspoliitik ei soovi teemat kommenteerida. 

Ojuland on pidanud videoblogi ning kajastanud seal kõike: kuidas ta Käguga kirsimoosi teeb, kuidas hantliga jõusaalis muskleid pumpab. Kuid enam tähelepanu sai naise videopostitus rüselusest naabrimehega, mis paljusid kulme kergitama pani. 

Selle asemel, et endise Eesti välisministrina ja tipp-poliitikuna figureerida BBC või the Economist kaantel, figureerib naine meelelahutusajakirjanduses ning Tallinna TV-s. "Ma ei käi kuskil kollast ajakirjandust kaela tõmbamas, et tehke intervjuusid. Kindlasti mitte," kommenteerib Ojuland.

"Ma ei ole ise kindlasti artikleid kirjutanud ja teadlikult pärast seda, kui alustasime immigratsioonivastast võitlust, lihtsalt minu artikleid ei võetud kuskile, sest see jutt ei meeldinud kellelegi. Seetõttu ma ei hakanud oma aega selle peale kulutama, et lihtsalt sahtlisse artikleid kirjutada. Saan aru, täna paljud siiamaani peavad mind parketikõlbmatuks. Aga asjad Euroopas muutuvad, sõbrad, võtke rahulikult, ma tean, mul on õigus, mida ma räägin. See võib teile mitte meeldida, mida ma räägin, et massiimmigratsioon on Euroopas probleem tänapäeval, aga see on," ütleb ta.

Võib tekkida küsimus, et mille eest Ojuland praegu siis leiba lauale ostab, kuna pealtnäha ta väga millegagi ei tegele, siis naine kinnitab, et aastatega on rahavaru kogunenud, aga lisaks sellele tegeleb ta ka kodumajutusega.

"Ma tegelen ka Airbnb-ga, nii et sellist igapäevast sissetulekut tuleb ka sealt. Kui on majakesed tühjad ja seisavad, siis miks mitte proovida. Minu jaoks oli see huvitav kogemus," ütleb ta. 

Kõige viimane miniskandaal Ojulandi ümber puhkes aga augusti lõpus, kui välisministeerium, mille juht Ojuland kunagi oli, unustas ta kutsuda sajandi juubelipeole. Hiljem ministeerium vabandas. 

"Pigem tegi isegi haiget, et ma olen nii ammu olnud välisministeeriumis ja nüüd üks sotside tagatuba seal otsustab, et mina olen ainukene endine välisminister, keda ei kutsuta," näitab Ojuland solvumist välja. 

"Paljud on ka jätnud mind kutsumata seetõttu, et kardavad sattuda peavoolu põlu alla. Aga samas on mul tekkinud palju uusi tuttavaid, sõpru, kellega on uued väravad ja teed avatud. Mis kõige tähtsam, minu kõige lähedasemad ja kaua-aegsemad sõbrad on mu kõrval edasi," rõõmustab ta.