Hagi ŠeinFoto: Kristjan Lepp/Ajakirjade Kirjastus
Tele
30. oktoober 2018, 14:00

Hagi Šein: saade „Prillitoos“ viis Eesti puuetega inimeste koja loomiseni

Täna 35 aastat tagasi pani legendaarne telemees Hagi Šein aluse saatele "Prillitoos". Mees ütleb, et pärast saatega alustamist võttis saatemeeskonnaga ühendust ka palju puuetega inimesi, kellest toona ei räägitud ja kelle olemasolust ühiskonnas ei teatudki. 

“Seega tekkis teise kõrvalteemana ka puuetega inimeste probleemidega tegelemine. Meilt nõudis see ainult empaatiat ja tegevustahet ja seda meil oli.”

Hagi Šein "Prillitoosi" saatejuhina Foto: Heidi Maasikmets/ERR

35 aastat tagasi olid “Prillitoosi” saate teemadeks kõiksugused probleemid, millega vanemad või puuetega inimesed pidid kokku puutuma: alatest tervisest, rahast, suhetest perekonnaga kuni tervise- ja psühholoogiliste probleemideni välja. “Väga ruttu tekkisid arstinõuanded, Viktor Vassiljev oli ning on praegugi teletohter, tema muutus väga populaarseks. Saates olid veel pensionitega seotud küsimused, pärandimured ning vaba aja sisustamisega seotud teemad. Väga palju oli pensionäride ühendusi ja positiivseid näiteid, kuidas oma elu vanemas eas elada. Kõik see temaatika tuli voona meile peale,” räägib Šein. 

Kuid lisaks üldiste vajalike teemade käsitlemisele aidati ka konkreetseid inimesi, kel olid spetsiifilised mured. “Ma olen isegi kunagi otsinud plekkvanni - nii naljakas, kui see ka poleks -, et inimene saaks end pesta. Ta oli voodihaige ja teda polnud võimalik pesta. Läksime selliste asjadeni välja." Puuetega inimestele muretseti abivahendeid ja anti nõu, ning lõpuks hakati tegema lausa “Prillitoosi” tervisepäevi ja rahvamatku, kontserte Linnahallis, sõideti ratastoolidega ümber vanalinna ja korraldati rahvusvaheline võistlus. "Kõik see paisus väga ruttu üsna suureks ja oluliseks asjaks.” 

Tänu Šeinile ja “Prillitoosile” loodi 1993. aastal ka Eesti puuetega inimeste koda, mis siiamaani tegutseb selle nimel, et Eesti riigis puudega inimestel parem elada oleks. Hagi Šein oli Eeesti puuetega inimeste koja president aastatl 1993-1998.

Loe pikemalt, kuidas "Prillitoos" sündis ning mida Hagi Šein saate ajaloost veel meenutab.