Tõnis ErilaidFoto: Tairo Lutter
Blogid
28. oktoober 2018, 18:27

Kuidas Narva nooruk olevat kardinaliks saanud

„Õnnetu armastus Eesti tütarlapsesse tegi õigeusklikust koolipoisist kardinali,“ avab Uudisleht 28. oktoobril 1933 oma sensatsioonilise loo.

Poola päritolu Lasarevitsh-Shepelevitsh tuli 19. sajandil Narva linnakooli juhatajaks. Tema poeg Nikolai sündis juba Narvas. Olevat olnud vaikne ja endassetõmbunud poiss ning lugenud aina raamatuid. Kõik muutus, kui ta tutvus gümnaasiumi lõpuklassis veetleva blondi eestlannast koduõpetaja Hildaga. Paraku tegid Nikolai vanemad neiu maha: vaene, eestlanna ja pealegi sinust vanem. Ka Hilda tegi varsti tormitsevale noormehele selgeks, et nende abielu poleks mõistlik.

Nikolai lahkus samal päeval Narvast. Astus Peterburis katoliiklikku akadeemiasse, lõpetas selle cum laude ja saadeti Vatikani raamatukoguhoidjaks.

1933. aastal märkas üks narvalane kardinalide protsessioonis tuttavat nägu, endist gümnaasiumikaaslast. Uudisleht väidab, et narvalane pääses tema jutule ja see olevat tõepoolest olnud Nikolai, kes oli 1926. aastal kardinaliks nimetatud ja tõusis üheks tähtsamatest meestest, kes valivad enda seast tulevase paavsti.

Võta nüüd kinni, kas Uudisleht liialdab oma loos koolijuhataja poja hiigelkarjäärist või sai Eestist pärit mees tõepoolest kardinaliks.