Foto: Martin Ahven
Inimesed
27. oktoober 2018, 14:32

Mallukas kohtusaagast: „Nüüd oleme läinud umbes 21 000 euro peale!” (209)

Eesti tuntuim blogija Mallukas ehk Mariann Treimann tunnistab, et kohtukutse ei tulnud talle üllatusena. „Ma ju teadsin, et nad seda asja nii ei jäta,” sõnas naine lisades, et esialgsest 6000-eurosest nõudest on tänaseks saanud 21 000-eurone.

Aasta alguses kopeeris Mallukas Maalehest oma blogisse Igor Mangi horoskoobi. Autoriõiguste rikkumise tõttu sai Mallukas Maalehelt esialgu kahjunõude, mida – nagu nüüd selgus – siiski blogijalt sisse ei nõutud. Nüüd on Maaleht aga alustanud blogija vastu kohtuteed.

Ekspress Meedia esindaja Elis Vasamäe sõnul üritati küll kohtuvälist kompromissi leida, kuid Mariann Treimann suhtus võimalikku kompromissi äärmiselt ebamõistlikult. „Mistõttu pooltevahelised läbirääkimised ei viinud soovitud tulemuseni ja AS-il Ekspress Meedia ei olnud lihtsalt muud võimalust, kui Mariann Treimanni vastu kohtusse hagi esitada,” selgitas Vasamäe.

Malluka enda sõnul on ettevõtte „heatahtlik” läbirääkimine kahetimõistetav. „Mul on olemas nende kompromissileping, kus on kenasti öeldud, et nad raha ei taha, kui mina 20 aastat vait olen ja sellest kuskil ei räägi. See oli mulle siiski võimatu alla kirjutada, sest ma olin juba nii paljudele rääkinud, et ma oleks juba selleks hetkeks neile vähemalt 100 000 eurot maksma, arvestades, et IGA rikkumine 20 aasta jooksul oleks siis nende poolt trahvitav 10 000 euroga. Eks nad tahtsid oma mainet elu eest hoida või miskit,” selgitab blogija.

„Ka praegune kohtukeiss ei ole ju rahaga seotud, vaid oma kuvandi päästmisega. Mina ei olnud nende tingimustega nõus. Seda ütlesid nad kohe, et nad ei saa seda asja meedias "niisama" jätta. Mis seal ikka. Esialgu nõudsid nad 6000 eurot midagi, siis 2000, siis null. Nüüd oleme läinud umbes 21 000 peale. Üllatunud ma ei olnud, ma ju teadsin, et nad seda asja nii ei jäta,” tunnistab Mallukas.

Vahepeal käis jutt ka nõutud rahasumma heategevuseks annetamisele, aga ka see oli Malluka sõnul tema idee ja pakkumine. „See heategevusele annetamine oli minu idee ja pakkumine, mitte nende üllas mõte, millest mina põhjendamatult keeldusin. Kui naljakas, et nad selle unustanud on,” selgitab ta.

Küll aga tekitab temas hämmingut Ekspress Meedia omaniku ja juristide omavahelise kommunikatsiooni puudumine. „Ekspress Meedia "kunn" Argo Virkebau ja juristide vahel puudus igasugune kommunikatsioon. Näiteks sai Argoga kokkulepitud, et nad raha ei soovi, kui mina suudan välja mõelda, kuidas seda meediale serveerida. Nt kirjutan valmis pressiteate. Kui ma seda tegin, oli nädalaid (kui isegi mitte kuu) vaikust, kui sain äkki juristidelt kirja, et noh, kus meie raha on?” kirjeldab Mallukas kuude tagust suhtlust. „Nemad polnud vestlusest Argoga üldse kursis. Kui ma neid kurssi viisin, siis lasti mul veel oodata, kuni öeldi, et ahjaa, me tõesti pole üldse omavahel suhelnud ja siis jäin ma nende kompromissilepingut ootama. Paraku see oligi see, millele ma alla kirjutada ei saanud, sest see oleks olnud äärmiselt ebaaus ajakirjanduse suukorvistamine,” usub naine, et tegi õigesti.

„Mina rikkusin nende autoriõigusi, Ekspress Meedia on aastaid minu autoriõigusi rikkunud - leian, et me oleme selles suhtes mõlemad võrdselt süüdi ja minu vaikima sundimine on ebaõiglane "boonus" ainult neile. Seetõttu ütlesingi neile juba tol hetkel ninanipsuna, et vaikimise teenus on siiski tasuline, mitte nii, et nemad teevad mis tahavad, mina kirjutagu alandlikult alla. Ma tahaks öelda, et elu ei käi nii, aga paratamatu on, et elu käib selle taktis, kellel raha on. Ekspress Meedial on natsa rohkem kui mul, mis siin ikka,” ei heida ta kohtutee pärast siiski meelt.

„Ühesõnaga saab lõbus kohtutee ees olema, kuid mind see ei morjenda. Omast arust on see samm meeleheitlik katse oma firma kuvandit päästa, aga tegelikult on nad lihtsalt solvunud, et mingisuguse suvalise sünniaugukatsuja loba enda blogisse kopeerisin. Muuseas, seesama pervert sai trahvi 69€! Seega on odavam Eesti vabariigis naisi ahistada, kui Ekspress Meediat solvuma panna,” ei hoia ta ennast tagasi.