"Õnne 13" võtted Munalaskme külasFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
30. oktoober 2018, 09:00

GALERII JA REPORTAAŽ | Kuidas valmib „Õnne 13“ ehk Õhtuleht käis külas seriaali võtetel

Päikeseline oktoobrikuu päev, ühe vana, Munalaskme külas asuva talumaja hoov on täis võttemeeskonna liikmeid. Hoovil käib ringi näljane kohalik kass, keda meeskonna lahke südamega naised võileibadega toidavad. Kuskil vana kapi taga puhkab liikumatult üks kilpkonn. Kuidas ta sinna sai, kelle lemmikloom ta on ning kas troopikast pärit elukal üldse eluvaim veel see on, on teadmata. Talumaja pimedas köögis filmitakse sel aastal 25. sünnipäeva tähistava "Õnne 13" tuleva osa stseeni, milles löövad kaasa Raivo E. Tamm ning Egon Nuter. 

"Õnne 13" 25. sünnipäeva puhul kutsus seriaali meeskond meediaväljaanded seriaali ühele võttele. Võte toimus 40 minuti kaugusel Tallinnas, Munalaskme külas (lähedal asub ka Laitse loss). Väikeses aastaid näinud talumaja pimedas köögis filmitakse stseeni, milles löövad kaasa Raivo E. Tamm ning Egon Nuter. 

Tamme kehastatud Allan on läinud külla Nuteri kehastatud Jürkale, et veenda teda oma Läti piirikaubandusäriga liitumises. Pime ja kitsas köök on peale näitlejate täidetud kaamerameeste, helimehe ning produtsendiga. Üsna lühikese stseeni filmimine võtab aga aega kolm tundi. Õhtulehe reporter ühes fotograafiga ning Delfi ekipaažiga istub kolm tundi talu ukse taga, sest kööki toimuvat vaatama lihtsalt ei mahu. Õnneks oli ilus ja päikeseline ilm, nii et oli mõnus värskes õhus, linnast eemal, veidikene akusid laadida. 

Huvitav on mõelda, mis selle vana puidust taluukse taga küll aset leiab. Erinevate duublite vahel käivad Tamm ning Nuter talu trepimademel pause tegemas. Nuter süütab sigareti ning üheskoos produtsendiga harjutatakse läbi järgmise stseeni tekste. Ühest läbimängukorrast Tamme- ning Nuteri-sugustele professionaalidele piisab. Tekst on enam-vähem selge, nüüd on vaja harjutada vaid maneere, kuidas teksti ette kanda. Kui Nuteri sigaret on lõpuni põlenud, astutakse taas pimedasse ja maailmasõjaaegse sisustusega kööki, et vajalikud stseenid purki saada.

"Õnne 13" võtted Munalaskme külas Foto: Tiina Kõrtsini

Puhkepausi ajal sain isegi võtteplatsile ehk vanasse talukööki kiigata. Tekkis tunne, nagu oleks sattunud tagasi 80ndatesse, isegi kalender köögi seinal oli aastast 89. Pisike köök oli täidetud modernse teletehnikaga, mis sellises vanas keskkonnas kui võõrkehad mõjusid.

"Õnne 13" võtted Munalaskme külas Foto: Tiina Kõrtsini

Nuteri kehastatud Jürka kannab vuntsi, kuigi Nuter ninaalust karvkatet ise kasvatanud ei ole. Vana vuntsitutt Nuteri huulte kohal kipub liimist lahti tulema, koheselt tõttab appi meeskonna grimmeerija, kes nõukaaegset pudelit meenutavast liimipudelist haisva ja kleepuva ollusega karvatuti taas näitleja nina alla kinni liimib. Võtted võivad jätkuda. 

"Õnne 13" võtted Munalaskme külas Foto: Tiina Kõrtsini

Ühel hetkel teatab produtsent, et asi saigi purki. Ruttu-ruttu lükatakse kokku kõik tehnika: valgus, kaamera, mikrofonid heli kvaliteetseks püüdmiseks. Tamm ja Nuter vahetavad riided ning sätitaksegi koduteele. Üks tegus päev sai jälle kirja pandud ning üsna pea saab televaataja umbes kolm tundi aega võtnud stseene, mis sarja jaoks vast mõneminutliseks klipiks kokku monteeritakse, seriaalist näha. 

Vaata galeriist, mis "Õnne 13" 25. sünnipäeva ning 26. hooaja episoodi filmimisel toimus!