Kirjanik Teet Kallas oma kodusFoto: Teet Malsroos
Inimesed
26. oktoober 2018, 18:35

"Õnne 13" esimesed aastad: kes oli Lepiku Salme ning kelle surm sarjast välja viis? (22)

*Kui „Õnne 13” esimese hooaja avaosa 25 aastat tagasi 30. oktoobril linastus, olid raskekahurväena mängus Johannes (Kaljo Kiisk), Alma (Helgi Sallo), Mare (Anne Veesaar), Allan (Raivo E. Tamm), Jaanus (Kauro Anton ) ja Laine (Luule Komissarov). Lisaks neile astusid üles kõrvaltegelased: Evelin (Marika Korolev), Kristjan (Väino Aren), Aleksander Goldberg (Eino Baskin), Haryy Ahven (Tõnu Kilgas), Thorbjörn Margna (Eero Spriit), Artur (Raivo Trass), Dirigendiproua (Helle-Reet Helenurm) Roman ja Maria Rjabov (Oleg Rogatšov ja Svetlana Dorošenko) Ingmar (Henrik Normann) Jean Paul (Lauri Leesi) ja Helgi (Merle Talvik).

*Lepiku Salme, puskariajaja kuju, tõi sarja sisse stsenarist Teet Kallas. Tõsi, too proua, kelle käest Laine hüva rüübet ostmas käis, ei jõudnud kunagi ekraanile. „Mina ta tõin, aga teda pole kunagi näidatud,” kõhistab Kallas naeru. „Salme oli Laine elus väga oluline tegelane!”

*Kui stsenarist Andra Teede kirjutas oma nelja hooaja vältel välja Uku Palmi (Lembit Ulfsak), kes kõigepealt lahkus Ameerikasse ja seejärel koos näitlejaga ka suri, siis 17 aastat „Õnne 13” kirjutanud Teet Kallas tunnistab, et tema ajal tuli surmasid ette vägagi palju. Nii tuli Kallasel lõpustseene luua nii Johannesele (Kaljo Kiisk) kui ka Evaldile (Evald Hemaküla). Mõlema puhul oli Kallasele selge, et lõpp on lähedal.

Hermaküla suri 2000. aasta mais, telehooaja lõpus. „Teadsin, et tema asjad on halvasti,” lausub Kallas. „Mul on siiamaani vastik meenutada, et olin Evaldile lahkumisstseeni Pillega juurde kirjutanud „mängi seda nii nagu mees, kes läheb silmapiiri taha”. Ta, kurat, luges seda kah ja läkski silmapiiri taha.” Mängu astus aga tema poeg Raim (Indrek Saar).

*Silvia Laidla, kelle mängida oli Georg Sumbergi ema, jäi oma lõpustseenist sootuks ilma. „Talle kirjutasin stseeni, aga ta ei ilmunud võttele,” meenutab Kallas 2012. aasta maikuud. Teine režissöör käis tal mitu korda ukse taga ja kogu meeskond oli ärevil. Lõpuks avati uks ning Silvia oli juba mitu päeva surnud.”

*Lisaks Kiisale, Ulfsakile, Hermakülale ja Laidlale on sarja kesksetest tegelastest surnud ka Eino Baskin ja Aarne Üksküla. Kõrvaltegelaste seast on vikatimees viinud Helle-Reet Helenurme, Aare Laanemetsa, Peeter Jakobi, Dajan Ahmeti, Robert Gutmani, Peeter Kardi, Ao Peebu, Erich Reinu, Evi Raueri, Tõnu Miku ja Endel Simmermanni.