MÕTETE KOGUMISE RETK: „Ega kirjutamine võta aega, mõtlemine võtab aega,“ tõdeb stsenarist Andra Teede, kes mõtleb sarjamõtteid igapäevategevuste aegu, olgu selleks nõudepesu või jalutuskäik koeraga. Kõrvaltvaatajale jääb mulje muretust puhkeajast, tegelikult käib aga autori peas „Õnne“-karakterite dialoogide jada.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
27. oktoober 2018, 00:01

Nelja hooaja jooksul on Andra „Õnnesse“ sisse kirjutanud hulga sünde ja ühe surma

„ÕNNE 13“ STSENARIST ANDRA TEEDE: „Alustades mõtlesin vahel, et olen väga halb kirjanik ja läksin koju nutma.“ (15)

Kui ETV menusarja „Õnne 13“ stsenarist Andra Teede võtaks ette ja kirjutaks kõik oma neli hooaega näitemänguks, võiks oodata hiigelpikka lavateost - esimese hooga julgeks pakkuda kaheksatunnist lavalugu. Kuid see lootus kooleks esimeses järjekorras. „Arvan, et see lavastus kestaks kaks tundi koos vaheajaga, sest see on minu arvates optimaalne pikkus,” pakub Andra naerdes. „Kuue- või kaheksatunnist ma nii ehk naa ei teeks. Kui aga peaks tegema „Õnne 13“ teatrilavastuseks, siis teeksin selle Mare Petersonist. Tema on areng on teinud „Õnne 13“ jooksul kõige suurema kaare.“

Kui ETV menusarja „Õnne 13” stsenarist Andra Teede võtaks ette ja kirjutaks kõik oma neli hooaega näitemänguks, võiks oodata hiigelpikka lavateost - esimese hooga julgeks pakkuda kaheksatunnist lavalugu. Kuid see lootus kooleks esimeses järjekorras. „Arvan, et see lavastus kestaks kaks tundi koos vaheajaga, sest see on minu arvates optimaalne pikkus,” pakub Andra naerdes. „Kuue- või kaheksatunnist ma nii ehk naa ei teeks. Kui aga peaks tegema „Õnne 13” teatrilavastuseks, siis teeksin selle Mare Petersonist. Tema on areng on teinud „Õnne 13” jooksul kõige suurema kaare.”

Taipamaks, miks Andra Marele panustaks, tuleb korraks põigata tagasi nelja aasta taha, mil „Õnne 13” kõigi karakterite ja nende eludega tema lauale maandus. „Mulle tundus, et Mare karakterist oli saanud natuke nagu naljanumber,” meenutab Andra. „Ta oli plähmerdis, kes pesi Tiina kohviku köögis nõusid eg nautinud eriti oma elu. Minu ajal on Mare saanud linnapeaks, tema iseloom on selle aja jooksul muutunud ja ta on ka sealt kõrge torni otsast jälle alla tulnud – sel hooajal ähvardab teda ka vangiminek. Mare on saanud nii actionit kui ka isikuarengut.”

Pole aga põhjust arvata, et Andra kogu oma armastuse ning tähelepanuga üksnes Mare Petersoni soojendaks. Teisedki saavad oma jao. „Paljusid karaktereid on huvitav kirjutada,” tõdeb Andra. „Pigem on nii, et kui mõni karakter tundub ebahuvitavam kirjutada, siis ta vajubki eemale või jääbki ära. Eks me mööda lugu läheme ja see hooaeg on rohkem Mare hooaeg – teda on kõige rohkem näha ja temaga juhtub kõige rohkem. See, et ta enam linnapea olla ei saa, mõjutab ju tegelikult väga paljusid inimesi ja Marest on saanud tõmbenumber, kellest Morna ajalehtki kirjutab igal nädalal. See ei tähenda seda, et minu arvates teised tegelased nõmedad oleksid. Paratamatult käib nii, et ühel hooajal saab üks karakter rohkem tähelepanu ja teisel hooajal teine.”

Naiskarakterid võtavad võimu enda kätte?

Nii Mare kui Evelin on hakanud suuremaks kasvama. Ehk on asi selles ka et eelmised olid meesstenaristid, aga mina olen võitlev feminist ja võibolla selle pärast neid kaht naist natuke tõsiseltvõetavamaks kirjutanud. Naised on ju tublid ja saavad hakkama kõigega!

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99