Anne VeskiFoto: Martin Ahven
Inimesed
26. oktoober 2018, 07:47

Anne Veski saab omanimelise trammi (11)

Armastatud laulja Anne Veski on ennast laulnud mitte ainult Eesti muusikaajalukku – temast saab ka osa pealinna ühistranspordi ajaloost. 2. novembril saadetakse pidulikult Kadriorust liinile uuendatud tramm KT-6, mis hakkab kandma Anne Veski nime!

Tallinna Linnatranspordi AS-i (TLT) juhatuse esimehe Deniss Boroditši sõnul otsustati trammidele anda tuntud muusikainimeste nimed, sest muusika on toonud Eestile maailmas enim tuntust. „Anne Veski on aastakümneid väldanud karjääri jooksul pakkunud rõõmu mitmele põlvkonnale muusikasõpradele nii Eestis kui kaugemal. Tahame nimelise trammi liiniletoomisega avaldada tänu ja lugupidamist, mille lauljanna on kuhjaga välja teeninud,“ ütles Boroditš.

Anne Veski nimeline tramm saadetakse liinile 2. novembril kell 14.00 Kadrioru luigetiigi kõrval asuvalt rööbasteelt. Kohal on lauljanna ise ja oodatud on ka kõik tema austajad.

Foto: TLT

Anne Veski on enam kui 40 aastat vaimustanud publikut nii koduses Eestis, suures naaberriigis Venemaal kui ka mujal maailmas. Tema esinemistele elavad kaasa kõigi vanuserühmade ja erinevate rahvuste esindajad. Läbi aegade on ta olnud päikesekiir, mis paneb särama argipäeva, eeskuju, kuidas naeratus huulil sammuda oma teed, olla mõistev ja armastav. Just selle vahetu inimliku soojusega on Anne Vaski laulnud end miljonite inimeste südameisse, kandes imetlusväärse lihtsusega Eesti suurima ja rahvusvaheliselt tuntuima staari tiitlit.

Anne karjäär algas 1978. aastal koos kiirelt populaarsust kogunud ansambliga Vitamiin. Kaks esikohta Sopoti lauluvõistlusel avasid tollase NSV Liidu lavad ja viisid laulja esinema paljudesse välisriikidesse. Tuli tuntus ja rahva lugupidamine. Tänapäeval kuulub Anne Veski nende õnnelike artistide hulka, kelle nimega seostatakse tervete põlvkondade muusikamaitset, tänu kellele tuntakse väikest Eestit ka kaugemal.

2006. aastal autasustati Anne Veskit Eesti Valgetähe V klassi teenetemärgiga, 2007 Venemaa Lomonossovi ordeniga, 2011 Rahvaste Sõpruse ordeniga ja 2015 Tallinna teenetemärgiga.

Anne Veski on imeline muusik, kelle sõnum pole ajas tuhmunud ning kes suudab kuulajaid jätkuvalt vaimustada. Ta on üks suurtest eestlastest, kes on end laulnud meie väikese maa ajalukku.