TRIKITAMISVÕIMALUSI JAGUB: Kuna väga madalal temperatuuril ei tööta keelel olevad maitsepungad hästi, aga nina töötab, lisatakse vahel jäätisele selle magusamaks „muutmiseks“ vanilli. Ka roosat värvi toitu kalduvad inimesed tegelikult magusamaks pidama. Kui aga tahad maiustamist ohjata, tasub jäätist serveerida sinises kausikeses.Foto: Vida Press
Inimesed
26. oktoober 2018, 00:01

ÜLLATUS: sööginauding pärineb peast, mitte suust

Palju enam kui keel (mis tuvastab vähemalt viit maitset), enamgi veel kui nina (mis tuvastab loendamatuid lõhnu), selgub just aju ja kõhu vestluses, kas toit maitseb meile või mitte. Kuna enam kui pool ajust töötleb nägemisest laekuvat infot ja ainult umbes üks protsent tegeleb otseselt maitsetajuga, mõtlevad kokad üha rohkem, kuidas kundede kõhu kõrval toita ka nende mõistust, kinnitab Charles Spencer raamatus „Gastrofüüsika. Uus söömisteadus.“  

Palju enam kui keel (mis tuvastab vähemalt viit maitset), enamgi veel kui nina (mis tuvastab loendamatuid lõhnu), selgub just aju ja kõhu vestluses, kas toit maitseb meile või mitte. Kuna enam kui pool ajust töötleb nägemisest laekuvat infot ja ainult umbes üks protsent tegeleb otseselt maitsetajuga, mõtlevad kokad üha rohkem, kuidas kundede kõhu kõrval toita ka nende mõistust, kinnitab Charles Spencer raamatus „Gastrofüüsika. Uus söömisteadus.“  

„Öelge, mida te süüa tahate, ja ma ütlen, kes te olete,“ kirjutas Jean Anthelme Brillat-Savarin oma 1820. aastal ilmunud „Maitse füsioloogias“.  „Öelge, mida inimene arvab end söövat, ja mina ütlen, millist maitset ta tunneb ja kuivõrd toitu naudib,“  kirjutab Charles Spencer kaks sajandit hiljem oma äsja eesti keeleski ilmunud raamatus.  Sest neurogastronoomilised uuringud on näidanud, kuidas ootused ehk hind, kaubamärk, tootekirjeldus jm aju mõjutavad. 

Edasi lugemiseks: