Neeme KuningasFoto: Teet Malsroos
Inimesed
26. oktoober 2018, 12:00

Lavastaja Neeme Kuningas pidi Venemaalt lahkuma ning ootab juba mitmendat kuud tööluba (12)

Lavastaja Neeme Kuningas, kes on 2016. aastast Siberis Krasnojarski riikliku ooperi- ja balletiteatri pealavastaja, ootab augustist saadik tööviisat, et jätkata tearis tööd ka uuel hooajal.

"Sinna tagasiminek on takerdunud asjaolu taha, et ma ei ole saanud viisat ja tööluba," rääkis Kuningas, kelle aastane tööviisa lõppes 27. augustil. Lavastaja selgitab, et Venemaal antakse tööluba välja aastaks.

Juuni alguses andis teater Neeme Kuninga paberid edasi sealsele migratsiooniametile. "Nad ise lootsid, et see on augustiks käes," ütleb Kuningas. "Viisa lõppedes pidin ma riigist lahkuma."

Tänase päevani pole Kuningas saanud ei tööluba ega viisat. Kui küsida, kas teater kui riiklik institutsioon ei oma mingit võimu, et taotlust kiirendada, selgitab lavastaja, et tööviisa välismaalastele tuleb Venemaa välisministeeriumist. "Need dokumendid pendeldavad välisministeeriumisse ning sealt tagasi kohalikku migratsiooniametisse." 

Neeme jaoks ei ole olukorras aga midagi üllatavat, sest eelmine kord pidi lavastaja ootama tööluba kaheksa kuud. "Muidugi on see paha, sest ma jäin uskuma ja lootma." Eelmisel korral oli mees andnud taotluse sisse 2017. aasta jaanuaris ning kätte sai ta dokumendi augustis. Seekord lootis teatri personalitöötaja, et teisel  korral lähevad taotlused hõlpsamini läbi. "Ta arvas, et augusti keskel on käes."

Kuningas ootab siiani välisministeeriumi heakskiitu. Kuigi lavastaja suhtleb teatriga läbi Skype´i, on pidanud Kuningas mõned projektid noorematele kolleegidele andma. "Sellepärast, et ma ei ole seal füüsiliselt kohal."

Krasnojarski riikliku ooperi- ja balletiteatriga on eestlasel kokkulepe, et ta lavastab seal vähemalt kaks hooaega. "Oleks alanud teine hooaeg, aga lepingut on neil võimalik välismaalastega ainult aastaks teha," selgitab lavastaja. 

Kuningas räägib, et nüüd on hakanud võimust võtma kahtlus. "Kas mul on üldse mõtet sinna pooleks hooajaks tagasi minna või sean uuesti ennast Eestis sisse?"

Hetkel ei ole Neeme end sidunud ühegi kodumaa teatriga. "Mul on aega olnud raamatut kirjutada," räägib mees ning vaatab erinevaid variante enda jaoks välja. "Lootus hakkab tasapisi kustuma." Kui viisataotlus peaks aasta lõpus mingi võlu läbi positiivse vastuse saama, mõtleb Kuningas tõsiselt järele, kas tal on üldse mõtet pooleks hooajaks tagasi minna. "See on ikkagi üsna ränk seal  kaugel üksinda olla," arutleb mees ning lisab, et siin on tal pojapoeg kasvamas (Neeme Kuninga poeg on laulja Märten Kuningas - toim.) "Siin on emotsionaalsed väärtused."