President Kersti KaljulaidFoto: Martin Ahven
Eesti uudised
25. oktoober 2018, 12:03

Kersti Kaljulaidil on Abhaasia eestlase kodakondsuse sekelduste pärast piinlik (53)

President Kersti Kaljulaid tunnistab oma Facebooki lehel, et tal on piinlik, inimeste ees, kellele on antud sünnijärgne kodakondsus väidetavalt ekslikult ning kellelt seda nüüd ära võtta tahetakse.

"Vaadates kõike seda, mis on viimastel nädalatel toimunud Abhaasias elava eestlase Alli Rutto kodakondsuse ümber, on mul piinlik. Piinlik pr Rutto ja tema saatusekaaslaste ees, piinlik inimesena ja piinlik Eesti riigiametnikuna. Riik peab oma inimestega käituma õiglaselt ja kui riik ja ametnikud on eksinud, ei tohi vigade parandamise käigus need inimesed kannatada. See teeb katki usalduse meie oma riigi ja meie oma inimeste vahel," kirjutab Kaljulaid.

Kaljulaidi sõnul on pr Rutto ja tema saatusekaaslaste lugu avalikule sektorile õppetunniks. "Ma loodan, et sellest ka õpitakse, ollakse valmis vigu tunnistama ja neid ka kiirelt parandama. See peab nüüd olema meie ametnike ja poliitikute ühine pingutus, et segadus saaks võimalikult kiiresti likvideeritud. Vajadusel kõik juhtumid ükshaaval läbi vaadatud, seadused muudetud, protseduurid täiendatud ning inimeste usk õiglasesse riiki taastatud," ütleb Kaljulaid.

"Debatti selle üle, kes on õige eestlane, võib ja tulebki pidada, aga kõigepealt tuleb see segadus ära klaarida nii, et hammasrataste vahele jäänud inimesed rohkem ei kannataks," kirjutab Kaljulaid oma postituses.