Mette-MaritFoto: AFP/Scanpix
Inimesed
25. oktoober 2018, 11:14

Norra kroonprintsess Mette-Marit põeb kroonilist kopsuhaigust (4)

Norra kroonprintsessil Mette-Maritil diagnoositi krooniline kopsuhaigus. Kuningakoda andis sellest teada kolmapäeval, vahendab People. 

45-aastast Mette-Maritit vaevab krooniline kopsufibroos, mille puhul puhul on kopsukoes tekkinud sidekude, mille tõttu on häiritud normaalne gaasivahetus

"Mul on juba aastaid olnud terviseprobleeme ja nüüd teame neist rohkem. See tähendab, et minu töövõime varieerub. Mina ja kroonprints otsustasime sellest praegu avalikult teada anda, sest tulevikus tuleb meil planeerida perioode, kust puuduvad visiidid. Kui haigus on aktiivsem ja saan ravi, tuleb ametlikest ülesastumistest loobuda," teatas Mette-Marit. 

Haigust põhjustavad erinevad asjad ning kuningakoja sõnul ei ole veel kindel, kas see on põhjustatud autoimmuunhaigusest või millestki muust.

"Kuigi diagnoos seab mu elule piirid, olen õnnelik, et see avastati nii varases staadiumis. Minu eesmärk on siiski töötada ja ametikohustusi täita nii palju, kui võimalik."

Novembris teatas Norra kroonprints Haakon, et tema abikaasa Mette-Marit kannatab asendivertiigo ehk healoomulise asendipeapöörituse all "Ta vajab kosumiseks mõni päev aega," põhjendas Haakon kroonprintsessi puudumist ametikohustuste täitmiselt. "Seda on kerge ravida ja ta on varsti vormis,“ kinnitas kroonprints. "Pöörasin kiiresti pead, ja äkitselt oleks nagu kogu maailm liikuma hakanud. Hakkasin higistama ja tundsin peapööritust – arvasin, et mul algas varajane menopaus," kirjeldas printsess toona sümptome.