Foto: Teet Malsroos
Raamat
23. oktoober 2018, 17:09

GALERII | Sirje Helme: jalutasin Eesti kunsti sajandist jutustades mööda peateed

„Eesti kunsti 100 aastat“ on Eesti Vabariik 100 juubelisarja üks ilusamaid raamatuid. „Seda mitmel põhjusel, esiteks raamatu autor on väga ilus, teiseks, see on üks väheseid raamatuid, kus on sees värvilised pildid ja kolmandaks, Eesti kunst ise on väga ilus,“ kalambuuritses EV100 juhtrühma liige Tiit Pruuli eile Kumus toimunud kunstiajaloolase Sirje Helme raamatu „Eesti kunsti 100 aastat“ esitlust sisse juhatades.

Järgnevas vestluses, kus autori küsitlejaks oli kolleegist kunstiteadalane Krista Kodres, selgus Helme jutust, et kõige keerulisem oli kirja panna kõige uuemat kunstilugu. „See on raamatus pigem kunstikriitika kui kunstiajalugu,“ tõdes autor. „Erinevatele perioodidele mõeldes tegin ma matemaatilise jaotuse. Aastad jagasin lehekülgede arvuga, et kui palju ühele või teisele perioodile panustada, nii oli kõige lihtsam. Mõnda asja tahaks nagu pikalt kirjutada, aga tegin selle arvutuse ära, panin kirja ja nii see jäi,“ tunnistas Helme. „Kirjutama asudes oli selge, et see raamat ei saa olla kunstiteadus, aga päris lapsik ei saa ka olla. Nii et tegelikult on see lugude raamat, meenutab ühe või teise perioodi kunstnikke ja annab ka aja kohta mingi selgroo,“ selgitas Helme.

Krista Kodrese küsimusele tulevikku vaatamise ja järgnevate tööde kohta vastas Helme naljatades, et tal on halb mälu, mis on mõnes mõttes suur eelis. „See võimaldab mul ajaloolasena tegutseda ja isiklikud emotsioonid ära unustada. Aga see pole tahtlik, see ongi halb mälu,“ tunnistas Sirje Helme naerdes.

Raamatu saatesõnas märgib ta, et „Järgnev ülevaade on jutustus nagu teerada, mis lookleb rohkem ja vähem tähtsate sündmuste vahel /---/ See on lühike ülevaade, milles teadlikult jäetud kõrvale teemad ja probleemid, mis keerlevad akadeemilistes aruteludes.“ Ja jätkab paar rida allpool: Selle raamatu sada aastat jagunevad kolmeks osaks – pisut üle 22 aasta iseseisvust, seejärel 51 aastat okupatsiooni ning alates 1991. aastast taas iseseisvus. Seadsin eesmärgiks kirjutada laiemale publikule ülevaate Eesti kunsti dünaamikast, probleemidest ja saavutustest saja aasta jooksul. Eesti kunstiajaloolaste sulest on ilmunud palju väga olulisi käsitlusi erinevate kunstiperioodide kohta, millele avanes hea võimalus tähelepanu juhtida. Pean väga vajalikuks ülevaatlike käsitluste ilmumist, see on oluline osa meie kultuuriharidusest. Kasutades nii kolleegide kui ka enda teadmisi ja kogemusi, jalutasin Eesti kunsti sajandist jutustades mööda peateed põigates aeg-ajalt ka kõrvalteedele. Kunstiajalugu on lummavalt huvitav,“ lisas Sirje Helme.

Juubeliperioodil ilmub EV100 raamatusarjas 44 teost, mis jutustavad Eesti arengulugu läbi eri valdkondade. Raamatusarja teemad on valinud riigikantselei EV100 juhtrühm ja raamatusarja kolleegium koosseisus Mart Orav, Aleksei Lotman ja Peeter Saari.