Rein LangFoto: Teet Malsroos
Tele
23. oktoober 2018, 12:54

Rein Lang kritiseerib ERRi tegevust: kas selline amokijooks vaatajate nimel on nii oluline? (1)

Raadio Kuku saates "Olukorrast ajakirjanduses" võtsid saatejuhid Rein Lang ja Väino Koorberg luubi alla ERRi tegevuse seriaali "Pank" ümber. 

Mitmekordne minister ja poliitik Rein Lang rääkis, et möödunud nädalal ekraanile jõudnud Eesti kalleim seriaal "Pank" ei pakkunud talle vapustavat elamust, kuigi sellest räägitakse viimasel ajal söögi alla ja peale. "Ma arvan, et sellest räägib terve meediaühiskond," lausus Lang ning püstitas küsimuse, kas on üldse mingi väljaanne, mis ei ole käsitlenud seda seriaali. Koorberg avaldas arvamust, et kuna promo on olnud seriaali ümber suur, siis olid ka ootused väga tugevalt üles köetud.

"Uues keeles sisuturundus," täpsustas Lang sõna "promo". "Minu arust tuleks seda asja natuke laiemalt vaadata. Kas rahvusringhääling peab ilmtingimata sellist seriaali tootma? Kas peab nii kõvasti sisuturundama oma asju?" küsis Lang ning arvas, et see on ületanud igasuguse talutavuspiiri. Panga tegemisest on saadud tühjaks rääkida ning seda seostatakse kõikide ühiskondlike protsessidega. "Osaliselt isegi võib selle seisukohaga ühineda, aga minu arust on see mõõdutundetu," ütles Lang ning tunnistas, et esimene osa tohutut wow- efekti ei tekitanud. "Jah, mööname, et korralikult tehtud, asjalikult üles võetud."

Langi huvitas ka see, kas keegi kriitikutest hakkab üles korjama neid kujundeid, mis olid seriaalis äravahetamiseni sarnased mõne maailmaklassika teosega. "Kas selline sisuturundamine ja amokijooks vaatajate nimel on ERRile nii oluline?"

Saatejuht Väino Koorbeeg küsis selle peale, kas ERR peaks marginaliseeruma väikese reitinguga tagasihoidlikuks asjaks? Saatejuht meenutas 15 aasta tagust seika, kus kritiseeriti ERRi selle pärast, et see liiga palju aega kulutab meelelahutuse tegemisele ja miks ta vähem tegeleb rahvuskultuuriga, siis selle peale ütles ETV toonane peatoimetaja kerge põlastusega, et nemad ei jookse reitingute järel, aga suur vaatajatenumber on oluline. 

Täispikka saadet saad järelkuulata SIIT.