Blogija Mariann Treimann ehk MallukasFoto: Martin Ahven
Inimesed
22. oktoober 2018, 21:32

Mallukas läheb Mangi horoskoobi pärast Maalehega kohtusse: „Tea, kas naistevanglas on mugav sünnitada?” (126)

Aasta alguses kopeeris Mallukas Maalehest oma blogisse Igor Mangi horoskoobi. Autoriõiguste rikkumise tõttu sai Mallukas Maalehelt esialgu kahjunõude, mida – nagu nüüd selgus – siiski blogijalt sisse ei nõutud. Küll aga ootab teda nüüd ilmselt ees kohtutee.

Mangi horoskoopi jagades unustas Mallukas, et tema blogi lugejaskond on väga suur ning et Maalehes ilmuv Mangi horoskoop on igal aastal väljaande üks loetavamaid artikleid nii paberlehel kui veebis. Sestap nõudis Maaleht Mallukalt saamata jäänud tulu eest kahjutasu. Kahjunõue saamata jäänud tulu eest oli 5320 eurot, lisaks küsiti õigusabikulude katteks 1104 eurot. Kokku pidi Mallukas Maalehele seega maksma 6424 eurot ning summa peaks tasutud olema teiseks veebruariks. Vastasel juhul pöördub väljaanne kohtusse, teatati toona.

Malluka postitusest selgub nüüd, et AS Ekspress Meedia ei ole temalt siiski raha soovinud, kuid nüüd on ta ootamatult kohtusse antud.

„„Me ei taha tegelt raha, pliis ära aint kuskil ütle, et me tegelt raha ei taha” andis siis lõpuks mu kohtusse. No näed, ma ütlesin ju, et veel pole midagi saanud, nüüd siis sai. Tea, kas naistevanglas on mugav sünnitada või?! Häid juriste võiks ka muidugi soovitada, ega Ekspress Grupi juristide tasemele maksta ei jaksa, aga kolme lapse toetus võib ju järelmaksuks ka minna, jee,” kirjutab Mallukas Facebookis. Üheksandat kuud rase blogija peaks lähiajal ilmale tooma ka oma kolmanda lapse.

Lisaks kirjutab ta oma blogis: „Öeldakse, et mida rohkem raha, seda rohkem probleeme, eks? Noh, vana hea Ekspress Meedia ilmselgelt tunneb muret siin üheksandat kuud raseda naise üle, sest ta ei taha, et mul probleeme oleks. Või raha… Nimelt sain täna siis lõpuks selle jaanuarikuise Mangi saaga eest kohtukutse. Ja mina ütlen, et Kardo on aeglane…”

Kui esimene nõue oli pea 6000 eurot, siis nüüd kirjutab Mallukas, et algne pole võrreldavki nüüd nõutava summaga. „Nõue on üüratu. Kui te arvate, et see algne 6000 € oli palju, siis selle summa kõrval on 6000 € peenraha. Ma ütleks, kui palju, aga kahjuks on Ekspress Meedia suutnud kohust veenda, et kogu info on nende ärisaladus ja seetõttu puudub mul sõnavabadus teile summadest rääkida. Aga no kujutage ise ette SUURT summat,” jagab Mallukas lugejatega oma olukorda.

AS-i Ekspress Meedia alla kuuluva Maalehe esindaja Elise Vasamäe sõnul peeti enne kohtusse pöördumist Mallukaga läbirääkimisi võimalikuks kompromissiks, ent blogija olla neisse suhtunud äärmiselt ebamõistlikult ning just seetõttu võeti ette kohtutee. Mallukas aga kirjeldab asja teisiti.

„Üldse on mul tegelikult suur tänutunne, et Ekspress Meedia hoolib minust lausa nii palju, et neil on hingeasjaks saanud mind esiteks vabastada kogu raha omamise taagast ja lisaks, miks ka mitte, saata mind lõpuks ka peatselt valmivasse Tallinna vanglasse – kuhugi ju tuleb inimene panna, kui ta ei viitsi teoorias kaasa minna solvumiste põhjal algatatud kohtuasjades. Lõppes ju meie omavaheline suhtlus Ekspress Meediaga siis, kui nad puhtsüdamlikult tunnistasid, et ega nad mult raha tahagi tegelt, aga meedias oleks mark peale avalikku rahanõudmist seda tunnistada, et kirjutagu ma parem alla konfidentsiaalsuslepingule, et ma 20 aastat kellelegi sellest ei räägiks (ja kui räägiks, siis kaasneks iga korra eest meeletu rahatrahv). Ma vastasin neile toona, et sõbrakesed, sõnavabadust pole ikka sünnis nii võtta ja tasuta ma teile seda ei anna, miks peakski? Nii meie suhtlus ära vajus, aga noh, ju siis ei andnud ikka süda rahu ja nüüd võeti siis kohtutee jalge alla,” kirjeldab blogija.

Antud summat Mallukal aga ei ole ja nii spekuleerib ta, mis temast saada võiks. Ühe variandina toob ta välja sattumise Tallinna uude vanglasse. „Nagu öeldud, ema-lapse tuba on seal vägev. Vannituba ilusam kui mul! Süüa saab tasuta, ise tegema ei pea, telekas on olemas, ma ei tea, kas blogida võib vanglas?” arutleb ta postituses. „Aitäh, Ekspress Meedia! Ma mõtlesingi, et milline see elu kolme lapsega olema saab. Ilmselt kas a) vallavaesena, b) Tallinna vanglas elades,” lisab ta. Nii hulluks asi siiski ei lähe, sest hiljem tõdeb ta, et juristi sõnul ei saa teda raha puudumisel vangi panna.

„Aitäh nende variantide eest! Ma saan aru, et olen küll kogemata teie ärisaladuse, olla m**n, paljastanud, seega võtan vastu kõik, mis ma väärt olen! Eesti on täis kurjategijaid, pettureid, vägistajaid ja mõrtsukaid, aga on arusaadav, et te kulutate kohutavaid summasid juristidele ja kohtuteele, lihtsalt solvumise pärast. Sest miks mitte selle rahaga midagi paremat teha, eks? Ega meil neid vähihaigeid ja kodutuid polegi, kellele seda raha vaja olla võiks. Parem suunata see tõeliste kriminaalide kinnipidamisele – näiteks neile, kes mingi perverdi horokat oma blogi kommentaarides jagas,” ei jää Mallukas oma emotsioone varjates tagasihoidlikuks.

Lõpetuseks nendib ta, et kuna Ekspress Meedia on kasutanud pea kõikide büroode teenuseid Eestis, siis ei tohi ükski neist büroodest edaspidi nende vastu minna. „Aga nagu öeldakse, kellel raha, sellel võim,” võtab ta juhtunu kokku.

Vasamäe sõnul peeti aga läbirääkimisi kuude viisi kuni selle aasta maini, kuid tulutult. „AS Ekspress Meedia tegutses heas usus ja üritas Mariann Treimannile igatpidi vastu tulla, et leida kohtuväline kompromiss. Kahetsusväärselt suhtus Mariann Treimann võimalikku kompromissi äärmiselt ebamõistlikult, mistõttu pooltevahelised läbirääkimised ei viinud soovitud tulemuseni ja AS-il Ekspress Meedia ei olnud lihtsalt muud võimalust, kui Mariann Treimanni vastu kohtusse hagi esitada. AS Ekspress Meedia esitas kohtusse hagi Mariann Treimanni vastu septembri alguses, tänase kuupäevaga (s.o 22.10.2018) tehti kohtumäärus hagi menetlusse võtmise kohta. Seega on asi liikunud ajaliselt tavapärases tempos,” selgitas Vasamäe.

Õhtulehe küsimusele, et miks kohtutee just nüüd – vahetult enne blogija kolmanda lapse sündi – ette võeti, vastas Vasamäe, et AS-il Ekspress Meedia ei ole Mariann Treimanni sünnitamise kohta täiendavat informatsiooni.