Leo KunmanFoto: TIINA KÕRTSINI
Tele
22. oktoober 2018, 21:00

Endine kohtunik Leo Kunman: ma ei tea kättemaksuhimulisemat naist kui Lavly Perling (63)

„Eks see on nii nagu igal erialal – on ausaid kohtunikke, aga on ka selliseid, kes lasevad ennast prokuratuuril mõjutada,” räägib „Kuuuurijas” augustis pensionile läinud kohtunik Leo Kunman, kes töötas 25 aastat Tallinna Linnakohtus.

„Juba Riigikohtu esimees Märt Rask leidis omal ajal, et prokuratuur ja kohtunikud ei tohiks samas majas töötada,” sõnab Leo, et prokurörid kipuvad ka kohtuvälisel ajal kohtunikke mõjutama.

Pidevalt prokuröridega suheldes on tal ka siseinfot kohtumajas toimuva kohta. „Nad vaatavad eelnevalt, kas kohtuasi lõppeb süüdimõistmisega või mitte. Kui nad näevad, et perspektiivi ei ole, lõpetatakse kohtuasi mingil viisil ära. Neil on karm kord – õigeks mõistvat otsust ei tohi tulla, sest siis on prokuratuuril pahandus majas,” teab Kunman rääkida.

Endist kohtunikku on üritatud kohtuistungilt taandada, väidetavaks põhjuseks asjaolu, et ta keeldus prokuratuuriga koostööd tegemast. „Mõnda aega tagasi öeldi päris avalikult, et kohus, politsei ja prokuratuur peaksid koostööd tegema. Minule on alati arusaamatuks jäänud, miks peab kohus nendega koostööd tegema. Inimesed ootavad ikkagi, et kohus teeb oma otsused erapooletult.”

„Mina ei tea kättemaksuhimulisemat naist kui Perling.”

Leod süüdistati 2009. aastal kindlustuskelmuses, kuid 2012. aastal mõisteti ta lõplikult õigeks ning sai riigilt isegi ligi 10 000 euro suuruse kahjutasu. Pärast seda soovis aga riigiprokurör Steven-Hristo Evestus, et Kunman taanduks Bakuu juhtumi kohtumõistmisest, tuues põhjuseks, et Leol on kindlustuspettuse süüdistuse tõttu prokuratuuri vastu vimm. „Kui ma näen, et inimene on süüdi, ei saa ma teda kättemaksuks õigeks mõista, see on loll mõtlemine,” selgitab mees, et Evestuse ettepanek oli arusaamatu.

Kunmani sõnul juhib täna kogu Eesti prokuratuuri väga kättemaksuhimuline inimene, Lavly Perling. „Mina ei tea kättemaksuhimulisemat naist kui Perling, sain seda ka enda peal tunda. Tunnen paljusid prokuröre ning enamus neist on toredad ja ausad. Olen nende käest kuulnud, et tegu on väga võimeka naisterahvaga. Kui midagi ei meeldi – karistab, kui teda ei kuula – karistab. Isegi siis, kui peaprokurör oli Norman Aas, oli prokuratuuri eesotsas ikka Perling,” räägib ta.

„Endise kohtunikuna peaks Leo Kunman teadma, kuhu peab ta esitama tõendid ja info oma väidete kinnitamiseks, kui need tal olemas oleks. Nagu tean ka mina, kuhu soovi korral valede ja laimu eest kaitse saamiseks pöörduda – kohtusse,” kommenteeris Kunmani väiteid Perling ise.