Kaader sarjast „Pank” Foto: Jekaterina Abramova
Tele
22. oktoober 2018, 09:25

LUGEJA KÜSIB: Miks on kodumaine „Pank” vaadatav ainult Eestis?

ERRi kodulehelt saab vaadata erinevaid kodumaiseid saateid ka välismaal viibides. EV100 raames valminud ja eelmisel nädalal linastunud sari „Pank” jääb välismaal viibivatele eestlastele aga kättesaamatuks. Miks ei saa sarja väljaspool Eestit rahvusringhäälingu kodulehelt vaadata, kui ülejäänud kodumaised saated on kättesaadavad?

ERRi turundusspetsialisti Tiina Leedu sõnul on geoblokk seotus sarja tootjalt ostetud õigustaga. „Kuna seriaali näitamisõigused on lisaks ETV-le soetanud ka juba Soome YLE ja Läti Riiklik Televisioon, siis ei ole tootja huvitatud selle laiemast levitamisest,” kommenteerib Leedu olukorda.

Sarja produtsendi Paul Aguraiuja sõnul on „Pank” Eestiga piirnev geoblokeering tingitud sarja tootja ja ERRi vahelisest lepingust, millega on ERRile antud litsents ainult Eesti territooriumi jaoks.

„Taolise litsentsi on tinginud seriaali PANK oodatav välislevi. Hoolimata sellest, et võimalike eestikeelsete vaatajate hulk välisriikides oleks nende turge arvestades marginaalne, on välismaiste levitajate ostuotsused tugevalt mõjutatud sellest, et mis õigused ja millisele territooriumile on välja lubatud. Tuues näidet, siis USA ja Kanada müügikokkulepe oleks jäänud sõlmimata, kui ERRi võiks antud sarja näidata online ka sealsetel territooriumitel,” selgitab Auguraiuja olukorda.

„Mõistan, et see kõlab absurdsena, kuid nii kahjuks teleõiguste turg maailmas ajalooliselt välja on kujunenud ja meil väiketootjana puuduvad võimalused selle muutmiseks,” lisab produtsent.