Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
21. oktoober 2018, 21:04

Kuidas terroristid tahtsid Eesti riigijuhte tappa (8)

Omal ajal Eesti rahvusfašistide kogu asutanud, aga sealt varsti välja heidetud kohtualune Joosep Meibaum seletas 1935. aasta septembri lõpus sõjaringkonnakohtus, kuidas ta koos kohtualuse Jaan Lukuga arutanud, mismoodi tappa riigijuhte.

Kõne alla tulnud gaas. Varem olla tahetud tappa riigivanem ja valitsusliikmed käsigranaate loopides, aga seda peeti riskantseks. Reservkolonel Aleksander Seiman kuulis tuttavate käest meeste kavatsusist ja läks poliitilisse politseisse asjast teada andma. Kaheksa käsigranaati ja mõned revolvrid võetigi läbiotsimistel ära. 

Uudisleht kirjutab, et tunnistajana toodi kohtusse politseiametnik Artur Reggo, kes teatas: terroristidel olnud ka kolmas plaan. Nad tahtnud mineerida Tartu Pauluse koguduse kalmistul Vabadussõjas langenute hauale püstitatud mälestussamba platsi, kui seda tulevad avama riigivanem, kaitsevägede ülemjuhataja ja peaministri asetäitja. See kava jäetud kõrvale, sest surma võis ju saada ka hulk kõrvalisi pealtvaatajaid.

Ühtegi atentaadikavatsust ei jõutud teoks teha, enne võeti mehed kinni. Kolm juhtivat tegelast – peale Meibaumi ka mõrvade peamiseks korraldajaks peetud Martin Sepp ja endine kapten Rudolf Reha mõisteti kuueks aastaks trellide taha.