Põhja-Korea president Moon Jae-in 18. oktoobril Vatikanis kohtumisel paavst Franciscusega Foto: Pool Photo via AP
Maailm
21. oktoober 2018, 15:52

Kim Jong Un ootab paavst Franciscust Põhja-Koreasse

Paavst Franciscus sai neljapäeval Kim Jong Unilt kutse külastada Põhja-Koread. Kutse andis suuliselt edasi Lõuna-Korea president Moon Jae-in  Vatikani visiidi ajal, kirjutab CNN.

Kutse saabus ajal, mil Lõuna-Korea juht on diplomaatilisel ringreisil, kohtudes Lõuna-Korea, Hiina ja Ameerika Ühendriikide riigipeadega.

Põhja-Korea president Moon Jae-in 18. oktoobril Vatikanis kohtumisel paavst Franciscusega Foto: Pool Photo via AP

Püha Isa ei ole Põhja-Koread kunagi külastanud. Visiiti kaalutakse hoolega, sest Põhja-Korea on silma torganud religioossete repressioonidega. Vatikan ei kommenteerinud, kas paavst võttis kutse vastu.

Põhja-Korea valitsuse suhtumine religiooni on äärmiselt vaenulik ning riik on tuntud usklike arreteerimise, piinamise ning isegi hukkamise poolest. Väidetavalt hoitakse Põhja-Koreas erinevates töölaagrites vangistuses 50 000 kristlast. Riigis on arreteeritud ka mitmeid preestreid ja misjonäre.

„Põhja-Korea külastamine tähendaks tunnustada riigipead, kes on usulise vabaduse suurim vaenlane kogu maailmas,” sõnas Michael Green Ameerika Ühendriikide Strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskusest.

Põhja-Koreas on mõned riigi kontrolli all tegutsevad kirikud, kuid igasugune iseseisev usuline tegevus on keelatud, kuna see võib põhjustada ohtu valitsevale režiimile.

Põhja-Korea president Kim Jong Un Foto: Vida Press

„Põhja-Korea juhid ei taha ära anda killukestki Kimi perekonna näilisest jumalikkusest, mida nad on oma riigi rahvale 60 aastat sisendanud,” ütles Green, kes usub, et Kim Jong Uni kutse taga on teised motiivid: soodsa kuvandi loomine, enda upitamine riigipeana ning rahvusvaheliste sanktsioonide nõrgestamine, mis Põhja-Koreale seoses riigi tuumaprogrammiga osaks on langenud.

Greg Scarlatoiu Põhja-Korea inimõiguste komiteest on aga seisukohal, et paavst võiks riiki siiski külastada ning kasutada seda mitte ainult rahusõnumi toomiseks, vaid ka inimõiguste eest seismiseks Põhja-Koreas. „Kui paavst otsustab Põhja-Koread külastada, peab ta väljendama tõsist muret kristlaste ning teiste usklike inimeste represseerimise osas,” sõnas Scarlatoiu.