Arvi KarotamFoto: Erakogu
Inimesed
20. oktoober 2018, 14:19

Arvi Karotam Venno Laulust: "Laulumehelik kummardus ja tänu, hea poistelaulu hoidja ja arendaja" (4)

Laupäeval saadeti viimsele teekonnale koorijuht ja muusikapedagoog Venno Laul. Eesti Meestelaulu Seltsi endine juhatuse esimees Arvi Karotam kirjutas koorimuusika suurkujule viimase kirja.

On kurb ja uskumatu, et Sind enam meie hulgas ei ole. Olen Sulle südamest tänulik, et Sa mind koolipoisina RAMi noortekoori laulma kutsusid. Juba koori esimestel proovidel ja kontsertidel andsid Sa lauljatele edasi hoiakud ja väärtushinnangud, mis on olnud kaaslaseks täitmaks mehe, abikaasa, isa ja juhi rolli läbi elu. Minu hilisemad lauluaastad Tartu Akadeemilises ja Teaduste Akadeemia Meeskooris on seda arusaama vaid kinnitanud. Hoidmaks meeskoorilaulu järjepidevust olid ka minu kaksikud pojad aastaid Sinu poistekoori lauljad ning tänaseks on neist saanud tublid meeskoorilauljad. Isana olen Sulle tänulik, et Sa olid väga kordaarmastav ja nõudlik dirigent, kuid samas väga soe ja heatahtlik oma laulupoiste vastu. Sa soovitasid, et iga laulupoiss õpiks ka mõnda pilli mängima. Tänu sellele on Sinu tublidest laulupoistest sirgunud mitmed tublid muusikud. Kuid, mis kõige tähtsam – tänu Sinu suunamisele ja õpetusele on laulupoistest sirgunud tublid elus hakkama õigete väärtushinnangutega mehed. 

Mäletan Sinu imestunud nägu kui ma küsisin, kas Sa tahad oma poistega minna Ameerikasse.  Endalegi esmapilgul võimatutena tundunud reisid - kahel korral Põhja-Ameerikasse, Austraalia ESTOle ja Itaaliasse said kaheksakümnendate lõpus, üheksakümnendate alguses teoks.  Mina olin reisikorraldaja ja kokkulepete sõlmija, Sina panid poisid häälde ja hästi laulma. Olid meeldejäävad ja emotsionaalsed reisid, mis jäävad kauaks meelde. Imetlesin alati Sinu kõrval olevat perekonda, keda Sa alati austasid ja toetasid ning nemad olid ka Sulle igati toeks. Lugupidamises poeg Indreku pianisti talendi vastu, on mul heameel, et sain aidata Indreku esimese semestri õppemaksu tasumisel asumaks õppima New Yorki Juliardi Muusika-akadeemiasse.   

Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse esimehena poistekooride ja poiste-solistide võistulaulmisi korraldades olid Sa alati nõus kogenud koorijuhina žüriide töös osalema. Sinu õpetussõnad ja võistulaulmiste kokkuvõtted olid alati väga ausad ja asjakohased ning lauljaid ja juhendajaid toetavad.  Kauaaegse aktiivse ja pühendunud tegevuse eest poistekooride liikumise eestvedajana võttis Eesti Meestelaulu Selts Sind oma aulikmeks. Sa ei pea seal üleval pilvepiiril muretsema! Sinu tubli perekond ning Sinu käe all kasvanud dirigendid ja lauljad kannavad Sinu hoiakuid ja loodud väärtusi edasi veel mitmetele järgnevatele põlvkondadele. 

Puhka rahus, hea maestro! Sügav kaastunne Sinu lähedastele! 

Arvi Karotam

Meeskoorilaulja aastast 1971

Eesti Meestelaulu Selts juhatuse esimees 2008-2016

Anija vallavanem aastast 2013