Inglise stsenarist, näite- ja romaanikirjanik David Storey 1998. aastal.Foto: Lentati/Evening Standard/REX
Raamat
19. oktoober 2018, 18:56

ŠOKK AJALOOST: Bookeri auhinna võitja valiti mündiviskega

Briti kirjandusauhinna Booker Prize 50. aastapäevale pühendatud uus veebiarhiiv reedab, et 1976. aastal võitis inglise kirjamees David Storey (1933–2017) oma romaaniga „Saville“ 21 000-naelase preemia tänu puhtale õnnele.

Kolmepealine žürii ei suutnud otsusele jõuda, vestab Telegraph. Kirjanik Walter Allen ja Telegraphi kirjanduskriitik Francis King kõhklesid Storey teose ja ühe teise raamatu vahel. Luuletaja ja peaminister Harold Wilsoni kaasa Mary Wilson keeldus oma häält andmast, kuna oli haavunud sellest, kui palju on auhinnale kandideerivais romaanides juttu seksist.

Auhinna eestvedaja Martyn Goff tunnistas arhiivi jõudnud helilõigus, et ummikseisust aitas välja piinlik lahendus: „Lõpuks ütles üks kahest järelejäänud žüriiliikmest: „Ainus, mida me teha saame, on visata kulli ja kirja.“

Veidraid vahejuhtumeid leiab Bookeri ajaloost veelgi. Aastal 1971 lahkus ajakirjanik Malcolm Muggeridge žüriist samal põhjusel kui Mary Wilson viis aastat hiljem: enamikus raamatutes oli tema meelest liiga palju seksi. Samal aastal püüdis teine kohtunik, Ameerika kirjanik Saul Bellow, eemaldada kandidaatide nimekirjast hiljem võitjaks osutunud V. S. Naipauli raamatut „In a Free State“, sest arvas, et see pole romaan, vaid jutukogu.

Näitleja Joanna Lumley, kes kuulus žüriisse 1985. aastal, teatas selle aasta võiduteose, Keri Hulme „The Bone People“ kohta, et see võib auhinna saada ainult üle tema laiba.

Kui poeet Philip Larkin 1977. aastal žüriid juhtis, ähvardas ta aknast välja hüpata, juhul kui Paul Scotti „Staying On“ võitu ei pälvi. Tal õnnestus kaaskohtunikke veenda.