Kaspar Velberg filmi "Mihkel" esilinastusel. Foto: Teet Malsroos
Film
19. oktoober 2018, 16:40

Kaspar Velberg: filmi „Mihkel“ võtetel oli hetk, kus laine võis sind ookeani tõmmata

„Kahtlemata oli võtteperioodi kõige raskem päev just viimane, mis kattus ka filmi lõpustseeniga ehk Mihkli hüvastijätuga. Vaimsele pingele lisandus veel see, et mu talisman ehk nn komeedikivi, mille Mihklile kaasa annan, kukkus enne viimast duublit kogemata vette. Aga uut ei olnud kohe kuskilt võtta,“ kirjeldab nii elamusi kui ka vaimset pinget pakkunud päeva Islandi-Norra-Eesti ühisfilmis „Mihkel“ ühte peategelast, narkokullerite võrku tõmmatud Igorit kehastanud Kaspar Velberg usutluses Õhtulehele.

„Oli juba hiline aeg ja viimase stseeni võte, kohe varahommikul pidime hakkama Reykjavíki, kuhu oli kuussada kilomeetrit, tagasi sõitma, aga korraga selline apsakas. Õnneks leiti külast, kus elab paarsada elanikku, ehtekunstnik, kes teeb sarnaseid kive, nagu see minu komeedikivi oli.“

Kaspari sõnul oli omaette ehmatav ja samas vapustav elamus ookeani ääres filmimine. „Kus olid suured lained ja ohtlik, selline turistisööja rand, sest sa ei tohi veepiirile väga lähedale minna, kuna lained võivad sind kaasa haarata ja ookeani tõmmata, kust pole enam pääsu. Aga ometi me filmisime täiesti vee piiril. Lisaks tohutu niiskus. Igatahes sellist meremöllu pole ma varem kogenud. Nii kui autost välja tulime, olime järgmisel hetkel ookeanilainete sünnitatud vihmast läbimärjad.“

Rääkides filmi läbivast loost, narkomaailmast, millest „Mihkel“ jutustab, siis siinkohal tunnistab Kaspar, et sellises vormis ja mahus oli see tema jaoks täiesti uus teema. „Õrnalt on see teema jooksnud läbi mõnest mu varasemast tööst, aga nii tõsiselt pole ma selle maailmaga kokku puutunud. „Lisaks keerulistele ilmastikuoludele oligi kõige keerulisem oli selle filmis juures panna ennast kujutluses olukordadesse, kuhu minu tegelane Igor satub. Need olid ikka üsna ekstreemsed situatsioonid. Et kuidas mina oleks tegutsenud oma tegelase asemel, kuidas me üle üldse käitume kriisisituatsioonides ja äärmuslikes olukordades – mis siis inimese sees toimub – see kõik oli mentaalselt küllaltki keeruline,“ tunnistab Kaspar. Koostööst nii islandi režissööri Ari Alexander Magnussoni kui näitlejate Tómas Lemarquis' ja Atli Rafn Sigurðssoniga on tal vaid kõige paremad mälestused. „Kindlasti olen ma väga tänulik selle kogemuse üle, mis ma nendega koos töötades kogesin ja sain. Võin neid julgelt pidada oma uuteks sõpradeks. Õppisime üksteist tundma, väga huvitav oli jälgida, kuidas nad töötavad ja küllap jälgisid nemad ka meid, et mis masti need eesti mehed siis on,“ vihjab Kaspar ennekõike teise eestlasest peategelasele, filmi nimitegelasele Pääru Ojale.

Eesti-Islandi-Norra ühistööna valminud mängufilm “Mihkel”, mis räägib kiirelt rikastumise soovist kahtlase narkoäri teel, jõudis Eestis kinodesse 18. oktoobril. Seoses esilinastusega saabus Eestisse mitmes tuntud Hollywoodi filmis kaasa teinud ja rahvusvaheliselt tunnustatud islandi näitleja Tómas Lemarquis. Lemarquis' sõnul oli ta üks esimesi näitlejaid, kes filmitiimiga liitus, kuna lavastaja Ari Alexander Magnusson on tema hea tuttav. “Kuna film põhineb tõsielul, siis Ari ei soovinud filmi päris samasuguseid tüüpe nagu nad reaalselt olid. Ta soovis, et minu tegelaskuju, Bobo, oleks sümpaatsem, realistlikum,” meenutas ta.

Filmi pidulik esilinastus toimus neljapäeval Apollo kinos Solarise keskuses, millele paar tundi enne esilinastust tehti pommiähvardus ja maja evakueeriti inimestest. Õnneks pommi ei leitud ja esilinastus toimus õigel ajal.

Islandi režissööri ja stsenaristi Ari Alexander Magnussoni mängufilm „Mihkel“ põhineb tõestisündinud lool. Filmi lugu saab alguse Nõukogude Liidu lagunemise järel, kui elu Narvas jääb soiku. Piirlinnas kasvanud Mihkel ja Vera unistavad aga paremast ja õnnelikumast elust ning on selle nimel valmis paljuks. Noormees nõustub vastu võtma oma lapsepõlvesõbra Igori pakutud ahvatlevalt tulusa tööotsa, mille käigus tal tuleb Islandile narkootikume toimetada. Esmapilgul lihtne plaan võtab aga peagi eluohtliku pöörde.

Eestlastest peaosalisi kehastavate Kaspar Velbergi ja Pääru Oja kohta jagus islandi näitlejal vaid kiidusõnu. “Mind hämmastas nende pühendumus ja töökus,” kommenteeris Lemarquis. “Eriti nende füüsiline valmisolek. Näiteks Pääru, kelle tegelane filmis järjest haigemaks jääb. Stseen, kus Pääru oksendab, oli tehtud päriselt,” kinnitas ta. Küsimusele, millise kogemuse ta “Mihklist” sai, vastas Lemarquis, et iga uut tegelast kehastades, õpid ka ise alati midagi uut. “Näiteks uimastite maailmaga polnud ma varem kokku puutunud. Alati on mingi eelarvamused, mis rolli tehes võivad kaduda. Ebamugavate teemadega tegelemine pole lihtne ja kerge on neid kõrvale heita. Selle filmi puhul ma kogesin, et ka sõltuvusel on põhjused, ka sõltlastel on inimlikum pool,” märkis Lemarquis.

Filmi peaosades on lisaks Tómas Lemarquis'le teinegi tuntud islandi näitleja Atli Rafn Sigurðsson. Eestist teevad lisaks peategelastele Pääru Ojale ja Kaspar Velbergile kaasa veel Maiken Schmidt, Maarja Jakobson, Ivo Uukkivi, Rein Oja ja Marko Matvere. Eestis toimunud võtetel töötas filmi kunstnikuna Eugen Tamberg. Filmi Eesti kaastootja on produktsioonifirma Amrion OÜ. Filmi produtsendid on Kristinn Thorarson, Leifur Dagfinsson,Fridrik Thor Fridriksson, Egil Odegard, Evelin Penttilä ja Riina Sildos. Filmi tootjad on Truenorth (Island), Amrion Production (Eesti), Evil Doghouse Productions AS (Norra). Eestis rahastasid filmi tootmist Eesti filmi instituut, Eesti kultuurkapital ning Ida-Viru filmifond.